Svarbiausia vainiko dalis – karkasas
Puošnus kalėdinis vainikas nėra tik žiemiška dekoracija ir turi aiškią simbolinę advento laikotarpio reikšmę. Apskrita vainiko forma simbolizuoja ratu besisukantį laiką ir po žiemos šalčių vėl sugrįšiantį pavasarį, o į vainiką statomos ir uždegamos keturios žvakės žymi keturis advento sekmadienius.

Nors kalėdiniai vainikai paprastai pinami dar advento pradžioje, jais papuošti savo namus: lauko duris, panoraminius langus, praėjimo arkas, židinį ar valgomojo stalą, galima kada tik panorėjus. Negana to, pasigaminti tradicinį Kalėdų vainiką namuose nėra labai sudėtinga – pranešime žiniasklaidai „MOKI VEŽI" ekspertai dalijasi naudingais patarimais, kaip tai padaryti žingsnis po žingsnio.

Norėdami nusipinti tradicinį kalėdinį vainiką, pirmiausia pasirūpinkite pagrindine vainiko dalimi – norimo dydžio apvaliu karkasu, kuris tarnaus ne vieną šventinį sezoną.

Vainiko karkasui pagaminti naudokite vielą, nudžiūvusio apynio vyteles ar vynuogės šakeles, iš kurių susuksite apskritimą, po ranka senų laikraščių – gniužintais laikraščio lapais apklijuokite iš kartono iškirptą rato formą. Jeigu skubate ir norite užsiimti tik širdžiai maloniais, atpalaiduojančiais vainiko dekoravimo darbais, vainiko karkasą iš šiaudų galite įsigyti parduotuvėje.

Šventiniam stalui dekoruoti ekspertai rekomenduoja rinktis mažesnio skersmens vainiko karkasą, kuris neužgoš ant stalo padėtų valgių, tačiau bus pakankamai didelis keturioms advento žvakėms sutalpinti. Panorus kalėdine atributika papuošti pagrindinį namų įėjimą, tam puikiai tiks didelio skersmens vainikas su daugiau žaliuojančių šakelių ir dekoro elementų.

Papuoškite spygliuočių šakelėmis

Gaminant tradicinį Kalėdų vainiką, toliau seka užduotis ant pasirinkto karkaso pritvirtinti visžalių medžių šakeles. Tam galite naudoti nuo rudeninio genėjimo likusias mažesnes eglių, pušų, kadagių, kėnių ir net tujų šakeles, o siekiant sukurti tikrai išskirtinį vainiką – kartu derinti skirtingų žalios spalvos atspalvių šakeles.

Jeigu šakelės yra per didelės ar per ilgos, jas sukarpykite naudodami sekatorių. Nepamirškite užsidėti ir sodo pirštinių, kurios ne tik apsaugos nuo aštrių visžalių šakelių spyglių, bet ir neleis delnams „pasidabinti" lipnių sakų lašeliais. Taip pat uždenkite ir vainiko pynimo darbo vietą, senus laikraščių lapus ar nebenaudojamą medžiagą patieskite ant stalo ar grindų.

Kaip pritvirtinti šakeles prie vainiko karkaso?

Eglių, kėnių ar kadagių šakeles ant vainiko karkaso patariama tvirtinti plona vielute, siūlu ar naudojant karštus klijus. Jeigu vainiką kabinsite ant durų, apskritimo viršuje iš vielutės ar siūlo suriškite kilpą užkabinimui.

Imkite kelias šakeles ir apatinę jų dalį tvirtai apriškite ant karkaso siūlu arba vielute, naudojant klijus – klijuokite po vieną šakelę. Toliau tvirtinkite šakeles pagal laikrodžio rodyklę taip, kad anksčiau surištų ar užklijuotų šakelių apačios nesimatytų, o ją uždengtų kitų šakelių žaluma. Kai šakelėmis uždengsite visą vainiko karkasą, pradžią ir pabaigą sujunkite tvirčiau, kad neatsilaisvintų.

Nesijaudinkite, jeigu ant vainiko surištos ar suklijuotos šakelės nesudaro tolygaus apskritimo – pavienes šakeles sutrumpinkite sekatoriumi, tuščias ar neestetiškai atrodančias vietas užpildykite naujomis šakelėmis ar papuošimais. Jeigu pabaigus pinti vainiką visų šakelių nesunaudojote, sudėkite jas į namuose esančias vazas ar jomis papuoškite nužydėjusių lauko gėlių vazonus.

Papuošimai – nuo natūralių iki spindinčių

Pasirinkus pinti natūraliau atrodantį vainiką, jam dekoruoti naudokite kankorėžius, džiovintas uogas ar vaisius, įvairius riešutus, cinamono lazdeles, džiovintus gėlių žiedus. Norėdami kiek labiau spindinčio kalėdinio vainiko, jį puoškite norimų spalvų ir formų eglutės žaisliukais – svarbiausia, kad jie būtų lengvi, nedideli ir paprastai prisiklijuotų karštais klijais. Žaisliukus ir kitus elementus klijuokite po vieną ar mielomis krūvelėmis, derinkite tarpusavyje.

Jeigu nusprendėte Kalėdų vainiką kabinti ant lauko durų, jį galite papuošti plačiu kaspinu ar spalvotomis medžiagos juostomis. Čia nebūtina pirkti naujų priemonių – vainiko puošimui galite panaudoti seniai nenešiojamus rūbus, juos sukarpyti juostelėmis ir priklijuoti karštais klijais.

Į tradicinio kalėdinio vainiko pynimo dirbtuvėles įtraukite visus šeimos narius ir leiskite atsiskleisti savo fantazijai. Kuo daugiau meilės ir šilumos įdėsite į vainiką, tuo jaukiau bus drauge sutikti nuostabiausias metų šventes – Kūčias ir Kalėdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją