Šventės dalyviai neslepia nuostabos

Tokio srauto žmonių Vilniaus Katedros aikštė nematė jau išties seniai: žmonės būriavosi čia ir skvereliuose aplink, kad pamatytų reginį, kuris jau du metus dėl pandemijos buvo suvaržytas ribojimais – Kalėdų eglės įžiebimą.

Po įžiebimo vilniečiai neslėpė nuostabos: „Nustebino vaizdas, nesitikėjom tokios pompastiškos, pirminiais duomenimis kitokia buvo, bet dabar visai nieko“, – kalba į šventę atėjusi pora.

„Labai graži, tikėjausi kažkokios kitokios, bet nenuvylė ir šita“, – įspūdžiais dalinasi kita šventę stebėjusi mergina.

„Labai puiki, labai patinka“, – kalba linksmai nusiteikęs vyriškis. „Nustebino gerąja prasme, manau, gražesnė, nei tikėjomės. Manau, kad pateks kaip viena gražiausių pasaulyje eglių“, – sako įžiebimo renginyje sutikta moteris.

Įžiebta Vilniaus eglutė

Šių metų sostinės eglė jau spėjo sulaukti didelio atgarsio dar nė nespėjusi įsižiebti: vieni aptarinėjo ženkliai po pernai išaugusią žaliaskarės kainą, kiti – praeivių nepasitenkinimą iššaukusią pirminę eglės išvaizdą. Vėliau paaiškėjo, kad žaliaskarė šiemet primins trijų aukštų jubiliejinį tortą, skirtą garbingam Vilniaus 700 metų gimtadieniui paminėti.

Eglės kompozicijos idėją pristatęs kūrėjas, UAB „Švenčių studija" dizaineris Dominykas Koncevičius sakė, jog šių metų Vilniaus žaliaskarės temą padiktavo artėjanti iškilminga proga – sostinės jubiliejus, gimtadienių šventimo tradicijos ir erdvė, kur kasmet sužimba eglutė.

Įžiebiama Vilniaus eglutė, nuotr. K. Pocytė

„Švenčių metu kepami pyragai, dovanojama, sveikinama, linkima, puošiami namai, uždegamos šilumos ir ilgo gyvenimo simboliai – žvakės. Tortas yra ne tik tradicinis šventės atributas, bet ir vienas svarbiausių dekoro akcentų“, – pristatydamas savo kūrinį kalbėjo D. Koncevičius.

Pasikeitimai nuo pernai: vienur išleido, kitur pataupys

Šeštadienį sostinės Katedros aikštėje įžiebta eglė Vilniui atsiėjo 231 tūkst. eurų, kaina nuo pernai išaugo daugiau nei dvigubai. Tiesa, šiemet Vilnius nutarė atsisakyti antros eglutės, iki šiol eilę metų stovėjusios Rotušės aikštėje, o ir sostinės gatvės šią žiemą papuoštos kiek kukliau.

Nutarta dekoruoti tik svarbiausias miesto arterijas: Gedimino pr., Konstitucijos pr., Rotušės aikštė, Vokiečių g., T. Vrublevskio g., Šventaragio g., Pilies g. atkarpa, Stiklių g., Aušros Vartų gatvės atkarpa nuo Šv. Teresės bažnyčios iki Aušros Vartų koplyčios, Aušros Vartų g. ties Basanavičiaus paminklu, Gariūnų g., Ukmergės g. atkarpa nuo Tarandės g. iki Mykolo Lietuvio g., Molėtų pl. atkarpa nuo Skersinės g. iki Mokslininkų g., Nemenčinės pl. atkarpa nuo Svajonių g. iki O. Milašiaus g., Dariaus ir Girėno g. atkarpa nuo Eišiškių pl. iki Kapsų g., Galvės g. atkarpa nuo Žarijų g. iki Kirtimų g.

Įžiebimo šventėje dėmesys Ukrainai


Belaukiant įsižiebsiančios svarbiausios vakaro staigmenos, tūkstantinė minia susirinko klausyti ir žinomiausių Lietuvos atlikėjų koncerto: ant scenos lipo Merūnas, Jessica Shy ir Augustė Nombeko, Monika Linkytė, Vidas Bareikis, Eugenijus Chrebtovas, Erica Jennings, Jovani, Mantas Jankavičius ir kiti.

Įžiebiama Vilniaus eglutė, nuotr. K. Pocytė

Ukrainiečių kovą už laisvę savo sveikinimo kalboje kaip pagrindinį akcentą pasirinko sostinės meras Remigijus Šimašius:

„Ukrainiečiai yra 276-ta diena kare. Jei pasižiūrėtume nuotraukas, kaip atrodo Ukraina iš satelito, tai pamatytume, kad tai vienintelė vieta Europoje, kurioje nėra jokių šviesų. Vilnius šviečia, ten šviesų nėra. Šiandien turėjau progos bendrauti su mūsų broliais, kai kurie jų ne tik šviesų neturėjo, su kai kuriais telefonu nebuvo galima susisiekti. Kai kurie jų neturi namų ir prarado draugus. Ir aš tikrai labai jus kviečiu būtent šiandien, būtent tokioj akivaizdoj prisiminti, kas iš tiesų svarbiausia, kad yra didelis džiaugsmas turėti namus, tuose namuose eglutę, pasikviesti draugus, bendrauti ir žinoti, kad perspektyva yra aiški ir gera. Todėl šiemet noriu jus pasveikinti su tuo, kad mes gyvename nuostabiame, saugiame, klestinčiame ir į priekį einančiame mieste, kuris švęs 700 metų kitais metais“, – kalbėjo meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)