Sostinėje sutikti žmonės teigia gyvenantys įvairiomis nuotaikomis: vieniems švenčių džiaugsmą temdo nerimas dėl kainų šuolio ir visai šalia vykstantis karas, kiti teigia, kad stengiasi mėgautis šventiškai papuoštu miestu ir neįprasta egle.

Vienas sutiktas vilnietis tikino, kad žmogui, kuris sukūrė eglutę-tortą, reikia skirti premiją. Kiti pašnekovai ne tik gyrė eglę, tačiau skatino džiaugtis šventėmis ir nepasiduoti blogai nuotaikai ar nerimui.

„Aš išprotėsiu šiandien – pasaulyje nėra geresnės, žinokite. Klausiu, kur atsiliepimus savivaldybėje rašyti – pasaka, – teigė šalia Vilniaus eglutės sutiktas vyras. – Kas čia toks kūrė? Koks dizaineris? Eisiu į savivaldybę, ten yra atsiliepimų dėžutė, tai ten įmesiu, kad premiją Šimašius duotų ir dar iš savo sąskaitos dadėsiu“.

„Labai vykusi šiemet“, – antrino su nuotaikingu vyru kartu eglutę apžiūrėti atėjusi moteris.


Dar viena pašnekovė sako, stebėjusi eglutės statymą nuo pat pradžių, o kartu su kintančiu vaizdu, kito ir jos nuomonė, tačiau labai girti dizaino sprendimą ji nelinkusi.

„Iš pradžių, kol statė, labai baisi atrodė bus, o dabar, na, ką – kaip ne eglutė. Kažko trūksta, na, nežinau, nors viršūnėlė būtų žalia išlindusi“, – teigė vilnietė.

„Man gražu. Manau, unikalu, kaip ir kiekvienais metais, super“, – teigiamai nedaugžodžiaudamas įvertino jaunas vyras.

„Graži eglutė, patinka – tegul žmonės nesiskundžia, kad Kaunas gražesnis, – teigė ir iš arti Vilniaus eglę apžiūrėjusi moteris. – Man visą laiką graži Vilniaus – pati gražiausia Europoje“.

Ar šių metų pasiruošimas Kalėdų šventėms žmonėms atsieis brangiau, vilniečiai ir Vilniaus svečiai vieningo atsakymo taip pat neturėjo.

„Aš nieko nejaučiu, man viskas stabiliai atrodo. Tik nereikia verkti ir dejuoti – reikia džiaugtis gyvenimu, džiaugtis švente“, – nusišypso pašnekovė.

Šalia Vilniaus eglės, Katedros aikštėje, jau šurmuliuoja prekybininkai. Viename kioske dirbanti ir įvairius skanumynus siūlanti moteris sako, kad į įžiebimo šventę atėję žmonės dalijosi gera nuotaika.

„Jau savaitgalį buvo nusiteikę šventėms, visi linksmi, visiems gražu. Mes kepame šventinius vafliukus – eglutės formos, kaip tik jie yra teminiai. Puošiame šias eglutes šokoladu ir visokiais priedais. Turime ir nealkoholinių gėrimų. Lietuviai mėgsta saldžiai, Kalėdoms lepinasi saldumynais. “, – atvirauja prekiautoja.

Moteris atskleidžia, kad stipraus kainų šuolio nėra – kaina pakito apie 50-čia centų. Karšto vyno stiklinė, priklausomai nuo kiekio, kainuos apie 2–6 eurus. Eglutės formos skanumynas kainuoja 3 eurus.

Beje, karšto vyno šių metų Kalėdų mugėje kaina siekia 8 eurus, bet tai netrukdo vilniečiams ir miesto svečiams rikiuotis į perkančiųjų eilę.

Kitame kalėdiniame kioske dirbanti moteris pritaria, kad saldumynai žmonėms labai patrauklūs.

„Labai mėgsta pyragus. Vaikai, aišku, labiau mėgsta visokius grybukus, bet šiaip žmonės perka viską. Šiemet kainos nelabai daug pakilo. Pas mus duonos kilogramas kainuoja 4 eurus, pusė kilogramo grybukų kainuoja 5 eurus be glaisto, 6 eurus su glaistu. Čia yra kaip turgus, tai deramės, deramės, o kaip kitaip?“, – gera nuotaika ir kalediniais skanėstais vilioja pardavėja.

Prie eglutės, netoli kalėdinių kioskų sutikta moteris neslepia, kad nerimo yra, visgi ji sako tikinti, kad šventės nerimą išsklaidys. „Nerimo yra, kai šalia karas vyksta, ypač, kai mes vyresni, nors aš irgi nebemačiau karo, bet vis vien, čia yra baisu ir verčia šiek tiek pamąstyti, pagalvoti“, – atvirauja moteris.

Šventiškai nusiteikęs vyras sako, kad kylančios kainos kiek pakoregavo dovanų pirkimą, bet švenčių laukimo negriauna. „Stengiamės dalintis dovanomis, ne taip, kad vienas perka visiems, o traukiam burtus ir dalinamės, nes kainos tikrai tapo neadekvačios Lietuvoje, reikia ir prisitaikyti“, – atvirauja vilnietis.

„Nuotaiką pakelia papuoštas miestas“, – nusišypso garbaus amžiaus ponia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją