Vilniuje šalia Žirmūnų „IKI Minskas“ parduotuvės jau iškilo Kalėdinių eglučių aikštelė. Smarkiai lyjant lietui, žmonių buvo nedaug, pakalbinti praeiviai pasidalino, jog jau planuoja savo eglutės įsigijimą: „Praeitais metais turėjome netikrą eglutę, šiemet jau galvojame įsigyti tikrą ir didesnę“, – kalbėjo Saulius.

Sezonas vieniems puikus, kitiems ne toks geras

Pakalbinti prekybininkai buvo skirtingų nuotaikų, vieniems prasidėjo pats darbymetis, o kiti laukia ateinančių savaičių, kai žmonės pradės eglutes pirkti gausiau. Šalia „IKI Minskas“ parduotuvės prekiaujantis Jurgis pasakojo, jog šis sezonas kiek sunkesnis, nei praeiti metai.

„Šie metai nėra tokie geri, turbūt pernai buvo geriau, apskritai pandemija paveikė eglučių prekybą. Kita savaitė turėtų būti pats eglučių pardavimų pikas, tai laukiame jos“, – dalinosi Jurgis.

Pakalbinta Kalėdinių eglučių ūkio darbuotoja, kuri parduoda žaliaskares Plungėje, pasakė, jog žmonės jau pradėjo domėtis, bet susidomėjimas išlieka toks pat, kaip ir praeitais metais.

„HoliTrees“ įkūrėjas Lukas Litvinas papasakojo, jog šie metai įgavo pagreitį ir susilaukia daug pirkėjų bei eglučių nuomininkų. „Šita savaitė (lapkričio 25 d., aut. past.) yra bene aktyviausia, visi galvoja, kad eglučių pardavėjai dar ruošiasi, bet internetinė eglučių prekyba jau vyksta, o ši savaitė pati intensyviausia, nes pirkėjai iš anksto planuojasi, kad gautų eglutę laiku, tai išryškėjo ypatingai pandemijos metu.

Apskritai, susidomėjimas auga kasmet. Kai tik pradėjome kurti šį savo verslą, tai skambėjo lyg kokia nesąmonė, nes daug kam buvo labai keista, kad galima pirkti eglutę jos gyvai nepasižiūrėjus, bet šių dienų realijomis, tai tampa patogumu. Praeitais metais gruodžio pradžioje buvo antrasis karantinas, pusė mūsų klientų yra verslai, o kadangi darbas perėjo į nuotolinį, tai vienareikšmiškai tas mums kainavo klientų kiekį. Tačiau šiais metais viskas sugrįžo į tas pačias vėžias, todėl turime kiek geresnę situaciją“.

Kainos pakilo

Visi apklausti prekybininkai patikino, jog jų eglučių kainos paaugo, nors augimas nėra ženklus, bet jį nulėmė brangstantis transportavimas, darbuotojų darbas ir kitos išlaidos. Pasak Kalėdinių eglučių ūkio darbuotojos, ūkyje galima rasti eglutę nuo 10 iki 50 Eur.

„Brangesnių rečiau turime, pas mus puošnių yra vienetai, pagrindinė kaina yra 15–30 Eur. Viskas priklauso nuo rūšies, dydžio, ar ji bus vazone, ar nukirsta“.

„Eglutės kaina nesusideda tiesiog iš eglutės, natūralu, kad kyla transporto kainos, todėl jaučiame ir didesnes savo išlaidas dėl ko kainos šiek tiek paaugo, tikrai ne dramatiškai. Diapazonas yra tikrai įvairus, pavyzdžiui, vazoninės eglutės kainos gali svyruoti nuo 15 iki 79 eurų. O didžiausia kirstos eglutės kaina siekia 110 eurų“, – kalbėjo „HoliTrees“ įkūrėjęs L. Litvinas.

Prekybininkas Jurgis pasidalino, jog jo eglučių kainos svyruoja nuo 20 iki kelių šimtų eurų, visą tai sąlygoja pirkėjo norai ir skonis, o jis būna ganėtinai skirtingas.

Taip pat žmonės perka ne tik gyvas eglutes, bet ir dirbtines. Platus parduotuvių asortimentas siūlo įvairių spalvų, papuošimų, didžių ar tipų eglutes. Galima įsigyti net pusinę eglutę, kuri bus statoma prie sienos, ar dirbtinę eglės šaką. Didžiųjų parduotuvių dirbtinių eglučių kainos svyruoja nuo 5 iki net 800 Eur. Vienas parduotuvių tinklas siūlo 5 metrų Kalėdinę eglutę už 800.99 Eur.

Mėgstamiausios lietuvių eglutės

Eglučių prekybininkai taip pat pasidalino, kokias eglutes šiais metais graibsto lietuviai. Nors vis dažniau atsiranda žmonių, ieškančių egzotiškesnio eglutės varianto, klasikiniai variantai išlieka lietuvių numylėtiniais. Pasak prekybininko Jurgio, lietuviams labai svarbus kvapas, vieni linkę jo jausti mažiau, o kiti daugiau. „Pati parduodamiausia eglutė išlieka kėnis, ji stovi ilgiausiai, o lietuviškas eglutes dažniausiai ima link švenčių, nes jos turi didesnį kvapą, o su kėniu viskas žymiai paprasčiau, nes neturi kvapo“.

Apie kėnius, kaip gerai parduodamus, užsiminė ir kalėdinių eglučių ūkio Plungėje darbuotoja. „Mes auginame sidabrines ir miškines, labiausiai perka sidabrines, šiek tiek jau grįžta prie miškinių, kas, pavyzdžiui, nemėgsta puošti anksti eglių. Aišku, ieško ir kėnių“.

Eglučių prekybininkas L. Litvinas, pasidalino, jog eglučių nuoma išlieka populiariausia paslauga. Kaip pasakoja prekybininkas, žmonės vis dažniau atiduoda savo prioritetą patogumui bei atsižvelgia į tvarumą. Taip pat L. Litvinas išskyrė, jog tarp pirkėjų populiarėja ir egzotiškesni medeliai.

„Labai populiarios eglės, kurios yra tarp 1.20–1.60 m, jų turime įvairių rūšių, yra lietuviškos eglutės, baltoji eglė, sidabrinė eglė, taip pat turime egzotiškų eglučių. Atsiranda pirkėjų, kurie ieško kažko egzotiško, pavyzdžiui, serbinės eglutės, kuri įtraukta į raudonąją knygą. Tokios eglutės yra tikrai išskirtinės, lyginant su klasikinėmis eglutėmis. Viskas priklauso tik nuo specifinio klientų noro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)