Nukirstos eglutės keliauja į surinkimo vietas ar kompostą

Prabėgus šventėms, gyvomis eglutėmis namus puošusiems gyventojams kyla klausimas, kur jas dėti.

Kaip teigia Valstybinių miškų urėdijos Raudondvario medelyno vadovė Rima Žebrauskaitė, nukirstas eglutes geriausia atiduoti savivaldybių skelbiamose surinkimo vietose, sukūrenti arba atvežti atgal į medelyną.

„Kai kalbame apie nukirstas eglutes, tai savivaldybės dideliuose miestuose organizuoja jų surinkimą. Mažesniuose miesteliuose, ypač turint savo namų ūkį, eglutę reikėtų susmulkinti ir sukūrenti gal pečiuje, gal židinyje. Kitas būdas – susmulkinti dar smulkiau ir kompostuoti kartu su lapais ir kitais dalykais. Raudondvario medelyne mes kviečiame savo klientus nupuoštas eglutes atnešti ar atvežti atgal į medelyną. Mes jas susmulkinsime, sukompostuosime ir ateityje panaudosime kitų medelių auginimui“, – sako R. Žebrauskaitė.
Kompostas

Nekirstą eglutę verta pasodinti: prižiūrimas medelis gali atgyti

Tuo atveju, jei eglutė yra nekirsta, o su šaknimis ir neišdžiovinta, ją galima pasodinti ir galbūt jai pavyks išgyventi. Kad eglutė prigytų sėkmingai, Raudondvario medelyno vadovė dalijasi patarimais, kaip teisingai ją pasodinti ir prižiūrėti.

„Kad tokios kalėdinės eglutės išgyventų laikant kambaryje, reikia, kad neišdžiūtų, ir svarbu neperlaistyti, kad šaknys nesupūtų. Kuo ilgiau eglutes laikėme šiltame kambaryje, tuo tikimybė išgyventi yra mažesnė. Jeigu žemė neįšalusi, oras toks, kaip ir prieš naujus metus, reikia medelį pasodinti iškart. Tačiau dažnai sausio pradžioj būna įšalas – tada eglutę su vazonu reikia išnešti palaipsniui pripratinant prie vėsesnio oro gal į balkoną, gal į lauką. Šaknis, vazoną, kad neperšaltų, reikia pridengti, galima durpėm, sniegu, eglišakėm, agroplėvele. O sodinimą atidėti pavasariui“, – pataria ji.

Renkantis eglutės sodinimo vietą, R. Žebrauskaitė rekomenduoja sodinti savo kieme, sklype ar žemėje, galbūt, sutarus su draugais, jų žemėje. Pasodinus reikėtų medelio nepamiršti, ir pavasarį, jeigu ilgai nelyja – palaistyti.

„Pirmus metus medelis po patirto švenčių streso ir buvimo kambaryje neskuba prigyti, tik egzistuoja – nei džiūsta, nei auga. Kitais metais medelis jau ima leisti naujus ūglelius, ir tik trečiais metais ima stipriau augti ir gražėti. Manome, kad iš medelyno eglučių po švenčių pavyksta prigyti apie 60 proc., tad verta pabandyti“, – pataria R. Žebrauskaitė.
Vazoninė eglutė

Kaip ir kasmet, urėdija prieš šventes parduoda gyvus medelius. Anot Raudondvario medelyno vadovės, kiekvienais metais eglučių su vazonais parduodama vis daugiau. „Ar visi jas sodina, to nežinome, bet atvažiuoja ir tokių pirkėjų, kurie sako, kad per kelis, keliolika metų augina jau visa kalėdinių medelių miškelį“, – sako ji.

„Puošti ir kirstą eglutę nėra nieko blogo gamtai, nes eglutės yra tam tikslui išaugintos, augdamos jos atliko puikų žaliųjų plaučių darbą, valė orą, išskyrė deguonį. Jeigu ir iš miško iškirstos eglutės, miškininkai žino, kur jas galima iškirsti, kur jos auga per daug tankiai ir negalės visos išgyventi, o gal savaime išdygo ir ūgtelėjo prie miško kelių ar meliorcijos griovių, kur negalės ilgai augti. Ir tai jokia žala gamtai, ko negalima pasakyti apie dirbtines, plastmasines egles, kai gamta teršiama tiek jas pagaminant, tiek vėliau sunaikinant“, – teigia R. Žebrauskaitė.

Vilniuje panaudotas gyvas eglutes sodins naujame Kalėdų miške

Tuo metu Vilniaus savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė prideda, jog specialiai eglučių surinkimui skirtų vietų mieste kasmet įrengiama vis daugiau. Šį sezoną jų suplanuota per 90, jos visos bus parengtos naudoti iki Trijų karalių dienos – sausio 6-osios.

Kaip primenama Vilniaus savivaldybės pranešime, idėja palikti eglutes prie mišrių komunalinių atliekų konteinerių ar tiesiog išmesti pro balkoną – labai prasta. Už savo ir kaimynų aplinkos teršimą gresia bauda iki 600 eurų. Su atliekų vežėjais susitarta, kad iš specialių surinkimo vietų utilizuoti ar į kompostavimo aikšteles eglės bus vežamos visą sausio mėnesį.
Eglučių palikti prie konteinerio negalima

Taip pat eglutes galima priduoti visose Vilniaus regione esančiose didelių gabaritų ir žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Priimamos ir vazonuose įsodintos eglutės – jos vėliau bus sodinamos atliekų surinkimo teritorijose.

Verta pagalvoti ir apie tai, kad eglutės tinkamos antriniam panaudojimui. Jos puikiai uždengs jautrius šalčiui augalus sode ar kieme, jei tuo dar nespėjote pasirūpinti, be to, plonas eglės šakų sluoksnis gali būti puikus komposto dėžės pagrindas.

Taip pat vilniečiai kviečiami prisijungti prie Kalėdų miško kūrimo, jei šventėms buvo puošiama gyva eglutė. Vilniaus miesto savivaldybė planuoja naują, kasmete tapsiančią akciją, kuri padės išsaugoti bent dalį žaliaskarių. Kalėdinės eglutės prisikels naujam gyvenimui erdvėje Verkių regioniniame parke, netoli Verkių rūmų. Čia eglutes planuojama sodinti nuo kovo mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)