„Mama, žiūrėk, vairuoja Kalėdų Senelis“, – pirštu į traukinuko vairuotoją rodo maždaug ketverių metų berniukas.

Pirmą kartą tokią transporto priemonę vairuojantis Romualdas juokdamasis sako, kad išties jaučiasi lyg laukiamiausias švenčių herojus. „Smagu, kasdien jaučiasi kalėdinė nuotaika, visur gražu, žmonės važiuoja patenkinti“, – pro vešlius ūsus šypsosi vairuotojas.

Vis dėlto kasdien šventišku maršrutu riedantis Romualdas vilniečiams turi pastabų – ne visi ir tokiu laikotarpiu būna geranoriški. „Matot, kokių vairuotojų būna, – rodo į kelią užstačiusį automobilį: – Atvažiavo ir stovi, nenori pasitraukti, o aš niekaip negaliu privažiuot prie stotelės. Ir taip nuolat. Yra tokių žmonių, kurie supranta ir duoda kelią, tai tokiems labai dėkoju, bet yra tokių, kuriems nerūpi, kad tu važiuoji su kalėdiniu traukinuku, tokie tik nervus gadina.“

Nepatinka Romualdui ir kai kurios maršruto gatvės. „Kai į Rotušę įvažiuoji, ten, žinot, duobės, reikia laviruot tarp jų, o dar pristato mašinų su įjungtais avariniais, tai sunkoka. Na bet ką padarysi, toks darbas, svarbiausia, kad žmonėms patinka“, – geros nuotaikos nepraranda kalėdinio traukinuko vairuotojas.

Tik sustojus ir atvėrus duris į traukinuką per kelias minutes sulipa laukiantys keleiviai. Pasipuošusi vairuotojo padėjėja visus apdalina plačia šypsena ir greit pasirūpina, kad niekas nevažiuotų zuikiais, tik tuomet šventiškas sąstatas lėtai pajuda iš vietos.

Apsukęs kalėdinį miestelį traukinukas įvažiuoja į bene puošniausią Pilies g. Prilipę prie langų keleiviai ima aptarinėti gausiai išpuoštus parduotuvių ir kavinių fasadus.

„Iškart Kalėdų jausmas aplanko. O jei dar Kalėdų Senelio elfai keleivius pavaišintų imbierine arbata su sausainiais, išvis būtų tobula“, – juokiasi vienintelė be vaikų traukinuku riedanti vilniečių pora.

Vaikai taip pat smalsiai dairosi pro langus, o kai kurie bando pritarti traukinuke skambančioms kalėdinėms dainoms. Tiesa, ne visiems savo dėmesingumą pavyksta išlaikyti iki galo – keliems tėvams su mažiausiaisiais keleiviams tenka išlipti tarpinėse maršruto stotelėse: Rotušės ir V. Kudirkos aikštėse.

Pirmą kartą po Vilnių riedančiu kalėdiniu traukinuku važiuojanti šeima iš Palangos šią pramogą nusprendė išbandyti paraginti draugų. „Į Vilnių atvykom kelioms dienoms. Gal dar rasim laiko pasivažinėti ir dienos metu, nes dabar ne viską pamatėm, kai kur buvo per tamsu. Kita vertus, vakare ryškiau matosi iškabinėtos lemputės, o tai iškart sukuria kalėdinę nuotaiką“, – šypsosi su dvimete dukra traukinuku važiuojantys palangiškiai.

Kita visą maršrutą pravažiavusi šeima išlipusi lauk dar kartą apžiūri gražiai papuoštą traukinuką ir garsiai palygina jį su praėjusių metų traukinuku: šiemetinis jiems atrodo puošnesnis.

„Šitas šiltesnis, patogesnis, bet anie dvasiškesni, – savo įspūdžiais dalijasi dviejų berniukų tėtis. –Praėjusiais metais būdavo daugiau muzikos. Garsiau, linksmiau, tarška barška – tai tikros Kalėdos, o čia jautiesi lyg važiuotum su paprastu mikroautobusiuku – šiltai, jaukiai, bet tikrai trūksta kažkokių šventiškų elementų. Nors vaikams įspūdį padarė. Beje, pastebėjom, kad kai kurios parduotuvės tikrai patingėjo gražiau pasipuošti.“

Kita šeima su dviem vaikais džiaugiasi šios kalėdinės atrakcijos kainomis. „Mus labai maloniai nustebino mažos kainos, nes kai susiruošiam išbandyti kokią pramogą, iškart nusiteikiam, kad teks nemažai susimokėti, o čia vaikams išvis nekainavo“, – atvirauja vilnietė.

Kalėdiniu sostinės traukinuku vaikai iki 7 metų, kurie neužima atskiros vietos, gali važiuoti nemokamai, kitiems bilietas kainuoja 2 eurus. Pirmadieniais–ketvirtadieniais traukinukas važiuoja nuo 12 iki 21 val., penktadieniais–sekmadieniais nuo 11 iki 22 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)