Tad kaip šiais metais reikėtų puošti stalą, prie kurio praleisime ilgą Kūčių vakarą ir dar ilgesnį Kalėdų rytą? Pasak EVADAY table textile studio, kaip ir kiekvienais metais, modernus stalo dekoras išlieka populiarumo viršūnėse. Tikslios formos, vienspalviai ir švarūs paviršiai, minimalizmas ir paprastumas, ir šiais metais vis dar išlieka stilingas stalo dekoro sprendimas. Pasirinkus šią stilistiką, reikėtų vengti staltiesių su gausybe detalių ar dekoracijų, taip pat nesirinkti itin ryškių spalvų stalo dekoro detalių ir neapkrauti stalo erdvės. Modernus stilius mėgsta paprastumą ir estetiką.

EVADAY table textile studio nuotr.

Norint sukurti daugiau jaukumo, reikėtų pagalvoti apie senųjų tradicijų ir simbolikos įtraukimą į stalo dekorą. Kaip žinia, mūsų močiutės ne tik servetėles, bet ir staltieses išsiuvinėdavo besiruošiant didžiąjai metų šventei. O mūsų šių metų naujiena - balta staltiesė su minimalistine ir modernaus dizaino išsiuvinėta eglišake. Išsiuvinėta šakelė yra neiššaukiančios samaninės ar rusvos spalvos, minkštų formų - ji nepastebimai įsilieja į modernų stalo dekorą ir sukuria namuose šventę. Tamsios spalvos elementai (žvakidės, augalai, vazos) - pagyvina minimalistinį stalo dekorą. Juodos ir baltos spalvos žaismas vis dar išlieka amžina nepabostančia klasika.

EVADAY table textile studio nuotr.

Lietuvių liaudies patarlė byloja - skoniui draugų nėra. Yra sakančių, kad modernus interjeras dėl savo minimalizmo ir paprastumo yra nuobodus - jam trūksta „gyvybės“ ir žaismingumo. Įprastai modernus interjeras nebūna toks jaukus ir šiltas kaip, pavyzdžiui, „rustic“ stilius ar lino drobė. Žemiškų spalvų jaukumas, lygiai taip pat kaip ir modernus dekoras - vis dar yra populiarus stalo dekoro pasirinkimas šventiniam stalui. Čia galime stalą paversti savo fantazijų „drobe“ - drąsiai tiesti nevienspalvę staltiesę, puošti stalą įvairių formų dekoracijomis ir naudoti raštų, spalvų turinčius indus.

EVADAY table textile studio nuotr.

Vis dėlto, mes patariame kuriant stalo dekorą stengtis apsiriboti 3-4 spalvom - tam, kad dekoras išliktų stilingas ir estetiškai išlaikytas. Galvojant apie „jaukų ir šiltą stalo dekorą“, mintyse iškyla tobulas tokio pasirinkimo elementas - švelni ir puri, kaip debesėlis, samaninė minkštinto lino staltiesė. Lininės medžiagos stalo dekore anaiptol nereikia bijoti - minkštinto lino staltiesė nereikalauja daug priežiūros, jos nereikia ir net negalima lyginti, užtenka lengvu rėžimu džiovinti džiovyklėje. Išlyginus minkštintą liną, jis praras debesėlio purumą ir nesukurs tokio vaizdo, apie kokį galvojome kuomet kūrėme šią staltiesę.

EVADAY table textile studio nuotr.

Stalo dekoras turėtų tapti (jeigu dar nėra) svarbi tradicija visuose namuose. Kiekvienais metais investuojame laiko ir išteklių į pasakišką Kalėdinę eglute, dovanas, jų įpakavimą, galų gale nepagailime sau nusipirkti ir naujos suknelės ar marškinių - juk šventės! Šiame puošniame ir jaukiame švenčių paveiksle nepamirškite skirti dėmesio ir stalui, aplink kurį susiburs artimieji.

Nuotraukose esantys stalo dekoro dizainai buvo kurti kartu su dekoratore ir etiketo žinove Indre Briedeliene.

Daugiau serviravimo pasirinkimo Kaldėdiniam stalui rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)