Visuomenė vartojimo spąstuose?


Pati Rūta sako, jog nuoširdžiai norėtų, kad vartotojiškumas švenčių metu keistųsi ir to tiesiog neliktų. „Savo ruožtu netgi drįstu pajuokauti namiškiams, kad jokių daiktų man nepirktų. Geriau jau kažką skanaus ar kvapnaus, bet nesunkiai sunaudojamo. Esu iki bjaurumo praktiška ir taupi. Net ir sau pirkdama reikiamus daiktus labai gerai viską apgalvoju.

Galėčiau lažintis, kad esu mažiausiai drabužių turinti laidų vedėja Lietuvoje. Taip, tikrai reikia kelių „budinčių“ suknelių drabužinėje, kurios išgelbėja, kai staiga sužinai apie organizuojamą fotosesiją ar netikėtą filmavimą. Stilistai būna labai laimingi kai nereikia ieškoti naujų drabužių. Aš tiesiog iš principo nesutinku, kad televizijos laidų vedėjai turi būti kaip kasdien besikeičiančios dekoracijos ekrane. Žinoma, estetika itin svarbu, bet kodėl negali vėl ir vėl vilkėti gero bei kokybiško drabužio?“, – mintimis dalijosi „Delfi TV“ laidos „Kasdienybės herojai“ vedėja.

Dovanoti įspūdžius

Rūta neslepia, jog dievina gražius daiktus ir drabužius bei domisi mados tendencijomis. Anot jos, nereikia nepirkti, tačiau svarbu tai daryti saikingai ir apgalvotai, o įsigytus daiktus naudoti bent dešimtmetį.

Rūta Lapė

„Man atrodo, kad mes taip persisotinome daiktais, kurių mums nelabai ir reikia, kad bent jau aš tapau visiškai atspari visoms madoms. Žiūrėdama socialinių tinklų žvaigždžių vaikų šventes, nepykite, bet matau tik kalnus plastiko, kuris netrukus vakare visas keliaus į šiukšlių kibirą. Tad kam visa tai?

Neseniai šventėme sūnaus gimtadienį ir visų svečių paprašiau dovanoti ne žaislus, o įspūdžius ir prisiminimus. Gavome bilietų į muziejus, operas, spektaklius, kuo nepaprastai džiaugiuosi. Be abejo, neapsiėjome ir be keleto žaislų, bet jie buvo labai apgalvoti, žinant, kuo sūnus domisi ir ką mėgsta. Manau, kad kabėdami apie tvarumą mes per mažai kalbame apie vaikų daiktų ir žaislų pramonę, vartojimo įpročius ir madas. Man būtų įdomu sužinoti, kiek tonų plastiko į pasaulį išmetama, kol užauga vienas vaikas Vakaruose?“, – tvarumo aktualijas palietė laidų vedėja.

Tvarios kalėdinės idėjos

Neseniai naujienų portale „Delfi“ startavo projektas „Tvari Lietuva“, kuris primena, jog svarbu atsakingai žiūrėti į kasdien priimamus sprendimus ir gyventi tvariau jau dabar. R. Lapė sako, kad tai nėra tik tušti žodžiai. Jos šeima tvarumo principų laikosi ir ruošdamasi šventėms.

„Mes su šeima jau pasipuošėme namus, tačiau galiu ranką prie širdies pridėjusi prisiekti, kad šiemet nepirkau nei vienos šventinės dekoracijos. Tiesa, vieną vienintelę gyvą gėlę puansetiją, kuri jau visuose namuose tapo tarsi Kalėdiniu simboliu, pirkome, o visa kita panaudota iš ankstesnių metų. Net eglutę jau kokius aštuonerius metus puošiame tą pačią.

Rūta Lapė

Ar norėčiau kitos? Labai. Šiemet pagalvojau, kad norėčiau tos didžiulės amerikietiškos ir kokių keturių metrų, bet kadangi turime savo senąją, tinka ir ji. Žaisliukų taip pat atsiranda naujų ir gražesnių. Anksčiau pirkdavau kasmet po keletą, bet vaikams augant jau prikaupėme dvi dėžes ir šiemet supratau, kad to tikrai pakanka eglei papuošti. Tikiuosi, kad tvarumas netaps dar viena mada ir nemesime lauk visko tam, kad nusipirktume kažką kito, neva tvaresnio. Svarbu mažiau pirkti, prisiminti tai, ką jau turime ir tai naudoti vėl ir vėl. Saugokime daiktus, kad jie tarnautų kuo ilgiau“, – svarbią žinutę skaitytojams perdavė „Delfi TV“ laidų vedėja.

Šventiniame vaizdo siužete atviruką gaminusi Rūta juokauja, kad praktiškumo čia taip pat nėra, tačiau jo tikslas – priminti apie tvarumą. „Nusipirkti yra greičiau ir paprasčiau, bet sutikite, jog pats atviruko gaminimo procesas yra magiškas. Tai tikrų tikriausias rankų darbas. Kviečiu taip praleisti vakarą ir tėveliams su vaikais. Šis gaminimo procesas taps puikia edukacine pamokėle. Nors iš pradžių pats procesas gali pasirodyti ir sudėtingas, iš tiesų jis trunka tik kelias minutes“, – kalbėjo Rūta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)