Nors šiuo metu Kristaps su savo šeima yra darbų sukūryje, visgi jis atrado laiko pakalbėti apie savo neįprastą darbą, palyginti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių egles bei pasidalinti įžvalgomis, kokios eglutės bei papuošimai traukia lietuvius.

Ar galite papasakoti apie savo projektą „December Design“ ir kada viskas prasidėjo?

– Aiškiai pamenu tą momentą, kai mane užvaldė didelis susidomėjimas aplinkos dizainu. Kalėdos man visada buvo mėgstamiausia šventė ir vaikystėje sukūriau daugybę piešinių šios šventės tematika. Aš piešiau ir galvojau apie Kalėdas ir kaip galiu išpuošti aplink mane esančią aplinką bei pripildyti džiaugsmu artimųjų širdis. Mano mamos darbovietėje turėjau visą dailės galeriją – mama mano piešinius pakabindavo prie sienos. Susidarė tikros parodos. Dabar aš taip darau su dukros piešiniais, iš kurių, teisybę pasakius, semiuosi įkvėpimo naujiems projektams.

Šią savo aplinkos puošimo aistrą puoselėjau ir toliau, baigdamas studijas dailės mokykloje. Įgijau tiek akademinių žinių, tiek praktinės patirties ir taip pribrendau prie savo įmonės įkūrimo. Tai tapo sėkmingu šeimos verslu, kuriame dalyvauja ir mano žmona, dizainerė Elina. Padeda ir vaikai - tiek idėjomis, tiek vaikiškomis rankutėmis įveikiant smulkius rankdarbius.

Kristaps Štobis

Nuo to laiko stipriai išaugome. Praėjo 7 metai ir tada įvyko didelis proveržis. Ėmėme kurti dekoracijas ir kitiems miestams, ne tik Liepojai. Sukūrėme įmonę nuo visiško nulio, patys tyrinėjome ir perpratome įvairias technologijas. Savo darbais didžiavomės aplinkos bei Kalėdų dekoracijų geriausiems ekspertams Europoje, kurie itin teigiamai įvertino mūsų darbą. Graikai mūsų prašė įvairių patarimų! Dažnai mūsų klausia, kaip mums pavyksta pasiekti tokį grandiozišką, netgi magišką rezultatą? Viskas slypi idėjoje. Ji yra svarbiausia. Į darbą įdedame viską, ką turime ir stengiamės, kad ir patiems būtų įdomų mėgautis rezultatu. Mes dirbame su aistra ir pasikrauname energijos iš to, ką darome.

Šiuo metu pats karščiausias Kalėdinio sezono metas. Kaip jūs apibūdintumėte savo kasdienybę šiuo laikotarpiu? Ar jaučiate spaudimą?

– Spaudimas jaučiamas, tačiau jeigu darai tai, kas tau miela, tai su šiuo spaudimu daug lengviau susidoroti. Šiuo metu yra aktyviausias Kalėdinis sezonas, kuris yra gana trumpas. Pradedant nuo 2020 metų antrosios pusės mes įgyvendiname mūsų ilgalaikės plėtros koncepciją – „Kalėdos nesibaigia niekada“. Tai reiškia, kad mes visus metus gyvename Kalėdomis, ruošdamiesi konkrečiai šiai šventei.

Anksčiau, kai baigdavosi Kalėdinis sezonas, mes imdavomės kitų darbų – aplinkos dizaino projektų, kūrėme kitas šventines dekoracijas. Su pasididžiavimu galiu pasakyti, kad šiuo metu kaip gruodį, taip ir kovą, liepą ir rugsėjį, mes gyvename Kalėdomis. Ko nebūtų galima pasakyti apie didesnę dalį mūsų klientų, kurie švenčių puošimo klausimus prisimena tik baigiantis metams. Todėl mes su malonumu atskleidžiame mūsų klientams šventinių dekoracijų kūrimo užkulisius. Mes patys galvojame bent porą metų į priekį, pavyzdžiui, šiuo metu aktyviai planuojame jau 2022 metų ir netgi 2023 metų Kalėdas ir klientus kviečiame laiku galvoti apie šias šventes, kad patiems metų pabaiga būtų ramesnė.

Šiuo metu didžiausias darbo krūvis tenka būtent dekoracijų įrengimui, nes beveik visi klientai pageidauja, kad dekoracijos suspindėtų advento metu arba gruodžio 1 d. Kai tik dekoracijos sumontuotos, įtampa sumažėja ir galime patys išeiti pasivaikščioti, nuvykti į kurį nors įgyvendintą objektą ir su ramia širdimi pasižiūrėti, ką esame šiais metais nuveikę. Dirbame visoje Latvijoje, didžiuojamės, kad mūsų darbai pasiekė Norvegiją, esame pastebimi ir Lietuvoje, pavyzdžiui, Šiauliuose, kur 2 prekybos centrai mūsų šventiškai papuošti, taip pat dar 12 kitų miestų visoje Lietuvoje.

Ar jūs galėtumėte palyginti ir papasakoti apie šių metų Kalėdines eglutes Rygoje ir Vilniuje? Kuo jos skiriasi? Kuriai eglutei atiduotumėte savo simpatijas?

Vilnius mūsų šeimai artimas miestas. Esame dažni svečiai šiame mieste tiek vasarą, tiek žiemą. Vilnius be abejonės yra įdomus ir patrauklus turizmo objektas Baltijos šalyse. Būtent Vilniuje juntama naujos Europos dvasia – inovatyvūs dizaino ir architektoniniai sprendimai ir tai ypač atsiskleidžia Kalėdiniu laikotarpiu.

Vilnius su savo centrine eglute yra savotiški Baltijos pionieriai – demonstruoja sektiną pavyzdį, kad Kalėdos yra ne tik nacionalinės išeiginės. Talinas ar Ryga neprilygsta. Šie miestai Kalėdoms nesuteikia to vaidmens, kokio ši šventė nusipelnė. Kalėdine muge nieko nebenustebinsi, o Vilnius pastaraisiais metais Kalėdoms skiria ypatingą dėmesį. Žmonėms patinka nustebinančios naujovės ir Vilniui pavyksta kaskart mus visus nustebinti išties inovatyviomis eglutėmis.

Ar, jūsų nuomone, Vilniaus Kalėdinę eglutę galima palyginti su kitomis Europos eglutėmis?

– Visiškai. Vilniaus Kalėdinė eglutė neabejotinai yra tarp žymiausių eglučių Europoje. Europoje didelio pripažinimo visada sulaukia šventiniai papuošimai Vokietijos miestuose, Paryžiuje, taip pat Londonas moka gražiai švęsti Kalėdas.

Vilniaus Kalėdų eglutės įžiebimas

Kokios eglutės ar papuošimai, jūsų manymu, galėtų labiausia traukti žmones Lietuvoje?

– Būdamas aplinkos dizaineriu ir koncentruodamasis būtent į Kalėdines dekoracijas, aš visada stebiu sinergiją tarp žiūrovų ir paties aplinkos objekto. Aš visada stengiuosi į kiekvieną naują projektą pažvelgti vaiko akimis, nes šventė yra emocijos. Tai išties svarbus įvykis, nes daugeliui Kalėdos yra laukiamiausias metų laikotarpis, ypatinga šventė. Ir kodėl gi nelaukti Kalėdų.

Juk jos atneša daugybę teigiamų emocijų. Stengiuosi galvoti apie tai, kas pritrauktų vaikų dėmesį, nes kiekviename iš mūsų, ir suaugusiame, gyvena mažas vaikas. Tai nereiškia, kad dekoracijose turi būti pavaizduoti naivūs vaizdiniai, greičiau tai, kad per šventinius papuošimus reikia pasekti pasaką – tam tikrą istoriją. Per šią istoriją galima toliau plėtoti vieningą tematiką ir už miesto centrinės dalies ribų, sukurti nepamirštamą nuotykį, apimantį platesnę teritoriją. Šiuo klausimu aš įžvelgiu didelį potencialą Vilniui.

Lietuvoje apie eglutes girdima daug komentarų, kad šios atrado nenatūraliai ir gadina Kalėdinę nuotaiką. Tarsi joms trūktų tradicijų. Ką jūs apie tai galvojate ir kas šiuo metu yra populiaru kituose Europos miestuose?

– Vilniuje buvo įgyvendinta netradicinė eglės papuošimo koncepcija. Dabartiniais laikais daugelyje miestų vietoje tradicinės, žalios eglės pasirenkama kurti unikalaus dizaino objektus, meno kūrinius. Šiuo metu Kalėdų kontekste populiaru įkvėpimo semtis iš gamtos ir istorijos bei panaudoti įvairias naujas technologijas ir sprendimus. Pažvelgus į Europos sostines galima pastebėti tam tikrą persisotinimą, maksimalizmą.

Klasikinės, nekintamos vertybės, pavyzdžiui, eglių rutuliai ir snaigės, kaip Vilniuje, perteikiamos kitomis formomis, pavyzdžiui, grandioziškais dydžiais, naudojant specialius šviesos sprendimus ir panašiai. Mes taip pat daug įkvėpimo semiamės iš tautoje pamėgtų tradicijų, pridėdami šiuolaikinių įkvėpimų dvasios. Pavyzdžiui, Gulbenėje šiemet sukūrėme etnografinę eglutę su šiaudiniais sodais – klasikiniu šventiniu papuošimu. Jį sujungėme su specialiais šviesos sprendimais. Unikalios formos ir net su garso efektais, ši etnografinė eglė suspindo labai šiuolaikiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)