Neįprastas šventinis stalas Karolinos Meschino namuose ir viena kasmetinė tradicija

Žinoma nuomonės formuotoja Karolina Meschino į traukinuką atskubėjo su dukra Isabelle ir neslepia džiugesio: „Man labai patinka viskas, kas susiję su Kalėdomis, todėl labai smagu. Matau, kad Isabellei kol kas irgi viskas labai patinka ir įdomu.“ Mergina sako žaliaskarę savo namuose dažniausiai puošianti gruodžio pirmą sekmadienį, tačiau šiemet pirmą kartą gyvenime padarė išimtį ir eglutę jau pasipuošė. Visgi dovanomis K. Meschino prasitaria dažniausiai besirūpinanti likus vos savaitei iki Kalėdų, tik šiemet besitikinti pasitempti ir viskuo pasirūpinti anksčiau.

K. Meschino, paklausta apie ypatingas šeimos kalėdines tradicijas, pasakoja, jog su tėvais turi specialų ritualą tądien, kai tėvų namuose puošiama eglutė:

„Ateina mūsų pusbroliai, visa mūsų didelė šeima ir mama kepa lazanija. Ryt kaip tik tai mūsų laukia“, – šypsosi žinoma moteris ir neslepia, jog Kūčių bei Kalėdų stalas namuose yra labiau itališkas nei tradicinis lietuviškas – silkės, kisieliaus ar aguonpienio nebūna, tačiau 12 patiekalų tradiciją šeima stengiasi išlaikyti, o šventiniame meniu būtinai būna makaronų, tartaras, salotos, itališkas Panetone pyragas.

Šventinis Editos Mildažytės receptas

Į traukinuko pirmąjį reisą atkeliavusi Edita Mildažytė su dviem anūkais Juozu ir Ona sako tokią pramogą patirianti pirmą kartą, o kalėdines nuotaikas namuose jau irgi pradėjusi budinti:

„Šiandien vaikams nunešiau Advento vainiką su keturiomis žvakėmis. Čia – pirmas akcentas. Bet Juozas jau konstatavo, kad Kalėdos atėjo. Dar buvo abejonių, Ona sakė, gal ne, bet Juozas pasakė: atėjo, atėjo, aš mačiau. Tai suprantu, kad tas žilabarzdis čia simbolizuoja Kalėdas“, – šypsosi žinoma žurnalistė ir žvilgtelna į traukinuko vagono gale įsitaisiusį Kalėdų senelį.

E. Mildažytė per Kalėdas turi tradiciją kepti dvi žąsis, mat vienos gausiai žurnalistės šeimai niekada neužtenka. Patiekalo gaminimo procesui Edita turi net specialią aprangą. Receptai – labai paprasti: viena žąsis būna su kopūstais, o kita – su ryžiais ir džiovintais vaisiais:

„Svarbiausia – laiku užmarinuoti. Jas galima laikyti ir savaitę terasoje ar balkone. Yra išraiškingas mėsos skonis, nebūtini ypatingi prieskoniai. Galima su citrina ir medumi, bet aš paprasčiausiai darau su druska, lauro lapais. Svarbiausia, kad ji pasisūrėtų. Iš vakaro prikišu ją tuo turiniu, paskui į maišą ir kepu. Tik reikia būtinai pašalinti riebalus, nes tai yra labai riebus paukštis ir jums prigaruos visa virtuvė, prakeiksit mane paskui“, – juokiasi E. Mildažytė.

Rūtos Lapės namuose – itin svarbi tradicija

Žurnalistė Rūta Lapė sako taip pat į tokį traukinį lipanti pirmą kartą ir džiaugiasi, jog tai – galimybė šiltai, jaukiai važiuoti pačiomis gražiausiomis sostinės gatvėmis. Moters namuose kalėdinė nuotaika visuomet ateina gruodžio 1 dieną, sulig Advento pradžia: tądien šeima ima puošti namus, vaikai džiaugiasi Advento kalendoriais. Tiesa, Rūta atskleidžia savo itin svarbią tradiciją:

„Stengiuosi kiek įmanoma mažiau pirkti. Šiemet absoliučiai nieko nepirksiu, naudosiu savo senas dekoracijas jau dešimt metų“.

Rūpestis dovanomis: ne tik sau, bet ir kitiems

Kalėdiniame traukinyje įsitaisė ir nuomonės formuotoja Beatričė Paškevičiūtė su sužadėtiniu Arnu ir šunyte Luna. Beatričė ir Arnas neslepia, jog požiūris į dovanų pirkimą jų poroje kaip reikiant išsiskiria – kol pas Beatričę kalėdinės dovanos jau nupirktos, Arnas jomis rūpinasi Kūčių išvakarėse.

„Iš tiesų šiemet turime susitarimą pirkti vieną bendrą dovaną kartu namams“, – prasitaria Beatričė.

Traukinio pirmuoju reisu išriedėjęs Kalėdų senelis sako, kad kalėdinei nuotaikai per ankstyvo laiko nėra, o norint šią šventinę atmosferą prisikviesti tereikia pažiūrėti į veidrodį ir nusišypsoti nuo ausies iki ausies. Eglutę, sako Kalėdų senelis, puošti taip pat ne tik jau galima, bet ir reikia! „Jei jau Vilnius pasipuošė eglę-tortą – leidimas duotas!“

Bene pagrindinis švenčių simbolis pasakoja, jog į šių metų Kalėdų rezidenciją užsukę svečiai dovanas gamins ne tik sau, bet ir Ukrainos žmonėms – šildukai, apkasų žvakės. Kalėdų senelis, sausio 7 dieną, baigęs savo darbus rezidencijoje, susikraus visas pagamintas dovanėles ir važiuos į Ukrainą, Charkovo miestą, kur ir nuveš ten kovojantiems ukrainiečiams, taip juos sveikindamas su atėjusiomis ortodoksų šventėmis.

Kalėdinis traukinukas Vilniaus gyventojus ir svečius džiugins iki pat sausio 8-osios, reisai vyks kasdien nuo Šventaragio g. 2 dukart per valandą. Įspūdingą pramogą inicijuoja „Delfi plius“ ir bankas „Luminor“, šventinę stotelę dovanoja „JCDecaux“.

Projektą globoja Vilniaus miesto savivaldybė. Išskirtinė šių metų dovana visiems, perkantiems traukinuko bilietą, – 1 mėnesio „Delfi plius“ prenumerata, o esami „Delfi“ prenumeratoriai gaus nemokamą bilietą važiuoti traukinuku vieną kartą. Vieno pasivažinėjimo kaina – 3 Eur, o mažesni nei 90 cm ūgio vaikučiai, kurių ūgį matuos ypatinga „Nykštukų“ matuoklė, keliaus nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)