„Laisvės alėjoje – net apie 700 staliukų. Nuotaika labai gera, šventiška. Šių metų šventėje – 70 pasirodymų, tarp kurių – ir simfoninio orkestro koncertas, svečiai iš Suomijos, Ukrainos, didžėjai, aktoriai, šokėjai ir kiti. Atlikėjai – labai įvairūs ir jų labai daug. Manau, kad per tas dvi valandas kiekvienas galėjo atrasti tai, kas jam patinka“, – kalbėjo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ kuratorė, viena iš renginio organizatorių Simona Savickaitė.

Į kvietimą susitikti Laisvės alėjoje atsiliepė miesto kultūros organizacijos, įmonės, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, draugai, kaimynai.

„Kiemų šventė“ auga. Džiaugiuosi, kad žmonės ja tiki. Nes šis renginys ir yra toks – turi šia idėja patikėti, kad atvyktum, dalyvautum. Kas žino, jei ne buvęs karantinas, galbūt šių metų šventė taptų dar didesne, gal būtų dar labiau išaugusi.

Manau, kad žmonės atėjo todėl, kad jie pasiilgę renginių, švenčių. Įkvepia pavasaris, geras oras ir tai, kad Kaunas yra Europos kultūros sostinė“, – sakė S. Savickaitė.

Stalo puošmena – žydintys rapsai

Šventės organizatoriai „Kaunas 2022“ dalyvius kvietė atsigręžti į ekologiją, į tvarumą: nenaudoti vienkartinių indų, balionų, kitų taršių priemonių, taip pat švęsti be alkoholinių gėrimų.

Kauniečiai savo stalus papuošė įvairia bendruomenių simbolika, nemažai dalyvių buvo sugalvoję ir temas. Ant stalų daugiausiai buvo lengvi užkandžiai – dalyviai dėmesį sutelkė stalo papuošimui ir veikloms.

Netoli fontano stalą pasistačiusios specialistės iš Kauno kolegijos Reabilitacijos katedros sakė, kad šioje šventėje dalyvauja pirmą kartą.

„Mes esame kaip šeima. Čia atėjome todėl, kad esame vieningas kolektyvas, kaip šeima. Mes kartu ne tik darbe, bet ir laisvalaikiu. O katedros vedėja Milda yra mūsų siela“, – kalbėjo moterys.
Šventinei vakarienei pasirinkusios baltos ir geltonos spalvų derinį pagrindiniu stalo akcentu kaunietės pasirinko rapsus: „Balta ir geltona tema ir yra todėl, kad dabar – rapsų žydėjimo laikas. Širdyje – laisvė, taika, pavasaris. Ir pagal šių dienų aktualijas mums reikia šviesos. Jos labiausiai trūksta“, – apie pasirinktas spalvas kalbėjo šventės dalyvės.

Kvietė klausytis poezijos

Susidomėjimo sulaukė Kauno V. Kudirkos viešoji biblioteka, per kurios langus skambėjo poezija. Ją skaitė Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Motiejus Ivanauskas.

Tuo tarpu pačioje Laisvės alėjoje stalą pasistačiusios bibliotekos darbuotojos ant jo padėjo ne tik maistą, bet ir knygas.

„Nuotaika puiki. Kiemų šventė yra vienas mūsų mėgstamiausių renginių. Ir mes jau antrus metus kviečiame kauniečius klausytis poezijos per bibliotekos langus.

Maistas ant stalo ir knygos yra juodos ir baltos spalvų, nes šiemet tokia yra tema“, – sakė bibliotekos atstovė Monika Straupytė.

Šventėje – užsieniečių bendruomenė

Į „Kiemų šventę“ atvyko ir Kaune gyvenantys užsieniečiai. Kaip sakė jų atstovė, užsienio bendruomenės aktyvistė Narmin Alieva, bendruomenės žmonės kvietė paragauti įvairių kitų šalių patiekalų bei pamatyti tautinius kostiumus. Tačiau ne tik – susirinkusieji čia atstovavo kalbų mokyklai SPEAK, kuri per kalbų mainų programą jungia migrantus, pabėgėlius ir vietinius, gyvenančius tame pačiame mieste.

Taip pat, būdami Laisvės alėjoje, Lietuvoje nuolat ar laikinai gyvenantys užsieniečiai skleidžia žinią apie tai, kad Kaunas yra įvairus ir čia gyvena skirtingų tautų žmonės – atvykę iš Azerbaidžano, Pakistano, Ukrainos, Izraelio, Vokietijos, Taivano, Japonijos ir kitų šalių.

Iš Azerbaidžano į Lietuvą atvykusi N. Alieva šventėje dalyvauja jau ne pirmą kartą ir sako, kad šiemet, po pandemijos, būti tokiame renginyje itin džiugu.

„Pats Kaunas yra gražus, žalias, kompaktiškas miestas. Be to, čia vyksta daug kultūrinių renginių“, – sakė N. Alieva.

Dalyvauja jau trečią kartą

„Mes bendradarbiaujame su „Kaunas 2022“ komanda, todėl esame čia. Ši iniciatyva – „Kiemų šventė“ – mums įdomi. Norime parodyti, kad yra Aleksoto bendruomenės centras, turime savo vėliavą, kitą atributiką.

Taip pat turime liaudies dainų ansamblį, kuris šiemet „Kiemų šventėje“ koncertavo. Esame čia ir todėl, kad norisi parodyti: esame ne iš kelmo spirti“, – juokėsi Aleksoto bendruomenės pirmininkas Ramūnas Navickas.

„Kiemų šventėje“ aleksotiškiai dalyvauja jau trečią kartą, šiemet čia atvyko kelios dešimtys bendruomenės narių. Pasak R. Navicko, būti čia įdomu ne tik todėl, kad gali parodyti savo veiklas ir pristatyti bendruomenę – taip pat susipažinti, pamatyti kitus.

Kaip sakė bendruomenės pirmininkas, Aleksoto žmonės bendrumą puoselėja nuolat – jau 21-mus metus rengiama Aleksoto šventė, o vasarą bendruomenės nariai dalyvauja tradiciniame dviračių žygyje: „Yra ir kitų renginių, kuriuos organizuojame ar dalyvaujame.“

Šventinį savaitgalį – per 60 renginių

Šį savaitgalį „Kaunas 2022“ kviečia nepraleisti ir kitų mieste bei rajone vyksiančių renginių.
Šeštadienį kauniečiai vėl budins mitinį žvėrį, Santakoje vyks antroji Kauno mito trilogijos dalis. Jos pradžia – 22 val.

Šventinį savaitgalį Kaune ir Kauno rajone iš viso laukia per 60 renginių – nuo oro akrobatų pasirodymų ir lėlių spektaklių iki misterijos, kurios siužetą lems gamtos stichijos ar didžiojo kultūros laivo prisišvartavimo.

Šeštadienį ir sekmadienį 16 val. prie Kauno pilies pasirodymą surengs cirko akrobatė Cie Basinga.
Taip pat šeštadienį nuo 10 iki 16 val. mieste bei rajone – projektas „Švęskime upę. Kultūriniai upių maršrutai“.

Vėlų šeštadienio vakarą, 23.55 val. prie Žalgirio arenos ant Karmelitų tilto galima stebėti trumpiausią Mitinio Kauno Žvėries pasirodymą ir skulptūros atidengimą.

Sekmadienį kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į Zapyškyje vyksiantį aitvarų festivalį „Tarp žemės ir dangaus“, o 21 val. – naujos kultūrinės erdvės laivo-žemkasės „Nemuno7“ atidarymas.

Abi savaitgalio dienas muzika skambės iš „Kaunas 2022“ vasaros scenos Rotušėje jei populiariosios muzikos scenos santakoje.

Savaitgalį vyks daug įvairių dirbtuvių, tarptautinių trupių pasirodymų vaikams, koncertų, Kauno Žvėries krepšinio varžybų, akrobatikos.

Visą savaitgalio programą rasite www.kaunas2022.eu/santaka arba atsisiuntę mobiliąją programėlę „Kaunas 2022“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją