„Toni duona" pasklido po Italiją ir pasaulį

Panetonės tradicija Italijoje skaičiuoja jau kelis šimtus metų. Šis pyragas kildinamas iš Milano regiono. Skanėsto kilmė apipinta įvairiomis legendomis: viena populiariausių versijų teigia, kad šį pyragą sukūrė vietinis kepėjas, vardu Toni, iš to kilo ir pirminis kepinio pavadinimas: „Pan di Toni" („Toni duona").

Pranešime žiniasklaidai pažymima, jog iki pat XX amžiaus pradžios, panetonės pyragas buvo gaminamas išskirtinai tik Milane, o iš ten jis buvo tiekiamas visai Italijai. Bet ilgainiui atsirado keli tarpusavyje konkuruojantys verslai, pyragas išpopuliarėjo ne tik Italijoje, bet ir už jos ribų ir prieš keliasdešimt metų šį Kalėdų simbolį pradėjo gaminti kepyklos visame pasaulyje.

Paprastas receptas ir nepaprastas skonis

Pagrindinė panetonės sėkmės paslaptis: itin paprastas receptas, bet nepaprastas šventiškas skonis. Pyragas gaminamas iš kasdienių produktų: miltų, mielių, vandens, kiaušinių, sviesto ir džiovintų vaisių.

„Lidl Lietuva" korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta atkreipia dėmesį, kad panetonės pyrago populiarumas pastaraisiais metais tik auga: „Jau keletą metų prieš kiekvienas Kalėdas papildome „Lidl" asortimentą panetonėmis. Jei pirmaisiais metais dažnam tai dar būdavo naujiena ir jie smalsiai įsigydavo pyragus tiesiog paragauti, tai dabar tai yra viena laukiamiausių šventinio laikotarpio prekė"

Panetone

Norintiems pajusti autentišką itališkų Kalėdų skonį idealiai tiks panetonė su razinomis ir cukruotomis apelsinų žievelėmis. Tiesa, razinos kepiniuose džiugina ne visus, tad dar vienas klasikinis variantas – panetonė su šokoladiniu kremu. Standartinis itališkos panetonės svoris yra daugmaž vienas kilogramas, bet norintys šio deserto tik paraugti, gali išbandyti ir specialiai ruoštas mini panetones, kurios sveria vos 90 gramų ir yra idealus desertas prie kavos.

Pasakyk, kokia tavo panetonė, pasakysiu iš kur tu

Savo kelionę pradėjusi Milane, panetonė šiandien paplitusi visuose Italijos regionuose. Žinant turtingą šios šalies kulinarinę istoriją, nestebina ir tai, kad kiekviename regione šis pyragas skiriasi dėl į vidų dedamų ingredientų. Pavyzdžiui, originalioji milanietiška versija pagardinta tik razinomis, citrinos cukatomis bei apelsino žievele ir yra griežtai cilindro formos. Genujietiškoji – kepama net dviejų dydžių (aukšta bei žema) ir į ją įdedama pinijų riešutų. Turino regiono gyventojai skanauja glajumi dengtą pyragą, dar kitur panetonė gardinama limončelo likeriu, pistacijomis, šokolado gabalėliais.

Eksperimentai, nauji deriniai ir kakava

Po Antrojo Pasaulinio karo, Europai vis dar kenčiant nepriteklių, panetonė vis vien buvo pakankamai pigus skanėstas, kuriuo galėjo mėgautis visi. Iš gimtinės laimės svetur ieškoti patraukę italų migrantai kalėdinį pyragą išpopuliarino visame pasaulyje. Taip atsirado ir šiandien populiarios variacijos, kaip, pavyzdžiui, Pietų Amerikoje šis kepinys mėgstamas su džiovintomis papajomis ar kakava.

Dar viena panetonės ypatinga savybė – šis pyragas ilgai išlieka šviežias. Dėl specialios ruošimo ir supakavimo technologijos pyragas, kuri įsigysite dabar, išliks šviežias iki pat Kalėdų. Tai reiškia, kad jau galima įsigyti panetonę ir kantriai ją saugoti iki švenčių. Dėl savo ypatingo skonio ir šventiškos išvaizdos panetonė gali būti ir puiki dovana, kuria pasirūpinę iš anksto, galite nebesukti galvos iki pat Kalėdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją