Uostamiestyje nuo 2016-ųjų metų žmonių dovanotos eglės tampa Kalėdų karalienėmis. Šių metų eglė, manoma, siekia apie 15 metrų, dar keletas metrų nematoma dėl jos įtvirtinimo.

Teatro aikštę praėjusiais metais puošė mažytė, kukli, vos pusmetrio eglutė. Kalėdų švenčių organizatoriai sako, kad mažylė pateko į rekordų knygą kaip mažiausia miesto puošmena. Tikimasi, kad šių metų eglė gali būti įrašyta kaip gyva aukščiausia miestą puošianti eglutė.

Kalbant apie dovanotų eglių tradiciją, buvo ir dar viena naujovė – užimti sosto vietą Teatro aikštėje varžėsi net 20 didžiulių žaliaskarių, kurių nugalėtoja tapo paprastoji eglė. Anksčiau žmonių širdis pavergdavusios sidabrinės eglės.

Botanikos sodo darbuotojai gražuolę išlydėjo su liūdesiu, tačiau sako, kad kartu ir džiaugiasi, jog taps miesto puošmena, o ne malkomis, mat ją po kelių mėnesių ketinta nukirsti.

Klaipėdos švenčių organizatoriai teigia, kad kol kiti Lietuvos miestai varžosi, kas sukurs gražiausią eglę, Klaipėda laikosi stabilaus kurso ir pagrindinę aikštę puošia tik tikromis eglėmis.

„Iniciatyva sulaukia daugybės teigiamų atgarsių ir jau yra tapusi Klaipėdos kalėdinio laikotarpio vizitine kortele. Dovanoti ne vieną dešimtmetį augintas egles klaipėdiečiai kviečiami nuo 2016-ųjų. Gruodžio 10-ąją Klaipėda įžiebs pagrindinę miesto eglę, kurią jau septintą kartą pakviesti dovanoti klaipėdiečiai. Pirmą kartą tarp daugiau nei dvidešimties pasiūlymų –ne tik klaipėdiečių kiemuose augusios žaliaskarės, bet ir ta, kuri šiais metais tapo eglute laimėtoja, – KU botanikos sodo eglė. Įspūdinga žaliaskarė buvo tarp dviejų favoričių paskelbus klaipėdiečių balsavimą. Lemtingą pasirinkimą lėmė tai, kad vos po kelių mėnesių toje vietoje, kur kelis dešimtmečius augo KU botanikos sodo eglutė, prasidės edukacinio centro statyba, todėl su medeliu vis tiek būtų tekę atsisveikinti“, – kas lėmė pasirinkimą, paaiškino Klaipėdos švenčių organizatoriai.

Gražiausia išrinkta eglė turėjo daugybę konkurenčių ne tik iš uostamiesčio. Buvo siūloma eglučių ir iš Marijampolės, Radviliškio, Gargždų, Kretingos, Palangos.

Klaipėdoje šiais metais eglutė įžiebiama ne tik Teatro aikštėje. Kalėdine nuotaika jau nuo lapkričio 29 dienos nušvis „Meridiano“ stiebas.

„Klaipėda turės dar vieną eglutę – kamienas bus Meridiano fokstiebis, ji bus įžiebta jau šiandien, tad sutrumpės tos gruodžio 10-osios laukimas. Stiebo aukštis – apie 30 metrų, tai bus didžiausia eglė. Iš pradžių galvojome, kad tokia mintis šovė tik mums, tačiau paieškoję internete radome, kad tai jau buvo padaryta. Teko girdėti, kad Graikijoje laivai puošiami vietoj eglučių“, – sako burlaivio-restorano „Meridianas“ vadovas Gediminas Gudavičius.

Renginių, anot „Klaipėdos švenčių“ vadovės Eglės Šulskė, tikrai bus apstu. Gruodžio 10 dieną šventėje ne tik bus įžiebta eglė, – Teatro aikštė nušvis žvaigždėmis.

„Mes esame įsisukę į jubiliejų verpetą, šiais metais Klaipėda minėjo 770 metų gimtadienį, o kitais, 2023, metais minės Klaipėdos krašto prijungimo 100-metį. Tai dovanojo Lietuvai jūrą ir žvaigždes virš jos. Trečdalį Teatro aikštės dengs simbolinis šimtmečio dangus, kurs sužibs daugiau nei šimtu specialių kamuolių“, – sako E. Šulskė.

Eglutės kirtimo dieną švenčių organizatoriai už gautąją eglę dovanų žmonėms įprastai įteikia kitą nedidelę eglutę. Tačiau šiais metais organizatoriai susidūrė su gana kuriozine situacija. Buvo planuota, kad šių metų padėka už dovaną miestui bus praėjusiais metais puošta mažylė. Likus porai savaičių iki miesto eglės kirtimo paaiškėjo, kad mažoji gražuolė per klaidą buvo parduota. Tad švenčių organizatoriams teko skubiai ieškoti kito sodinuko, o moters, kuri įsigijo praėjusių metų gražuolę, prašoma atsiliepti. Mažoji eglutė liks gyventi tuose namuose, kuriuos surado, tačiau „Klaipėdos švenčių“ organizatoriai sako labai norintys ją aplankyti ir pamatyti, kaip mažylė įsikūrė.

Na, o šventinių renginių ir šiltos arbatos bei skanėstų atvykę prie eglutės tikrai nepritrūks. Kaip ir kasmet, Maltos ordino savanoriai vaišins sriuba, veiks prekybos kioskai, o peno mintims ir jaukumui kurti žadama padalinti gruodžio 10-osios vakarą bei savaitgaliais iki pat kitų metų sausio 10 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)