Kai kurios svajonės priverčia susimąstyti

Daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje gyvuojantis projektas „Vaikų svajonės“ leidžia mažiesiems svajotojams gauti dovaną, kurios negali įpirkti jų tėvai, o vaikų svajonių pildytojai padeda patikėti stebuklais.

Organizacijos „Vaikų svajonės“ vadovė Ramunė Baltaduonienė sako, kad per savo gyvavimo laiką projektas išaugo ir vykdo jau kur kas platesnę misiją.

Ramunė Baltaduonienė

„Pagrindinis pasikeitimas tas, kad iš kalėdinio projekto, kurį mes vykdėme devynerius metus, jis išaugo į kelis projektus per metus. Dabar esame susiję su „Labas, rugsėji“, kai vyksta pasiruošimas mokslo metams, turime labai gražų projektą „Vaikai su negalia“ – parodyti dėmesį vaikams, turintiems kitokią galią. Taigi, mes išaugome, – dalijasi R. Baltaduonienė.

Vaikų svajonės prieš šventes įvairios, tačiau bene labiausiai verčia susimąstyti tokios kaip šilta striukė ar šilti batai, o ne žaislai ir pramogos. Anot pašnekovės, sakyti, kad situacija Lietuvoje prastėja, negali, tačiau gerėjančia pavadinti taip pat sunku.


„Yra šeimų, kur ir socialinių įgūdžių trūksta, ir finansinis nepriteklius jaučiamas. Kai pamatai, kad ne visose šeimose apranga atitinka oro sąlygas, supranti, kad tai tikrai vaiko svajonė – jam reikia šiltos striukės, jam reikia šiltų batų, – sako „Vaikų svajonių“ vadovė. – Kiekvienais metais keičiasi tos svajonės. Šiais metais pagrindinės yra ausinės, kolonėlės, paspirtukai, fotoaparatai. Aišku, žaislai – lėlytės, vežimėliai, mašinėlės, bet šiais metais vaikai labiau į elektroniką linkę.“

Prisidedantiems prie gerų darbų organizacija suteikia galimybę išlaikyti savo vardą paslaptyje arba patiems aplankyti vaikus, kurių svajones pasirenka išpildyti. Pašnekovė sako, kad žmonės mielai ne tik pildė svajones, bet ir lankė vaikus, dovanojo dėmesį. Visgi karantinas priverstinai pakeitė situaciją.

„Vaikai labai džiaugiasi apsilankymais. Dabar yra pusė per pusę. Kai kurie žmonės gėdijasi, nedrįsta nuvažiuoti, sako, ta šeima jausis tarsi skolinga man. Važiuokite, įteikite, bendraukite su jomis. Mes turime be galo gražių istorijų, kai viena dovana pakeitė visos šeimos gyvenimą“, – nusišypso R. Baltaduonienė.

Pakeitė mamos ir vaiko likimą

Organizacijos vadovė pasakoja, kad viena moteris, pasirinkusi išpildyti berniuko svajonę, tai šeimai įteikė kur kas didesnę dovaną – draugystę: bet kurią akimirką prarasti vaiką galėjusi moteris atsisakė alkoholio, susirado darbą, o berniukas, dabar jau jaunuolis, puikiai mokosi.

„Ta šeima buvo labai aukšto socialinės rizikos laipsnio, turbūt mygtuko paspaudimu tas berniukas jau būtų paimtas iš šeimos. Socialiniai darbuotojai vis stebėdavo ir delsdavo, o ta moteris atvažiavo, įteikė kalėdinę dovaną ir pradėjo rūpintis berniuku bei mama. Pavasarį kalbėjome su socialine darbuotoja, – mama nustojo vartoti alkoholį, dirba, o vaikinas nuostabiai mokosi. Laiko klausimas, kada jie bus išbraukti iš socialinės rizikos šeimų sąrašo“, – apie nuostabias permainas šeimoje pasakoja pašnekovė.

Dauguma žmonių renkasi išvengti tiesioginio kontakto

Organizacijos „Vaikų svajonės“ partneriai „DPD Lietuva“ pasirūpina tomis dovanomis, kurių dovanotojai vis dar
Tomas Vaišvila
nedrįsta įteikti patys. Kompanijos komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila sako, kad vaikų svajones vežantys kurjeriai žino siuntinių paskirtį, o pačiam yra tekę pajusti, ką reiškia dovanos socialiai jautriose šeimose augantiems vaikams.

„Kurjeriai žino, kad veža vaikų svajones. Aš pats esu vežęs į Vaikų dienos centrus ir esu pataikęs į kalėdinį vakarėlį, emocija labai gera“, – dalijasi T. Vaišvila. – Maždaug apie 70 procentų žmonių renkasi dovanas atiduoti kurjeriui, bent iki šiol taip buvo. Kaip bus šiais metais – nežinau. Tą skaičių šiek tiek padidino karantininis susvetimėjimas, kai žmonės žmonių pradėjo bijoti.“

„Vaikų svajonių“ organizacijos vadovė sako, kad, jos žiniomis, kalėdiniu laikotarpiu išpildomos visos svajonės, iš socialinių darbuotojų neteko sulaukti žinių, kad ne visi vaikai gavo dovanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją