Rotušės aikštė buvo apribota apsaugine tvorele, o įeinančiųjų dokumentus tikrino policijos pareigūnai ir šauliai, šventės organizatoriams talkino dvi dešimtys savanorių, dirbo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Nors alytiškiai raginti ateiti į šventę gerokai anksčiau, negu 18 val. numatytas Kalėdų eglutės įžiebimas, prie keturių galimybių pasų kontrolės postų vis tiek susidarė nemažos eilės.

Eglutės įžiebimas Alytuje

Alytaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, virusas niekur nedingo, o „tai, kad kituose miestuose panašūs renginiai vyksta iš žiūrovų ir jų dalyvių nereikalaujant galimybių pasų, yra jų organizatorių atsakomybės reikalas“.

Eglutės įžiebimas Alytuje

Aistros dėl tokio Alytaus miesto vadovų sprendimo Dzūkijos sostinėje neblėso visą savaitę, o vakcinacijos skeptikai netgi ragino miestiečius boikotuoti šventę.

„O gal tada geriau būtų nedaryti įžiebimo apskritai? Būtų mažiau pykčio, nėra tai nėra. Arba, kaip Kaunas, visiems rodyti internetu, o gyvai – vaikams su negalia ir iš vaikų namų, kurie paprastai gyvai negauna galimybės pažiūrėti įžiebimo“, – abejojo alytiškis Tomas.

Eglutės įžiebimas Alytuje

Šiais metais Kalėdų eglutės įžiebimas tapo sudėtine Alytaus – 2022 metų Lietuvos kultūros sostinės pristatymo renginio dalimi. Įspūdingoje, trijų aukštų scenoje, kuriai pasirinkta tilto idėja, skambėjo muzika, pagal šviesų dailininko Andriaus Stasiulio sumanymą aikštę raižė įvairiaspalviai prožektoriai, sukosi šokėjai.

„Mūsų renginio idėja – tiltas į kultūrą yra žmogus. Ji gimsta jo rankose. Etnografiniai regiono akcentai taip pat nepamiršti. Žalias miesto atspalvis įkvėpė idėjų. Sceninį veiksmą išskirtinai kūrė tik iš Alytaus kilę kūrėjai: šokėjai, dainininkai. Muzika – tai praeities ir ateities muzikinė sintezė. Tikiu, jog tik pažindami savo šaknis, žinodami istoriją galime kurti ateities formas. Tad atiduodami duoklę kultūrinei miesto tradicijai, megsime tinklus ateities kultūrai“, – pasakojo šventės režisierė Rūta Bunikytė.

Ant Alytaus miesto teatro sienų mirguliavo Linarto Urniežiaus videoprojekcijos, o renginio pabaigoje miesto dangų nušvietė fejerverkai.

Eglutės įžiebimas Alytuje

„Mūsų miesto laukia įdomūs, išskirtiniai ir turtingi kultūros metai – įžiebę nuostabią Kalėdų eglutę, visi drauge ne tik pasitinkame gražiausias žiemos šventes, bet ir oficialiai tampame Lietuvos kultūros sostine. Kartelė užkelta aukštai, tačiau mes esam dzūkai, nuo seno garsėjantys nuoširdumu ir svetingumu, tad patikėkite, padarysime viską, kad Alytaus vardas per Lietuvą skambėtų garsiai, išdidžiai ir, žinoma, kultūringai“, – teigė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Alytaus eglutės įžiebimo šventės stebėjimas su galymybių pasu

Alytaus Kalėdų eglė – ne pirmus metus naudojama kūgio formos konstrukcija, šiemet papuošta didelius kankorėžius su raudonais kaspinais primenančiomis dekoracijomis ir tradiciniais apvaliais žalios bei sidabro spalvos žaisliukais. Šiemet kalėdinis papuošimas Alytaus miesto savivaldybės biudžetui atsieis beveik 26 tūkst. eurų. Jie išleisti už naujas eglutės aplinkos naujas dekoracijas ir dalį naujų žaisliukų, eglutės papuošimą ir nupuošimą, girliandų medžiuose ir dekoracijų ant apšvietimo stulpų patikrinimą ir prijungimą, Senamiesčio skvero papuošimą.

Alytaus eglutės įžiebimo šventės stebėjimas su galymybių pasu

Per 10 atskirų Kalėdų eglučių įžiebimo švenčių 10 dienų vyks Alytaus rajone. Pirmieji švęsti pradės Daugai, miestelio aikštėje susirinksiantys gruodžio 9-ąją. Gruodžio 10-osios vakarą prie savo eglutės linksminsis Simnas, o dar po paros – Butrimonys. Paskutinioji džiaugtis savo žaliaskare suplanavusi Alovė į jos įžiebimo šventę pakvies gruodžio 18 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)