Šventė visame mieste

Kaip ir praėjusiais metais, šventinės staigmenos pasklido po visą Kauną, pasiekdamos ir atokesnes miesto gatves, kiemus, balkonus, papuošdamos padangę virš Kauno, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Nepaisant permainingų orų – gimtadienis pavyko. Kauniečiai nebe pirmą kartą įrodė, kad šventinę nuotaiką kuria ne kas kitas, o tik mes patys. Teatro, muzikos, šokių kolektyvai, muziejai ir daugybė kitų kultūros įstaigų įteikė pačius gražiausius sveikinimus, papuošdami žmones šypsenomis.

Tikiu, kad visa tai yra dar vienas gražus įžanginis žingsnis pasitinkant 2022-uosius, kuomet Kaunas taps pagrindine Senojo Žemyno scena – Europos kultūros sostine“, – kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Galinga meninių pasirodymų banga šeštadienį pasiekė ne tik įvairias miesto vietoves, bet ir nuvilnijo virtualioje erdvėje. Negalėjusieji apsilankyti mieste gyvai, turėjo progą dalį renginių tiesioginių transliacijų pagalba stebėti internete.

Kaunas šventė 613-ąjį gimtadienį

Vos prašvitus, nuo aukščiausio BLC biurų pastato stogo Vienybės aikštėje elektroninės muzikos garsais miestiečius žadino ir švęsti kvietė didžėjus Šarūnas Šimaitis – Less Feeling. Tuo metu rytinį dangų virš brėkštančio miesto užpildė ryškiaspalviai oro balionai.

Įsidienojus gimtadienio šventės estafetę perėmė garsiausi šalies pučiamųjų instrumentų orkestrai. Juos į Kauną sukvietė koncertinė įstaiga „Kauno santaka“, pirmąkart pristačiusi festivalį „BandFest 2021“ su skambia muzikine programa. Ne tik miesto centre, bet ir miegamuosiuose rajonuose kauniečius džiugino gyvo garso melodijos, kurias kūrė šimtai muzikantų iš visos Lietuvos.

Muzikinę programą praturtino ir Kauno simfoninio orkestro, Kauno fortepijoninio trio bei Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto trupės pasirodymai. Pagrindinėse senamiesčio gatvėse ir Laisvės alėjoje savo veržliu judesiu miestiečius sveikino Kauno šokio teatras „Aura“.

Kauniečiai išnaudojo progą nemokamai aplankyti miesto muziejų ekspozicijas. Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai drauge su Kauno V. Kudirkos biblioteka surengė skaitymus „Pro atvirą langą“ ir kvietė į ekskursijas. Tuo metu Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje tradiciškai nuaidėjo griausmingos pabūklo salvės Lietuvai, Kaunui ir kauniečiams.

Skaičiuos laiką iki 2022-ųjų

Rotušės aikštėje laukė dar viena gimtadieninė staigmena: atidengtas laikmatis, pradėjęs skaičiuoti dienas, valandas ir minutes iki 2022 metų sausio 22-osios, kuomet Kaunas taps visos Europos kultūros namais ne tik menininkams, bet ir kiekvienam gyventojui ar miesto svečiui.

Naujasis laikmatis primena apie atvirą kvietimą kauniečiams įsitraukti ir kurti drauge bei dalyvauti aktyviai dalyvauti šiai iškiliai progai skirtuose renginiuose, kviestis į juos atvykti draugus iš visos Lietuvos bei kitų Europos šalių. Oficialia Europos kultūros sostine tapsiantis Kaunas pažada visus sutikti svetingai.

Jau netrukus gera miestiečių nuotaika pasirūpino Kauno kultūros centro kolektyvo „Šokio namai“ atlikėjai: Mantas Stabačinskas, Marius Pinigis, Adrian Carlo Bibiano ir Ieva Navickaitė surengė pasirodymą Kauno rotušės balkone.

Meno kūriniai ir ekskursijos

Šeštadieninį veiklų ir pasirodymų maratoną pratęsė trijų naujų gatvės meno kūrinių pristatymas visuomenei. Piešiniuose užfiksuoti ryškūs mūsų miesto kultūros simboliai, kuriuos įamžinti patikėta trims žinomiems Kauno gatvės meno atstovams – Tadui Vincaičiui-Plūgui, Karoliui Grubiui ir Linui Kaziulioniui.

Tai „Kaunas 2022“ komandos drauge su rėmėjais parengta dovana, papildysianti gausią galeriją po atviru dangumi. Vienas jų skirtas šokio teatrui „Aura“ (Nemuno g. 20 a.), antrasis – Kauno simfoniniam orkestrui (Mickevičiaus g. 28), o trečias – nuo 1967 metų leidžiamam kultūros bei meno žurnalui „Nemunas“ (Kęstučio g. 62).

Kultūros įstaigos kvietė į gyvas bei virtualias ekskursijas, o specialiai surengtas orientacinis žaidimas ragino Kauno gimtadienį paminėti kitaip – aplankyti įdomias vietas, sužinoti apie miestą šį tą naujo bei aktyviai praleisti dieną.

Saulei pasislėpus už apniukusių debesų ir prapliupus lietingiems „sveikinimams“ iš dangaus, miesto gimtadienį užbaigė įspūdinga meninė šviesos instaliacija Aleksoto kalno papėdėje. Šlaitą ir padangę virš apžvalgos aikštelės nušvietė ryškios prožektorių sukurtos projekcijos. Vienybės aikštėje dienos veiksmą užbaigė tiesioginė „Eurovizijos“ dainų konkurso transliacija didžiuliame ekrane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)