"Stirnytės stovėjo Skersinės sodų 1-ojoje gatvėje per patį piką. Visi keliai į aplinkinius miškus, Molėtų plentas - užgrūstas automobiliais, tai gyvūnėliams tiesiog nebuvo kur dėtis. Trepsėjo pirmyn atgal pasimetusios", - pasakoja ryto vaizdeliu pasidalinusi Jūratė.

Laimei, moteris tuo metu važiavo itin lėtai, tad buvo išvengta pavojingos automobilio susidūrimo su laukiniu gyvūnu situacijos. Visgi, taip pasiseka ne visiems: BTA Transporto žalų reguliavimo skyriaus vadovas Andrius Gasparavičius sako, jog transporto priemonių susidūrimas su laukiniais gyvūnais paprastai įvyksta dviem laikais.

„Dažniausiai susidūrimus su gyvūnais fiksuojame temstant ir ankstyvais rytais. Temstant gyvūnai migruoja maitintis, na o ankstų rytą keliauja iš maitinimosi vietų į sau įprastas dienojimo vietas."

Skaitytojos Jūratės nuotr.

Anot eksperto, Lietuvoje dažniausiai keliuose stebimi partrenkti ir žuvę smulkesni gyvūnai – kiškiai, lapės, ežiai. Visgi, didžiausia žala patiriama susidūrus su didesniais kanopiniais – elniais, šernais, stirnomis.

„Tragiškiausi įvykiai atsitinka susidūrus su briedžiais, kurių kūno konstrukcija yra tokia, kad smūgio metu visas briedžio kūnas yra maždaug lengvojo automobilio priekinio stiklo lygyje ir gyvūnas visu svoriu „įskrenda“ į automobilio saloną", – apie tragedija galinčius virsti įvykius kalba A. Gasparavičius.

Daugiausiai susidūrimų su gyvūnais, pašnekovo teigimu, fiksuojama rudenį. „Ruduo – rujos metas, o taip pat tuo metu ir jaunikliai jausdamiesi drąsiau pradeda daugiau judėti. Dažniau susidūrimai su gyvūnais įvyksta keliuose ties miško masyvais, taip pat keliuose, kur iš vienos pusės yra miško masyvas iš kitos – „gardūs“ javų, rugių ar rapsų laukai.“

Skaitytojos Jūratės nuotr.

Delfi primena, kaip elgtis susidūrus su laukiniu gyvūnu kelyje: Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai pataria – pastebėję laukinį gyvūną ant kelio arba šalia jo, sumažinkite greitį, naudokite garsinį signalą, o transporto priemonę valdykite kuo švelniau ir tolygiau.

Jei vis dėl to per susidūrimą laukinis gyvūnas sužeidžiamas ar nugaišta, vairuotojas privalo apie tai kuo skubiau pranešti bendruoju pagalbos centro telefonu 112 ir informuoti apie gyvūno būklę bei nurodyti kuo tikslesnę įvykio vietą. Pagalbos centro perduotą informaciją Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybos specialistai įvertina ir perduoda pranešimą atitinkamai organizacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją