Festivalio pavadinimas „Urban Eco“ atspindi renginio tyrinėjamas temas. Kauniečiai bus kviečiami gilintis ne tik į ekologijos, gamtos kontekstus, bet ir jų pritaikymą šiuolaikiniame mieste. Festivalio metu, Santarvės parke susirinkę dalyviai galės dalyvauti diskusijose, renginiuose ir įvairiose dirbtuvėse, kurias apjungs tvarumo ir urbanistikos kontekstai.

Anot programos sudarytojos Gabrielės Janilionytės, festivalyje figūruoja kelios pagrindinės temos – bendruomenė, gamta ir miestas. Festivalio misija – edukacinėmis priemonėmis parodyti miesto įvairovę – tai, kad daugiabučių apsuptyje galima rasti gamtos ir žalumos apraiškų, tvarumo atspindžių, kuriuos įdomu tyrinėti ir, žinoma, jais mėgautis.

„Ne sykį girdėjau, kad Šilainiai – pilkas rajonas. Panašu, kad dar ne visi žino, kad vietovė garsėja savo sodais, žalumos salelėmis ir besiburiančiomis bendruomenėmis. Būtent joms ir skirtas šis festivalis. Kviečiame kalbėti ir kalbėtis – ieškosime dialogo ir bendrų sąlyčio taškų, tyrinėjant ekologijos, miesto kūrimo galimybes. Tikiu, kad šiuolaikiniame mieste atsiras vietos tvariai urbanistikai“. G. Janilionytė pastebi, kad festivalio data pasirinkta neatsitiktinai. Balandžio 22 d. – Žemės diena, simboliškai įvedanti į festivalio veiklas, kurios vyks balandžio 23 d.

Festivalis „Urban Eco“

„Kaunas 2022“ programos „Fluxus Labas!“ koordinatorė Goda Karbonskytė pasakoja, kad Šilainiuose visus metus vyko įvairios iniciatyvos, skirtos festivalio temai atskleisti, buvo įtrauktos mokyklos, vaikų darželiai bei vietos bendruomenės. „Šilainiškiai ne sykį įrodė savo aktyvumą bei norą prisidėti prie bendruomenės veiklų – jau nuo 2018 m. programa „Fluxus Labas!“ kvietė Kauno miesto rajonų bendruomenes ieškoti savo identiteto ir kartu įgyvendinti vietos kontekstą atspindinčius kūrybinius projektus. Šilainiai garsėja ir čia vykstančiais unikaliais projektais, pavyzdžiui – kiek mažiau nei prieš metus sužaliavusio augalų labirinto iniciatyva. Smagu, kad šiais metais prie „Urban Eco“ festivalio prisijungė ir Lapių bendruomenė bei Pelėdų kava. Tai – savotiškas „Kaunas 2022“ renginių tęstinumas, kurį planuojame ir ateityje.“

Nuo kūrybinių dirbtuvių bei diskusijų, iki akrobatų pasirodymo – Šilainiuose netrūks veiksmo
„Urban Eco“ festivalio metu, dalyviai bus kviečiami burtis Santarvės parke, kuriame jų lauks kelios renginių zonos. Pirmoji, Eko zona, kvies išbandyti jėgas įvairiose dirbtuvėse, mokytis antrinio panaudojimo būdų, o iš atsineštų tekstilės medžiagų siūlys kurti naujus daiktus. Diskusijų zona, kaip galima spręsti iš pavadinimo, kvies kalbėtis apie tai, kaip tvariau gyventi daugiabučiuose Lietuvoje ir visame pasaulyje bei kaip nepersistengti rūpinantis Žeme. Galiausiai, pramogų zona miesto žalumoje kvies pasimėgauti akrobatų pasirodymu, įvairiais koncertais ir kitais smagiais renginiais, skirtais tiek suaugusiems, tiek ir mažiausiems festivalio dalyviams.

Festivalio ašis – trejos dirbtuvės, siūlysiančios dalyvauti skirtingose, tačiau ekologijos ir urbanistikos temų vienijamose veiklose. „Šilainiai kalbasi“ pakvies susipažinti su įkvepiančiais viešųjų erdvių projektais užsienyje ir Lietuvoje bei ragins klausytojus tapti kūrėjais – bus siekiama išgirsti jų poreikius, eksperimentuoti su skirtingais funkciniais programiniais scenarijais daugiabučių namų kiemuose, o užsiėmimų metu surinktos pastabos ir idėjos bus perduotos Kauno miesto savivaldybei. Kūrybinės dirbtuvės „Vėjo skliautai“ kvies festivalio dalyvius prisidėti prie bendruomeninės meninės instaliacijos kūrimo savo palinkėjimais gamtai, o „Neofuturistiniai pasivaikščiojimai: Šilainiai“ kvies dalyvius tyrinėti Šilainių rajoną iš skirtingų miesto charakterių perspektyvų. Renginio metu vyks ir bendruomeninis piknikas, kurio metu bus renkama parama Pelkių fondui.

Šilainių „Urban Eco“ festivalis traukia ir užsienio bendruomenių dėmesį bei tampa Europinės kampanijos dalimi. Europos komisijos vykdoma iniciatyva „Climate Connect“ (#climateconnect) siekia supažindinti jaunąją kartą su vykstančiais klimato pokyčiais ir ES pastangomis mažinti klimato pokyčių sukeliamas pasekmes skirtingose pasaulio šalyse. Įtraukių diskusijų ir kūrybinių dirbtuvių metu jaunimas iš Šilainių ir kitų mikrorajonų prisideda prie pasiūlymų, kaip mažinti neigiamus klimato kaitos padarinius.

Anot festivalio organizatorių, svarbiausia, kad „Urban Eco“ renginio metu vykdomos iniciatyvos ir naujai gimusios idėjos po renginio toliau gyvuotų ir ateityje. Keliaujant iš gamtinio į urbanistinį kontekstus, „Urban Eco“ kvies kurti sąmoningą, aktyvią bei apie ateitį mąstančią bendruomenę. Susitikime Šilainiuose!

Pilną „Kaunas 2022“ renginių programą rasite www.kaunas2022.eu arba atsisiuntę mobiliąją programėlę „Kaunas 2022“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją