Kultūrinė parama: galimybė tęsti pradėtus darbus, vieta kurti ir būti matomiems Europoje

„Šiuo metu Lietuvoje veikiančios pilietinės iniciatyvos, visuomeninės organizacijos ir valstybinės institucijos, suvienijusios jėgas, prisideda prie saugaus ukrainiečių atvykimo į šalį, apgyvendinimo ir aprūpinimo pirmo būtinumo priemonėmis. Tai – lyg sinergiškai veikiantis mechanizmas, kuriame „Kaunas 2022“ misija yra pasiūlyti kultūrinę užuovėją, kūrybos erdvę ir matomumo platformą kūrėjams iš Ukrainos“, – apie „CulturEUkraine“ idėją kalbėjo „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė

„CulturEUkraine“ centras kovo 17 d. bus atvertas Kauno centrinio pašto rūmų 3-4 aukštuose. Planuojama, kad čia įsikurs atviros erdvės kūrybai ir bendradarbystei (co-working), zonos meno terapijos užsiėmimams, bendravimui, taipogi – parodų erdvės.

„Siekiame, kad šis Centras būtų ta vieta, kurioje Ukrainos žmonių balsas ir Ukrainos aktualijos būtų išgirstos Europos mastu. Tikimės, kad čia atvykę kūrėjai galės tęsti savo veiklas, palaikydami ryšius su tiek su Ukrainoje likusiais, tiek su vietos menininkais. Teikiant pagalbą, svarbu užtikrinti kuo sklandesnę ir emociškai lengvesnę adaptaciją mūsų šalyje, todėl sudarysime galimybę tęsti savo įprastas veiklas ir kūrybiniais sprendimais prisidėti prie kuo greitesnės karo baigties ir Ukrainos pergalės. „CulturEUkraine“ centras taps vieta susitikti, bendrauti, kurti, atsipalaiduoti, ar susisiekti su artimaisiais. Tikimės, kad Pašto erdvėse įsikurs įvairūs kultūros partneriai, menininkai. Taip pat prisidėsime prie paramos rengiant parodas, susitikimus. Kultūra ir kūryba padeda įveikti sunkumus, tad, viliamės, kad projektas prisidės ir prie emocinės būklės gerinimo“, – kalbėjo V. Vitkienė.

Kultūrinio centro įrengimui esminė žmonių parama

Prieš Centro atidarymo renginį, organizatoriai kviečia visus galinčius prisidėti prie jaukesnės, funkcionalesnės erdvės įkūrimo.

„CulturEUkraine erdvės kūrimo ir vystymo procesuose ypatingai svarbus ir verslo sektoriaus prisidėjimas, todėl kviečiame tiek didesnius, tiek mažesnius verslo atstovus prisidėti prie kūrybinės erdvės „įjaukinimo” ir tuo pačiu padėti pamatą naujos bendruomenės gimimui. Žinoma, labai svarbi ir pavienių miestiečių parama ir įsitraukimas į erdvės kūrimo procesą. Be žmonių sutelktos energijos, be jų pagalbos rankų ir idėjų pasiekti kilnius tikslus būtų neįmanoma, tad ir kiekvieno įsitraukimas yra labai svarbus“, – kalbėjo viena iniciatyvos organizatorių, „Kaunas 2022“ rėmimų kuratorė Irutė Tumaitė.

Kūrybinės erdvės atstovai pabrėžia, kad šiai akimirkai reikalingiausi daiktai, kurie padėtų įrengti kokybišką vietą kurti, o vėliau, jau projektui įsibėgėjus, visuomenės ir verslo indėlis ir palaikymas galėtų būti išreiškiamas ir kitomis formomis – organizuojamomis aktyvacijomis, edukacinėmis, sveikatinimo veiklomis, skirtomis bendruomenei.

„Dabar reikalingiausia įranga yra įvairūs buities daiktai – nuo lempučių, šviestuvų, šildytuvų, veidrodžių, sėdimųjų ir rašomųjų baldų, vaikų inventoriaus (žaislai, dėlionės) iki buityje naudojamų – šluotų, siurblių, indų, stalo įrankių ir smulkios buitinės technikos daiktų“, – vardijo I. Tumaitė.

Miestiečiai kviečiami daiktus atvežti į Kauno centrinio pašto patalpas nuo kovo 11 dienos. Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102, Kaunas ) daiktai bus priimami iki kovo 17 dienos kasdien nuo 10-18 val. Jei turite stambiagabaričių krovinių, organizatoriai kviečia susisiekti ir skelbia, kad šiuos daiktus paims iš jūsų nurodytos vietos (el. paštas informacijai – cultureukraine@kaunas2022.eu)

Kovo 17-ąją dieną vyks Kultūrinio centro Ukrainai atidarymas, paramos iniciatyvų susitelkimas ir svetingumo koncertas

Kovo 17-ąją dieną Kauno centriniame pašte bus oficialiai atverta kūrybinė „CulturEUkraine“ erdvė. Čia pat, 3-ajame aukšte, įsikurs ir organizacijos bei iniciatyvos, teikiančios ir organizuojančios paramą Ukrainai. Bendrauti, gauti informacijos ir kontaktuoti bus galima nuo 16.00 iki 20.00 val.

Šio susitelkimo tikslas – į vieną vietą suburti visą aktualią informaciją apie veiklas, kurios yra organizuojamas Kaune apsistojusiems ukrainiečiams priimti. Taip pat svarbu parodyti, kad esame kartu. Čia bus galima įsigyti suvenyrų, simbolikos, meno kūrinių, taipogi veiks „Kaunas 2022“ erdvė.

Tiek pašto viduje, tiek prieigose, bus išreiškiamas svetingumas ukrainiečiams: vakarop istorinis pastatas bus užlietas simboliniu mėlyna - geltona šviesų deriniu, o visai čia pat – Laisvės alėjos ir Kanto gatvės sankryžoje vyks gyvo garso koncertas, skirtas išreikšti paramą Ukrainai ir jos žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją