Filmai apie gamtą kuriami kelis metus

Apie šiuos filmus kalbamės su jų bendraautoriumi, gamtininku Selemonu Paltanavičiumi.

„Filmai apie gamtą yra išties labai sudėtingas reikalas. Ten juk nevaidina aktoriai, kuriuos panorėjus nusivežei pafilmuoti, paskui kitą dieną dar kartą gali perfilmuoti. Gamtoje tu nieko nepadarysi. Jeigu tais metais reikia nufilmuoti pavasarinį kadrą ir jeigu to nepadarei, turi laukti lygiai metus“, - pasakoja gamtininkas, fotografas, aplinkausogininkas S. Paltanavičius. Kelių metų bendra patirtis atvedė į tai, kuo šiandien šis gamtos mylėtojas gali pradžiuginti ne tik save, bet ir kitus. Jo kadrai yra unikalūs, rinkti ne vienerius metus.

Pasak S. Paltanavičiaus, filmuose apie gamtą labai daug netikėtumų, atsitiktinumų, sėkmių ir nesėkmių, kadrai renkasi pakankamai lėtai ir sudėtingai.

„Vienam filmukui medžiaga renkama kelis metus. Bet to nedarome tikslingai, kasdien nuo 7 ryto. Tiek gamtos fotografas, tiek gamtos filmuotojas yra stiprus savo archyvu. Jeigu fotografo paprašytų skubiai nufotografuoti lapę, tai jis ir mėnesį jos nenufotgrafuos. Bet geras fotografas turės kokį šimtą lapės nuotraukų savo archyve. Tai čia jau yra geras fotografas“, - sako fotografas, kurio archyve per 180 000 nuotraukų.

Kiekvienas filmas turi savo prasmę

S. Paltanavičius sako, kad filmų apie gamtą esmė – atkreipti žiūrinčiųjų dėmesį į tai, kas gražu: „Tai nėra mokomieji filmai, čia nėra jokių režisūrinių taškų. Tai nėra mūsų verslas, tai yra vienas iš hobių ir viskas labai natūralu. Taip mes matome gamtą“.

„Kalbant apie filmą „Palmės jau Lietuvoje“, norėjome parodyti tai, kas vyksta mūsų gamtoje dėl klimatos kaitos. Taip pavadinime atsirado ir pačios palmės - kaip klimato kaitos stadijos simbolis. O kas prie to atvedė? Ne marsiečiai juk. Mes patys. Norime, kad žmonės suprastų, jog gamta keičiasi ir ją privalu saugoti“, - pasakoja fotografas, filmus, kuriuos žiūrovai dabar galės pamatyti, kūręs kartu su Stasiu Medžiūnu.

„Delfi TV“ žiūrovai turės unikalią galimybę peržiūrėti šiuos filmus:
• 11:00 100 akimirkų gamtoje. „Šalia skruzdėlyno”
• 11:30 100 akimirkų gamtoje. „Gandrai sugrįžta”
• 12:00 100 akimirkų gamtoje. „Lakštingala ant vienos kojos”
• 12:30 100 akimirkų gamtoje. „Palmės jau Lietuvoje”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)