Kaip teigia siuntų pristatymo įmonių atstovai, paprastai sezono pradžia prasideda lapkričio viduryje arba antroje jos pusėje, kuomet įsibėgėja išpardavimų ir kalėdinės prekybos sezonas. Pasak „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovo Tomo Vaišvilos, konkreti data, kada prasideda augimo pokytis yra „Black Friday“ (liet. juodasis penktadienis) ir „Cyber Monday“ (liet. kibernetinis pirmadienis) prekybos dienos, kurios per pastaruosius keletą metų sparčiai išpopuliarėjo.

„Šiemet tai jau lapkričio 18-oji d. ir tądien siuntų kiekiai, lyginant su metiniu dienos vidurkiu, įprastai auga 50 ir daugiau procentų. Kitose šalyse Kalėdų bumas prasideda dar anksčiau, pavyzdžiui Azijos rinkoje „Black Friday“ atitikmuo yra lapkričio 11 d. arba taip vadinamoji „Singles Day“ (liet. vienišių diena), o Jungtinėse Valstijose lapkričio pabaigoje vyksta „Thanksgiving Day“ (liet. padėkos diena) ir tai irgi puiki proga įsigyti prekių iš ten“, – kalba įmonės atstovas.

Didelį siuntų kiekį numato ir Lietuvos paštas, anot įmonės atstovų, šįmet prognozuojama, kad vien tik per LP EXPRESS paštomatus siunčiamų siuntų kiekis šventiniu laikotarpiu išaugs trečdaliu, o kurjerinių siuntų kiekis iki dešimtadalio, lyginant su įprastiniu vidutiniu srautu.

„Siunčiamų siuntų srautams augant, kalėdiniu laikotarpiu papildomai įdarbinsime iš viso apie 90 kurjerių ir siuntų skirstytojų, kad šventinės siuntos klientus pasiektų greitai, kokybiškai ir sklandžiai“, – kalba Lietuvos pašto komunikacijos departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Tomas Vaišvila

Kaip komentuoja T. Vaišvila, neabejojama, kad sezoninis siuntų bumas bus, kaip ir iki šiol, ir jis tęsis iki pat naujų metų ir dar ilgiau, nes tuomet nemažai siuntų yra grąžinama pardavėjams.

„Pernai su išaugusiais kiekiais susitvarkėme pakankamai gerai, šiam sezonui irgi jau esame pasiruošę, todėl manome, kad sisteminių vėlavimų neturėtų būti ir didžioji dalis siuntų bus pristatytos sekančią darbo dieną“, – kalba jis.

Reikėtų pasirūpinti kiek įmanoma anksčiau

Tam, kad užsienyje gyvenantys artimieji ar draugai dovanas siuntų pavidalu gautų laiku, arba iki švenčių, tuo reikėtų pasirūpinti kiek įmanoma anksčiau. Iš JAV ar Kinijos siuntos keliauja apie mėnesį ir ilgiau. Tuo metu Lietuvoje didžioji dalis siuntų adresatus pasiekia jau sekančią darbo dieną, o iš ES šalių, priklausomai nuo geografijos, nuo 4 dienų iki savaitės.

Bet kokiu atveju, patartume neatidėti dovanų pirkimo ar siuntimo paskutinei savaitei. Nors šventinę savaitę visos dienos yra darbo dienos, tačiau rizikuoti neverta“, – kalba jis.

Pasak D. Žebrauskaitės, įmonė nori atkreipti dėmesį, kad keliavimo laikas iki gavėjo pirmiausiai priklauso nuo siuntimo krypties.

„Pavyzdžiui, vidutinė siuntos keliavimo trukmė iki Kanados siekia iki 15 dienų, Australijos – iki 20 dienų, Vakarų Europos šalių – nuo 6 iki 13 kalendorinių dienų. Siunčiant tarptautines siuntas, gyventojus kviečiame užsisakyti paslaugą „Su sekimu“, kuri leis stebėti siuntos judėjimą“, – kalba ji.

Deimantė Žebrauskaitė

D. Žebrauskaitė priduria, kad siuntos Lietuvos viduje vidutiniškai keliauja apie 2–3 dienas siunčiant paštu, ir 1 darbo dieną per LP EXPRESS paštomatų ir kurjerių tinklą – pastarajame daugiau nei 97 proc. siuntų gavėjui yra pristatomos jau kitą darbo dieną.

„Galiausiai visiems besiruošiantiems siųsti siuntas, norime priminti, kad labai svarbu pasirūpinti tinkamu jų supakavimu – užtikrinti, kad daiktas būtų apsuktas tinkama apsaugine medžiaga, tuščios siuntos erdvės užpildytos, o siuntimo pakuotė sandari ir patvari. Itin svarbu užrašyti teisingą adresą, nurodyti gavėjo telefono numerį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją