Kelis kartus per dieną per dvi sekundes pripumpuoja iki pusės kilogramo košės

„Foie gras fermose vos pradėjusios savo gyvenimą, žąsys bei antys išrūšiuojamos, t.y. per silpni paukščiai išmetami į šiukšlių konteinerį. Kai kurie jų vis dar gyvi ten paliekami lėtai mirti“, – sako Akvilė Jurevičiūtė, gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ projektų vadovė.

Šiose fermose, pasak A. Jurevičiūtės, jaunikliams patrumpinami snapų galai. Tai daroma tam, kad paukščiai nekapotų savęs ar kitų. Snapo nukirtimas šiems paukščiams sukelia skausmą, kuris gali nepraeiti visą gyvenimą.

„Bene labiausiai šoką kelianti praktika, taikoma foie gras fermose, yra priverstinis gyvūnų peršėrimas. Nuo 2 iki 6 kartų per dieną jiems į gerkles sugrūdamas vamzdis, kuriuo pumpuojamas didelis kiekis kukurūzų košės. Kiekvieną kartą priverstinai sušeriamo maisto kiekis didinamas ir gali pasiekti net pusę kilogramo, pripumpuojamo per 2 sekundes. Tiek maisto natūraliai žąsys bei antys nesuvartotų per visą dieną, – kaip žalojami gyvūnai pasakoja A. Jurevičiūtė, – visą šį procesą paukščiai priversti išgyventi tam, kad susirgtų kepenų liga (kepenų lipitoze), dėl kurios jų kepenys padidėja iki 10-ies kartų. Po tokio primaitinimo paukščiai vemia, jiems gali prasidėti traukuliai, plyšti skrandis“.

Brutalus paukščių maitinimas

Vis daugiau pasaulio šalių uždraudžia foie gras gamybą

Tarp šalių, uždraudusių arba apribojusių foie gras gamybą yra Jungtinė Karalystė, Indija (čia uždraustas ir importas), Lenkija, Austrija, Čekija, Danija, Suomija, Italija, Norvegija. Neseniai paskutinė foie gras ferma užsidarė ir Ukrainoje. Taip pat foie gras gamyba uždrausta Niujorko valstijoje JAV.

„Kova prieš žiaurų elgesį su gyvūnais foie gras fermose vis dar vyksta šalyse, kur jos yra legalios. Nors Lietuvoje tokių fermų nėra, mes galime padėti kitų šalių aktyvistams pagaliau sustabdyti nesuvokiamą gyvūnų kančią. Kiekvienas, kuriam nepriimtinas gyvūnų priverstinis peršėrimas, gali neberemti foie gras fermų nepirkdamas šio produkto bei paskatindamas restoranus bei parduotuves nebeprekiauti foie gras“, – ragina „Tušti narvai“ atstovė.

Lietuvoje paviešinus medžiagą iš foie gras fermų, riebiųjų ančių ir žąsų kepenėlių atsisakė tokios maistą tiekančios įstaigos, kaip „Sugamour“, „Spoon to the Moon“, „Vyno guru“.

„Džiaugiamės, kad šie verslai nusprendė nebeprekiauti tokiu žiauriu produktu ir neberemti foie gras fermų. Tikiuosi, kad jų pavyzdžiu paseks ir daugiau įmonių. Kaip tik artėja Naujieji metai. Foie gras yra laikomas šios šventės patiekalu. Galbūt šį kartą mažiau restoranų pasitiks naujuosius su foie gras ant stalo“, – tikisi A. Jurevičiūtė, pridurdama, kad svetainė, kurioje žmonės gali paraginti verslus nustoti prekiauti foie gras produktais yra www.foiegras.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)