Permainingi orai tęsis visą žiemą

Tarpušvenčiu J. Janušauskienė vėl prekiavo miško gėrybėmis įprastoje vietoje, prie kelio iš Vilniaus į Druskininkus, ties Merkine, bet dienos tokios trumpos, kad anksti tenka baigti darbą.

„Kaip ir sakiau jums anksčiau, visą gruodį tęsiasi permainingi orai. Todėl sunku pasakyti, kurią dieną atšils, kada pasnigs, o kada tą sniegą nuleis, taip dažnai tie orai keičiasi. Panašiai permaininga bus ir visa žiema. Pasitvirtino kurmių ir paukščių siunčiami ženklai, kad žiema bus ankstyva. Seniai tokia ankstyva buvo, bet ji tokia, kad 3-4 dienas sušalo ir vėl prasideda atlydys su šlapdribomis“, – sakė Janina.

Marcinkoniškės teigimu, pagal Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų dienas dzūkai spėdavo visų metų orus.

„Kalėdų naktis buvo ypatingai graži. Jau dabar galiu pasakyti, kad sausis bus žiemiškas, ypač nuo Trijų Karalių. Tiksliau pasakyti, kurią dieną bus šalčiausia, dabar negaliu, nes per mažai gamtoje būnu“, – kalbėjo J. Janušauskienė.

Užmiršome, kas yra tikras speigas

Moteris pasakojo prieš Kalėdas per atlydį persodinusi iš darželio daugiametes gėles, nes žemė dar visai nebuvo įšalusi.

„Šiemet ji turėtų įšalti. Nors kol kas Dzūkijoje dar nebuvo daug sniego, kalėdinį vaizdą sudarė šerkšnas. Po Naujųjų patys pajusime skirtumą, kai prasidės kitokia, žiemiškesnė žiema. Tik atlydžių ir tada neišvengsime“, – žadėjo Janina.

Ji stebisi, kaip greitai užmiršom, kas tai yra tikras speigas, ir naujienų portalų antraštėse bei televizijos orų pranešimuose juo vadinamas vos 10 laipsnių šaltukas. O juk dar visai neseniai žiemą atšaldavo ir iki 30 laipsnių.

„Pernai aš jums sakiau, kad lietuviška žiema turėtų prasidėti nuo sausio vidurio, tai šiemet ji bus anksčiau – nuo Trijų Karalių. Jei iki 20 laipsnių įšals, tai čia jau labai daug bus, o 30 laipsnių, manau, nepasieks“, – sakė J. Janušauskienė.

Gamtos ženklai nežada ankstyvo pavasario

Paklausta, ar jau gali pasakyti, kada į Dzūkiją ateis pavasaris, marcinkoniškė teigė, kad 2022 m. jis nebus ankstyvas.

„Pavasaris ateis ne greitai ir ilgai užsitęs. Kovo mėnesį sulauksime daugiausiai šlapdribų, balandis bus jau gražesnis, bet sniego, gegužę kaip sulaukėm užpernai, kai pražydusios tulpės skendo pusnyse, neturėtų būti“, – pasakojo Janina.

Grybaulios kaimo vienkiemyje, 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia. Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)