Tviskės daugiau nei 400 žvaigždžių

Kaip antradienį Rotušės aikštėje susirinkusiems žurnalistams sakė kūrėja, eglutės kūnas jau stovi ir kvepia, papuošimo darbai įpusėjo.

„Tikiuosi, kad sumanymas bus maksimaliai išpildytas. Turime visokių netikėtumų, iššūkių, bet visi labai optimistai, tiki, kad bus gerai. Kol kas viskas vyksta pagal planą, dabar eglė puošiama lemputėmis, buvo pakankamai sudėtingas periodas, nes šalta, o jas reikėjo kabinti vakare, kai tamsu, kad matytum atspalvius. Po truputį ant žaliaskarės keliauja dekoracijos“, – nupasakojo J. Šmidtienė.

Su viršūne eglutės aukštis sieks apie 24 metrus, ją puoš maždaug 400 auksinių žvaigždžių, gal ir daugiau. Lemputės yra saugios, ekonomiškos, bet švies stipriai, patikino menininkė. Prie šio kalėdinio medžio ji su 10-ies žmonių komanda triūsia jau bent du mėnesius, dar prisideda talkininkai – dabar Rotušės aikštėje dirba 15 žmonių.

„Kupolus dėl žmonių saugumo, praėjimo, aikštės valymo kiek atitraukėme nuo eglutės. Papildomos dekoracijos, skirtos fotografuotis – arkos, žvaigždės – stovės arčiau kupoliukų, nes kitu atveju visą eglutę apimti sunku. <…> O finansus, kaip viščiukus, skaičiuosime rudenį, nes viskas keičiasi, net nežinome, kiek realiai tai kainuos, o savivaldybės paskelbto konkurso sumą žinote“, – kalbėjo eglutės autorė.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

Vadovėliu tapo Čiurlionio paveikslas

Anot J. Šmidtienės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslas „Žvaigždžių sonata“ jai yra tarsi spalvinės gamos ir kompozicijos vadovėlis, ten nubrėžta dangaus linija su daug daug žvaigždžių. Menininkė sugalvojo eglės viršūnę apjuosti žiedu ir ant jo sudėti ženklus, papildomas žvaigždes, kurios apačioje vaikštantiems žmonėms atrodytų tarsi žvaigždynas.

„Įkomponavau kelias užuominas į M. K. Čiurlionio ciklą „Zodiakas“. Pačių žvaigždžių raštai taip pat cituoja šį genijų, eigoje kilo idėja pastilizuoti žinomų paveikslų fragmentus. Apatinėje dalyje vietoje didelių žvaigždžių susidėlios laukiančio angelo, malūno, sonatos, paukščio su kūdikiu figūras. Žmonės galės vaikščioti ir atrasti, bet tai nebus ryšku, tik užuominos.

Prie eglutės atėjęs žmogus turėtų išsinešti jausmą. Pati jaučiuosi kaip Kalėdų Senelis jau 10 metų. Jeigu nebūtų jausmo, tai ir nedaryčiau, žmonėms turėtų būti gera, smagu, nepikta. Net jei visą elektrą išjungtų, visada lieka galimybė pakelti akis į dangų ir pažiūrėti į žvaigždes, vis tiek ten yra šviesa“, – optimizmu šaltą vėlyvo lapkričio rytą spinduliavo J. Šmidtienė.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

Po padegimo ėmėsi priemonių

Sutapimas tai ar apgalvotas pasirinkimas, menininkė pažymėjo, kad šiemet eglutės dekoracijų medžiagos visai nedegios: metaliniai karkasai, plonas plastiko sluoksnis ir auksinė folija.

„Nevienkartinis reikalas, manau, kad šie papuošimai kitose miesto vietose galės tarnauti dar ne vienerius metus. <...> Kiek žinau, apsauga prie eglutės bus sustiprinta, žmonės budės ir žinos, kaip reaguoti. Mes savo ruožtu pasiruošę, kad suveiktų iš eglutės vidaus nelaimės atveju, bet to tikrai neatsitiks, negali atsitikti, neprileiskime tokių minčių“, – paklausta apie bjaurų praėjusių metų išpuolį, triskart nusispjovė J. Šmidtienė.

Įžiebs žymiausi šalies atlikėjai

Kalėdinis periodas startuos eglutės įžiebimo koncertu, kuris prasidės penktadienį, 19.30 val. Renginys bus transliuojamas per televiziją bei portale „Kas vyksta Kaune“, tačiau visi kviečiami atvykti į aikštę, ribojimų nebus. Įžiebimo naujienas sekite čia.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

„Po dvejų metų pertraukos koncertą daugiau skiriame miestiečiams. Įspūdingai turėtų atrodyti scena su didžiuliais tarsi dangaus skliautą formuojančiais ekranais. Koncertuos nuostabūs atlikėjai, kaip Linas Adomaitis, Saulius Prūsaitis su Igle, Merūnas, Mantas Jankavičius ir daug kitų Lietuvos žvaigždžių. Naujųjų metų renginys bus kiek kuklesnis, rotušę nušvies 3D projekcijos, tad prie eglutės metų virsmą norintys sutikti kauniečiai taip pat kviečiami į Rotušės aikštę“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Ji pabrėžė, kad nuo fejerverkų miestas kol kas susilaiko, Kaunas jų neleis, dėl to pasirinktas ir naujametis projekcijų formatas. Nebent patys gyventojai sprogdins fejerverkus, bet savivaldybė ragina susilaikyti, anot A. Augonės, yra ir kitų būdų sutikti Naujuosius metus.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

„Džiugu, kad vėl galime kviesti mažuosius kauniečius į edukacines veiklas, bet kuriame kupole pasiimti laišką ir išsiųsti jį Kalėdų Seniui. Kaunas tikrai pasirūpins, kad laiškai pasiektų Senelius. Taip pat bus kalėdinių meduolių, spurgyčių, kūčiukų kepimas, įvairios kalėdinių žaisliukų dirbtuvės. Rotušės aikštėje taip pat bus galimybė pamatyti filmą M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais“, – vardijo Kultūros skyriaus vedėja, pridūrusi, kad metai sudėtingi, tad į veiklas „žiūrėta ekonomiškai“.

Kalėdų Senelis Rotušės aikštėje pasitiks ketvirtadieniais, edukacinės veiklos vyks arčiau savaitgalio – penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Visą veiklų tinklelį galima rasti specialioje internetinėje svetainėje.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

„Noriu pasidžiaugti, kad turėsime du kalėdinių giesmių vakarus, pasirodymų afrikietiškais būgnais“, – pažymėjo A. Augonė.

Puoš kukliau, bet ne liūdniau

Miesto papuošimai šiemet taip pat kuklesni, bet pasak Kultūros skyriaus vedėjos, tai nereiškia, kad Kaunas atrodys liūdniau. Telkiamasi į centrinę miesto dalį – Laisvės alėją, Vilniaus gatvę. Santakos parkas nebus toks įspūdingas kaip kasmet, bet taip pat bus padabintas. Nušvis netoli centro esantys tiltai, ant kurių liks ir Europos kultūros sostinės papuošimai, taigi Kaunas išliks gražus.

Primename, kad šių metų eglutės įžiebimo šventės idėjos sukūrimas ir įgyvendinimas pagal viešojo pirkimo sutartį kainuos iki 176 tūkst. eurų su PVM, iš jų kiek daugiau nei 169 tūkst. eurų numatyta skirti miesto biudžeto lėšų, o beveik 7 tūkst. eurų turi padengti rėmėjai. Kaip ir pernai, renginio organizavimas patikėtas UAB „Lietuvis“.

Rotušės aikštėje puošiama Kalėdų eglė / R. Tenio nuotr.

Kauno eglutę vėl puošia menininkės J. Šmidtienės vadovaujama „Tekstilininkų ir dailininkų gildija“. Kalėdų eglės ir Rotušės aikštės papuošimams numatyta identiška kaip 2021 m. suma – 160 tūkst. eurų, tad įžiebimo renginys su televizijos transliacija atsieis brangiau nei pagrindinės miesto dekoracijos „apranga“.

J. Šmidtienė prie Kauno Kalėdų eglės puošybos dirba daugiau kaip dešimtmetį – nuo 2009-ųjų metų, M. K. Čiurlionio žvaigždžių eglė yra 13-asis jos sukurtas šventinis medis. Per visą šį laikotarpį menininkė nebuvo pakviesta puošti tik 2017-ųjų metų eglutės, tąkart dekoravimas patikėtas bendrovei „Medusa Concert“.