Artėjant Naujųjų metų nakčiai, vis daugiau savivaldybių atsisako fejerverkų idėjos, kad tai neskatintų žmonių pandemijos metu būriuotis centrinėse miestų aikštėse. Apie šį sprendimą jau pranešė Vilnius, Šiauliai, Klaipėda fejerverkų atsisakė dar seniau. Kauno savivaldybė dangaus šviesulius pasilieka, tačiau iš centrinės aikštės jie bus perkeliami į viešai neskelbiamas lokacijas.

„Griežčiausios karantino sąlygos – laikinos. Su pirmosiomis vakcinomis mums visiems jau prasideda naujas etapas – viruso pabaigos pradžia. O kol kas Savivaldybė siunčia aiškią žinutę miestiečiams – per Naujuosius neplanuokime vykti iki Katedros ar Rotušės aikščių, kuriose niekas nevyks, atsisakykime fejerverkų – minias žiūrovų pritraukiančių reginių, kad kuo greičiau stabilizuotume padėtį, išeitume iš karantino ir visi sugrąžintume gyvybę mūsų miestui, laisvam judėjimui“, – kvietė Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė, dėkodama kiekvienam prisiimančiam atsakomybę už savo ir aplinkinių sveikatą.

Vilnietis Karolis priešingai nei visi liūdintys dėl to, kad šiemet nebus fejerverkų, tikisi, kad su fejerverkais atsisveikiname visam laikui, nes tai niekaip nedera su modernios šalies vertybėmis.

Karolio nuomone, fejerverkai – vienas neracionaliausių savivaldybių pirkinių, kuris ne tik daug kainuoja, bet ir akivaizdžiai kenkia aplinkai: „Fejerverkai kelia didžiulę oro taršą. Patys matome po jų pasklidusią miglą ir užuodžiame dar kurį laiką ore tvyrančią smarvę. O kur dar Naujųjų rytą visame mieste besimėtančios fejerverkų atliekos. Žmonės pašaudo, bet surinkti nesivargina. Tai turi padaryti aplinkos tvarkytojai”.

Anot pašnekovo, Vakarų pasaulyje skatinama gyventi tvariai ir rūpintis mus supančia aplinka. Tai deklaruoja ir Lietuva, o fejerverkai sunkiai su tuo dera.

Galiausiai, sako vilnietis, tai yra didžiulis stresas augintiniams: „Pats turiu šuniuką ir žinau, kaip jis Naujųjų naktį eina iš proto. Laksto it patrakęs iš kampo į kampą iš siaubo stačiomis akimis. Gyvūnai patiria didžiulę kančią ir po to jiems reikia daug laiko, kol atsigauna. Kiek daug Naujųjų metų naktį būna dėl išgąsčio pasimetusių gyvūnų”.

Karolio manymu, jau pats metas atsisakyti fejerverkų visam laikui: „Manau, tikrai dėl to nieko neprarasime”.

„Delfi" yra rašęs, kad Vilniaus gyvūnų globos namų specialistai turi paatrimų, galinčių padėti augintiniams ištverti triukšmingą naujametinę naktį.

• Neverskite savo augintinio susidurti su jį kamuojančia baime. „Koks tu sargas, jei bijai petardos?!“ – jokie žmogiški psichologiniai triukai gyvūnų neveikia. Bendraukite su augintiniu, glostykite jį ir raminkite.

• Vidurnaktį neveskite gyvūno į kiemą. Jei augintinis lauke nerodo nepasitenkinimo (neloja, neurzgia), tai dar nereiškia, kad jis gerai jaučiasi.

• Pasivaikščioti su šuneliu išeikite iki Naujųjų metų sutikimo likus bent 4–5 val. Reikia prisiminti, kad dalis žmonių įsigytą pirotechniką išbando nelaukdami vidurnakčio. Verčiau nerizikuoti.

• Pasirūpinkite, kad šuo turėtų kur saugiai pasislėpti. Tam pakaks palikti praviras spintos duris arba kambario kampe paruošti mini ramybės oazę, kuriame būtų padėtas gultas, švelni antklodė, mėgstamiausi žaislai. Voljeruose laikomus šunis, jei yra galimybė, reikėtų įleisti į uždaras patalpas, kur sienos prislopins fejerverkų keliamą triukšmą.

• Iš anksto pasirūpinkite, kad augintinio vandens dubenėlis būtų pilnas švaraus vandens. Išsigandę ir nerimo kamuojami gyvūnai greičiau ištrokšta, o atsigėrę greičiau nusiramina.

• Patikrinkite, ar langai, durys, specialios landos gyvūnams užrakinti. Langus ar duris vien priverti nepakanka – vėliau gali tekti vaduoti orlaidėje įstrigusį katiną ar internetu skelbti šuns paiešką.
• Užtraukite užuolaidas. Gyvūnus trikdo ne tik garsai, bet ir ryškūs vaizdai.

• Naujųjų išvakarėse augintinį sočiai ir gardžiai pamaitinkite. Sotūs gyvūnai būna ramesni, o dėl išgąsčio keturkojams labai suprastėja arba išvis dingsta apetitas.

• Nepanikuokite patys. Naminiai gyvūnai, ypač šunys, puikiai jaučia šeimininko emocinę būseną, todėl pasistenkite išlikti ramūs. Su gyvūnais kalbėkite švelniu tonu, nedarykite staigių judesių.

• Pasitaiko atvejų, kad fejerverkai taip išgąsdina gyvūną, kad šis ima bijoti kiekvieno krepštelėjimo. Jei taip nutiktų jūsų augintiniui – nedelskite ir kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)