Pasak Vytauto, jis jau 20 metų puošia savo sodybą, o pati idėja gimė dar vaikystėje.

„Buvo idėjų, tai eglę papuošti, tai dar kažką padaryti, tada buvo tie laikai, kai galėdavo dingti papuošimai nuo eglės", – kalbėjo puošybos autorius.

Buvo laikai kai gražūs papuošimai ne tik džiugino panevėžiečių akį, bet ir traukė ilgapirščius.

„Buvo žaislų, buvo girliandų, jas netgi nuplėšdavo, sudraskydavo, nes nespėdavo nukabinti. Buvo tokie laikai, tokia bendruomenė ar gyventojai, bet dabar gal pasikeitė požiūris, nes kol kas nieko piktybiškai nedaro. Reiškia gera bendruomenė ir gal lietuviai pasikeitė", – pasakojo Vytautas.

Sodybą papuošė šviečiančiais koronavirusais

Aplinkiniai pastebi kasmet vis įspūdingiau puošiamą namą ir net sustoja paprašyti kalėdinės puošybos patarimų.

„Buvo ir pernai, kad sustoja gražios, žavios moterys, su geromis mašinomis ir klausia, ar galiu patarti, kaip papuošti namus. Kai būna įdomu, sakau, kad galiu. Kaimynai irgi kasmet žavisi".

Pašnekovas kasmet sugalvoja vis naujų idėjų, kaip papuošti savo namus, ieškodamas įkvėpimo jis atsigręžia ir į aktualijas. Pernai šeimininkas savo sodybą papuošė šviečiančiais koronavirusais, o šiemet svarbiausias švenčių akcentas – dangaus vartai.

„Pernai nusprendžiau išpuošti virusiukais, nes viskas buvo uždaryta, čia visą laiką budėjo ir neleido pravažiuoti automobiliams, mes iš rajono negalėdavome pakliūti į miestą, tik su darbo reikalais. Kiekvienais metais mintis gimsta spontaniškai, tai kolonas papuošti kažkuo, šiais metais kilo mintis padaryti dangaus vartų įvažiavimą, kaip šviečiantį bromą", – pasakojo Vytautas.

Tvarūs puošybos elementai

Kalėdomis spindi ne tik Vytauto namų išorė, bet ir vidus, girliandos šviečia vidiniame kieme, išpuoštas garažas, pirtis ir, žinoma, namų vidus.

„Reikia, kad visur būtų ta šventiška nuotaika, nes gera visa tai matyti, vasara viduje irgi būna daug apšvietimo ir spalvų. Norisi, kad jaustųsi ta šventiška dvasia", – dalinosi puošybos autorius.

Ilgus metus dirbęs Panevėžio stiklo fabriko techniniu direktoriumi, vyras prisipažįsta, kad stiklas ir lemputės jam tikrai nesvetimas dalykas. Jo namai labai aiškiai išduoda apie panevėžiečio pomėgį kolekcionuoti įvairius stiklo dirbinius, ypač vėžliukus.

„Myliu labai stiklą, keramiką, šviesas, o taip pat ir gyvūnus, kurie plaukioja pas mane dabar".

Stebuklus savo rankomis Vytautas Žekonis kuria ne tik iš parduotuvėse randamų daiktų, bet ir neretai stengiasi perdirbti panaudotas, tačiau dar geros būklės medžiagas. Tokiu būdu prisidėdamas prie šiandien tokio svarbaus tvarumo.

„Aš galvoju, kad iš tikrųjų gaila išmesti ir kaupti sąvartinuose, nes jie vėl užsipildys ir jeigu negalima perdirbti, tai kodėl nepanaudojus dar kartą? Aišku, reikia tiktai minties, darbo ir iš to gaunasi kažkas. Buvo išmesti utilizavimui skirti stiklo gaminiai, tokios plokštės, tai panaudojau jas kemperio garažo puošimui, nes jų negalime perdirbti, jas būtinai reikia utilizuoti", – kalbėjo V. Žekonis.

Delfi kviečia ir Jus dalyvauti kalėdiniame konkurse bei dalintis savo sukurta puošyba, trumpomis istorijomis apie tai. Nuorodą į kalėdinį konkursą ir visas taisykles rasite čia.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją