Iš 19 a. pastatyto I forto užnugario betoninio kaponieriaus pasirodantis ženklas, L. Kutavičiaus šviesos instaliacija – lyg simbolis, kviečiantis užsukti ir stebėti. Ja siekiama prijaukinti fortą, taip pat tai užuomina apie tolimesnes paieškas ir atradimus. Dar šiais metais fortas pakvies atrasti naujus stendus, pažintinį taką bei kitas Mitinio Kauno Žvėries guolio instaliacijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Manau, jog daugeliui kauniečių fortas yra kažkur šalia. Tamsa, drėgmės kvapas, vaikystės baimės ir drąsos vieta. Pats fortas žvėriškos karinės industrijos sutvėrimas. Žmogus yra pasakotojas, kuriantis ženklus, simbolius, mėtantis ir paliekantis nuorodas ateities kartoms. Taip kuriami mitai, pasakos, istorijos tarp atminties ir vaizduotės. Ši instaliacija projekto „Kauno Žvėries tvirtovė“ dalis, skirta interpretuoti ir apmąstyti miesto – tvirtovės paveldą, atrasti ir sumėtyti naujus ženklus, naujas interpretacijas, kuriais tvirtovės lankytojai galės sekti,“ – pasakoja Egidijus Bagdonas, VšĮ „Kauno tvirtovės parko“ direktorius.

Nuo gegužės 1 d. apsilankyti ir kituose forto požemiuose leis jau pabudę forto šikšnosparniai. Fortą rekomenduojama pažinti su „Kauno tvirtovės parko“ gidais, su jais būsite saugiausi. „Kauno tvirtovės parkas“ apjungia septynis Kauno fortus, kelias dešimtis kitų tvirtovės objektų – slėptuvių, šaudmenų sandėlių. Kauno miesto bei Kauno rajono savivaldybių dėka daugelį metų pamiršti fortai atgimsta – tampa saugesni, atviresni ir prieinami tiek vietos bendruomenėms, tiek miesto svečiams.

Šiame I forte taip pat galima apžiūrėti menininko Povilo Kupčinsko piešinį „Sapnas apie praeitį“. Jis buvo sukurtas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Šiuolaikinės seniūnijos – Ringaudai“ projekto metu. Taip pat pasigrožėti architekto Manto Maziliausko architektūrine instaliacija „Restart“, kuri buvo sukurta kultūros paveldo festivalio „Baterija 2020“ pagalba.

Projektą „Kauno (Žvėries) tvirtovė“ pristato „Kaunas 2022“. Kaunas ir Kauno rajonas 2022-aisiais taps Europos kultūros sostine. Projektas įgyvendina 8 krypčių programą, kurios svarbi dalis – kultūros partnerysčių projektai, vystomi su 64 kultūros organizacijomis. „Kaunas 2022“ – tai judėjimas iš laikinosios sostinės šiuolaikinės link, vykdant projektus, skatinančius pokytį Kauno kultūros sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)