Kalėdų eglė Kaune šiemet – lyg iš Čiurlionio paveikslų

Lapkričio 25–ąją Kaune įžiebta aukso žvaigždėmis žėrinti Kalėdų eglė. Kauno miestą jaukiomis kalėdinėmis kompozicijomis puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė šįkart įkvėpimo pasisėmė iš Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų.

Ant 24 metrų aukščio eglės spindi daugiau nei 400 auksinių žvaigždžių, taip pat čia netrūksta simboliškų užuominų į M. K. Čiurlionio paveikslus. Vaikščiojant aplink eglę galima pasijusti lyg po žvaigždynu – visai kaip ir paveiksle „Žvaigždžių sonata“.

„Įkomponavau kelias užuominas į M. K. Čiurlionio ciklą „Zodiakas“. Pačių žvaigždžių raštai taip pat cituoja šį genijų, eigoje kilo idėja pastilizuoti žinomų paveikslų fragmentus. Apatinėje dalyje vietoje didelių žvaigždžių susidėlios laukiančio angelo, malūno, sonatos, paukščio su kūdikiu figūros. Žmonės galės vaikščioti ir atrasti, bet tai nebus ryšku, tik užuominos“, – sako J. Šmidtienė.

Šiemet Kauno Kalėdų eglutės įžiebimo šventės idėjos sukūrimas ir įgyvendinimas kainavo 176 tūkst. eurų.

Pernai Kalėdų eglė kvietė į paslaptingą rojaus sodą

Kurdama pernykštę Kalėdų eglę, menininkė J. Šmidtienė susitelkė į šventės esmę – Kristaus gimimą ir pažadėtąjį sodą. Todėl pernai Kauno Rotušės aikštė tapo paslaptingu, spalvingu ir šiluma dvelkiančiu rojumi.

22 metrų aukščio eglė pernai pasipuošė tūkstančiais žalių ir baltų lempučių, lazeriu išpjaustytais spalvingais drugiais, smilgomis – dekoracijos leido pasijusti lyg magiškos rojaus pievos svečiu.
Vasariškos šilumos akcentai eglės įvaizdyje pasirinkti neatsitiktinai. Kaip tąkart sakė Kalėdų eglės kūrėja, papuošimai asocijuojasi su šiluma, „nes žmonės yra sušalę ne tik dėl oro, bet ir dėl antrus metus besitęsiančios situacijos“.

„Šį kartą Kalėdų eglė bei Rotušės aikštė primins stebuklingą rojaus sodą. Idėja gimė netikėtai, galvojant apie šventės esmę – Kristaus gimimą, kuris pirmiausia asocijuojasi su pažadėtuoju sodu. Jis dažnai įsivaizduojamas kaip paslaptinga, spalvinga ir šilta oazė. Norėjosi žmonėms priminti, kad iš tiesų rojus yra akimirka žemėje, kuomet galime atsikvėpti, pajusti ramybę – lyg gulint pievoje vasarą ir stebint pro mus praskrendančius drugelius. Kurdama galvojau, koks rojus įkristi į smilgų pievą. Tai ir kilo idėja, o kodėl tas medis negali būti lietuviško rojaus sodas, rojaus pieva“, – pasakojo eglutės kūrėja.

Pernai Kauno eglės puošimui skirta apie 160 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)