Nuo sausio 1-osios buitiniams vartotojams didėja dujų ir elektros kaina. Nemaloni žinia, tad iki metų pabaigos rekomenduojama deklaruoti rodmenis. Tiesa, tai padaryti reikia ne visiems.

„Ši informacija aktuali tik tiems, kurie dar nepasirinko nepriklausomo tiekėjo ir jiems bus taikomos visuomeninio tiekimo kainos, taip pat dujų vartotojams. Nuo sausio 1-osios Valstybinė energetikos reguliavimo taryba nustatė naujas kainas – elektros srityje auga apie 10 procentų, dujų srityje – nuo 27 iki 34 procentų. Dėl to reikia deklaruoti tą kiekį, kurį Jūs suvartosite iki paskutinės šių metų dienos“, – sako bendrovės „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius.

Specialistas aiškina, kad jei vartotojas gauna sąskaitas pagal vidurkį, tuomet nedeklaravus realaus suvartojimo sistema nepakis. Anot D. Rinkevičiaus, nors žinia apie kainų didėjimą nemaloni, visgi atsižvelgus į esamą situaciją kainos didinamos minimaliai, kiek tai įmanoma.

„Situacija rinkoje tikrai nėra eilinė ir kai kurie verslai dėl to patiria milžiniškų nuostolių. Taigi gyventojams patariame sumokėti mokesčius iki metų pabaigos, ir duomenys turėtų būti deklaruoti šį mėnesį, – sausį jau galios didesnės kainos, tad jei ir vartojote gruodį, teks mokėti sausio mėnesio nustatytą kainą“, – paaiškina pašnekovas.

Ne vienam ši žinia kelia nerimą, kai kurie, prieš brangstant elektrai ar dujoms, nori permokėti, kad bent jau artimiausią mėnesį būtų kiek lengviau finansiškai. D. Rinkevičius sako, kad, deja, tokie taupymo planai nėra įmanomi, mat sutartyse nurodyta, jog deklaruoti reikia tik realias sąnaudas.

„Pastebėję kokį nors neatitikimą tikrina ne tik žmonės, bet ir algoritmai, tad jei yra didelis skirtumas nuo įprasto suvartojamo kiekio, tie atvejai pažymimi, ir energijos skirstymo operatoriaus darbuotojai gali atvykti bei patikrinti skaitiklius“, – paaiškina pašnekovas.

Nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas keičia deklaravimo situaciją. Pasirinkus nepriklausomą tiekėją, sutartyje nurodoma data, nuo kada jis perima veiklą. Tokiu atveju, anot R. Rinkevičiaus, deklaruoti rodmenis reikia iki sutarties pradžios.

Ką daryti, jei neaišku, nei kur, nei kam deklaruoti duomenis? Pašnekovas teigia, kad techninius nesklandumus deklaruojant rodmenis visuomet padės išspręsti ESO (Energijos skirstymo operatoriaus) specialistai. Iškilus einamiesiems klausimams, sako D. Rinkevičius, pagalbos visuomet sulauksite iš UAB „Ignitis“ specialistų, kreiptis galima Jums tinkama forma – parašyti, paskambinti ar atvykti į padalinius.

„Žmonės aktyviai skambina ir deklaruoja. Jei norite tai padaryti, rekomenduoju nepalikti iki gruodžio 31-osios, nes labai labai daug žmonių nori tai padaryti“, – pataria bendrovės „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)