Nuo knygų iki išmaniųjų įrenginių

Tyrimo duomenimis, beveik pusė Lietuvos gyventojų (47 proc.) savo mylimiausiems žmonėms per Kalėdas dažniausiai dovanoja su hobiais susijusias dovanas, trečdalis renkasi grožio ir vonios priemones, o vos mažiau – 32 proc. – išskirtines laisvalaikio patirtis. Populiarių dovanų sąraše taip pat rikiuojasi maistas ir gėrimai, žaislai, papuošalai, knygos, daiktai namų dekoravimui, drabužiai, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Kalėdos yra puikus metas nustebinti mylimus žmones ar padovanoti tai, apie ką jie seniai svajojo. Po eglute neretai atsiranda ir buitiniai prietaisai, tampantys dovana visai šeimai, ir išmanieji įrenginiai, telefonai. Taip pat, gyvenant iššūkių nestokojančiu laikotarpiu, vis dažniau susimąstome ir apie nematerialias dovanas. Išreikštas dėmesys, ilgai lauktas skambutis ar ištartas „aš tave myliu" ne vienam gali tapti geriausia dovana iš visų", – sako „Telia" rinkodaros įžvalgų vadovė Justina Vaikutytė-Paškauskė.

Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad patys lietuviai dovanų labiausiai norėtų gauti su hobiais susijusias dovanas (42 proc.), kuponus laisvalaikio veikloms (34 proc.), keliones (29 proc.), knygas (21 proc.). Nors daugelį šių dovanų šalies gyventojai dažnai dovanoja ir patys, keliones dovanoti renkasi vos 8 proc. apklaustųjų.

Pastebima, kad dovanos skiriasi ir pagal amžių: 25–34 m. žmonės dažniau dovanoja knygas, 35–44 m. – žaislus, drabužius, o 45–54 m. – papuošalus. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad knygos, papuošalai, kelionės, laisvalaikio dovanos bei daiktai namų dekoravimui dažniau yra patrauklios dovanos moterims, o išmanieji įrenginiai, kelionės, laisvalaikio dovanos bei dovanos, susijusios su hobiu, yra labiau patrauklios jaunimui.

Dažniau susimąsto apie tvarias dovanas

Nors tvarus vartojimas kasmet tampa vis aktualesnis ir bando įsitvirtinti visuomenėje, tik kas dešimtas Lietuvos gyventojas per Kalėdas yra dovanojęs antram gyvenimui prikeltus daiktus. Visgi pastebimos ir pozityvios tendencijos – 26 proc. apklaustų šalies gyventojų planuoja pradėti dovanoti tokias dovanas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad, nors dar ir nėra to darę anksčiau, antram gyvenimui prikeltus daiktus dažniau planuoja dovanoti jaunimas bei tie, kurie mylimiems žmonėms renkasi dovanoti knygas.

Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad net penktadalis šalies gyventojų šventinio laikotarpio neįsivaizduoja be aukojimo bei savanoriškos veiklos. Kiekvienais metais aukoja ar užsiima savanoriška veikla daugiau vadovaujamą darbą dirbančių gyventojų, taip pat žmonės, kasdien artimiesiems sakantys „aš tave myliu".

Tyrimą „Telia" užsakymu atlikęs KOG institutas šių metų lapkričio mėnesį apklausė 1010 16–64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)