Kalėdų puošmenos ir eglė buvo užkliuvusi ir Vilniaus rajone, Rudaminos miestelyje.

Atjungė girliandas dėl muzikos

Per pačias Kalėdas eglė buvo nuversta, o papuošimai išvogti. Dabartinis Rudaminos seniūnas sako, kad apie tą atvejį mažai ką galintis pasakyti, nes dar nedirbo, tačiau gana neseniai vietos jaunimėlis sumanė pasilinksminti prie eglės, pasinaudoję jos girliandų jungtimi.

„Atvažiavo jaunimas, atjungė eglutę, įjungė magnetofoną ir linksminosi. Tai man papasakojo kaimynystėje gyvenantis žmogus. Tada nereikėjo kviesti policijos – tai pamatęs žmogus nuėjo prie jaunimo, pasakė „ką jūs darote?“ ir to užteko, – sutvarkė ir išvažiavo. Žinote, mūsų kaime nėra šiuolaikinių technologijų, tada buvo paprastai prijungta nuo elektros stulpo atvedus elektrą. Dabar jau kitaip darome, o tada atvažiavo, pamatė rozetę ir išjungė eglę. Sakyčiau, gana ramu, o Kauno istorija – siaubas, kaip taip galima? Ant ko reikia taip pykti, kad padegtum eglę?“ – dalijasi Rudaminos seniūnas Juzefas Šatkevičius.

Šventorius nuo išpuolio irgi neapsaugojo

Kalėdų nuotaikos vagys pėdsaką paliko ir Šakiuose. Čia chuliganai nusitaikė į šventoriuje papuoštas egles. Tuometis seniūnas Alfonsas Jakas teigė net sudrebėjęs iš piktumo, kai sužinojo, kas atsitiko.

„Trūksta žodžių. Nutinka visko, bet per mano 17 darbo seniūnijoje metų dar nebuvo, kad kabelius kapotų, girliandas pjaustytų. Ir kad dar į šventą vietą eitų, į bažnyčios šventorių, ir ten tą patį padarytų. Čia turi būti piktas, kerštingas žmogus. Ir aš to nepavadinčiau chuliganizmu, nes chuliganizmu gali vadinti, jei šiukšlinę paspiria, kelio ženklą nulaužia, akmenį paleidžia į langą. O čia buvo ruoštasi: juk laidais tekanti 220 srovė gali papurtyti, tai laidus kirpo tada, kai girliandos mieste jau išjungtos. Be to, kabelis yra aukštai, – turi turėti ant ko pasilipti, ir ne plaukams kirpti skirtas žirkles, o specialias, juk reikėjo nukirpti nykščio storio kabelį. Girliandos sugadintos. Taip, kaip buvo, nesutvarkysi, nėra tokios technikos. Visai kitas pralaidumas – drėgmės papuola ir išsijungia, „išmeta“ saugiklius. Tačiau tvarkysim, ką darysi. Dėl tų žmonių, kurie grožisi, pastebi, pagiria, kurie yra dėkingi už tai, kad miestas gražesnis“, – po įvykio teigė seniūnas.

Dabartinis Šakių seniūnas sako, kad po šio bjauraus įvykio, laimei, neteko susidurti su panašia istorija.

„Buvau apie tai girdėjęs, bet dar nedirbau. Dabar kaip pasipuošiam, taip ir nupuošiam“, – Delfi.lt sako Dalius Jasevičius.

Laužė viską, kas pasitaikė pakeliui

Prieš keletą metų užkliuvo ir Agnetos Kleizienės, Lino Kleizos sutuoktinės, parduotuvės prieigų kalėdinės dekoracijos.

Sostinės Vokiečių gatvėje chuliganai draskė viską, kas jiems pasitaikė pakeliui – nusiaubė ne
vienos kavinės bei parduotuvės dekoracijas. Policija sulaukė ne vieno pranešimo apie chuliganiškus išpuolius, o parduotuvėms teko skaičiuoti žalą. Nors įtariamieji vis dar nenubausti, tyrimas yra sustabdytas, bet nenutrauktas.

Nedidelis Alsėdžių miestelis Plungės rajone taip pat buvo įtrauktas į kriminalines suvestines. Prieš kelerius metus pirmąją Naujųjų metų dieną piktadariai suniokojo aikštės papuošimus. Chuliganai Alsėdžių aikštėje nuvertė eglę bei apgadino konstrukciją. Buvo apgadinti ir žaislai bei girlianda.

Praėjusiais metais nepaprasto grožio puošmenas gaminanti moteris taip pat tapo „grinčų“ auka. Į kiemą įsisukę vagys dalį puošmenų išsinešė, dar dalį sugadino. Gražus, lyg iš pasakos knygų dekoracijomis išpuoštas kiemas moteriai buvo ne tik puošmena – nukentėjo žmonės, kuriems ji šias reto grožio dekoracijas kūrė. Net paviešintos darbų nuotraukos nepadėjo surasti nusikaltėlio ar nusikaltėlių, tad nuostolių niekas taip ir neatlygino.

Kauno eglės padegimas nemalonią patirtį priminė ne vienam

Kaune padegta eglutė nemalonią patirtį priminė ir Jonavos rajono Panoterių krašto bendruomenei. Praėjusiais metais buvo suniokota jų eglė.

„Kaip tik po Mišių susėdę prisiminėme praeitų metų eglę, kaip ji buvo suniokota. Taip ir neradome, kas tą padarė. Vėliau, vasarą, liepos 6 dieną, darėme instaliaciją apie tvenkinį, tai po antros dienos irgi radome sudaužytas keturias lempas. Buvo ir kitoje bendruomenėje – kažkokie berniokai naktį instaliacijas suplėšė, – bendruomenės pirmininkė Audronė Gruodienė pasakoja, kad chuliganams panyžta rankos ne tik žiemos švenčių metu. – Paskui ėmėme šnekėti su jaunimu, turiu Vaikų dienos centrą, pradėjome diskusijas, kam reikia tą daryti, niokoti, juk tai mūsų pačių puošmenos. Prašėme, jei miestelyje ką nors tokio pamato, kad tiesiog žodžiu sudrausmintų. Paskui viskas liovėsi. Juk mes sau darome, žmonės atvažiuoja, gėrisi, grožisi, kad mes gyvename gražiau, ir nors esame atitolę nuo rajono centro, esam ne užkampis. Jau ruošiamės puošti šių metų eglę, Vaikų dienos centro vaikai laukia: „Mokytoja, kada puošime, nepuoškite be mūsų.“ O kai patys prie to prisideda, nedarys pikto. Manau, kad tik įtraukus vaikus, paauglius galima išvengti tokių išpuolių.“

Papuoštas eglutes naikino ugnimi ir pjūklu

Klaipėdoje taip pat visai neseniai buvo sudeginta eglutė. Nukentėjo ne pagrindinė miesto elgė, o prie vienos įstaigos papuošta žaliaskarė. Beje, vos kelios dienos iki šio įvykio dingo ir dar viena eglutė – ji buvo nupjauta.

Išaiškėjusi situacija nebuvo pati maloniausia, tačiau įmonės vadovai nelinkę gvildenti įvykio, anot jų, tai, kas iš pirmo žvilgsnio neatrodo rimta, gali turėti jautrią žinią. Kalėdos nėra visiems maloni ir laukiama šventė.

Šiauliuose vandalai peržengė visas ribas

Bene vienas nemaloniausių išpuolių įvyko Šiauliuose, kur chuliganai nusitaikė ne į eglutę, o į Šiaulių kultūros centrui priklausančią prakartėlę. Žmonės rado raudonais dažais nudažytą kryžių, prie kurio buvo prikalti iš leidinių iškirpti kalėdiniai skelbimai – „Top pasiūlymai!“, „Žemos kainos žiemos šventėms“, „-40 %“ ir kitokie. Taip pat rasta į prakartėlės ėdžias įdėta lėlė kūdikis, kuriai raudonais dažais nupieštos ašaros, o į galvą prikalta vinių.

Policija dėl įvykio pradėjo tyrimą, vaizdo kameros užfiksavo galimus įtariamuosius, deja, surasti jų taip ir nepavyko.

Prakartėlė yra niokota ir Telšių mieste. Čia chuliganai buvo greit išaiškinti. Miesto kameros užfiksavo, kad prakartėlėje esančios statulėlės sudomino mažamečius – 10 ir 13 metų berniukus, kurie įlipo tarp statulėlių ir išdykaudami jas išvartė bei sulaužė.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis sako, kad nusikaltimai, įvykdomi per Kalėdas, kai sulaužomi ar pavagiami papuošimai, nėra išskiriami, tačiau tokių nebūtų itin daug.

Visgi kasmet nuo chuliganų nukenčia tiek miestai, tiek rajonai, o jau nukentėję nuo išpuolių neslepia: itin nemalonu, kai dauguma nori šventinės nuotaikos, tačiau ant kažko pykstantys žmonės, sunkiai išgyvenantys įtampą per šventes, savo neigiamas emocijas lieja ant niekuo dėtų papuošimų ir eglių.

Išpuoliai prieš kalėdines egles vyksta ne tik Lietuvoje. Vos po kelių dienų, kai eglė buvo padegta Kaune, žaliaskarė užsiliepsnojo ir priešais „Fox News“ Niujorke. Teigiama, kad apsauga pamatė į medį lipantį vyrą. Netrukus tas pats vyras buvo pastebėtas bėgantis iš aikštės ir greitai jį sulaikė policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)