2014 m. Paryžius (Prancūzija)

„Čia kas? Sekso žaisliukas?”, - vieni kitų klausinėjo paryžiečiai, išvydę pripučiamą „eglutę” savo mieste, prestižinėje, vienoje gražiausių vietų visame Paryžiuje, Vandomo aikštėje. Vietiniams gyventojams ši amerikiečio menininko Paulo McCarthy eglutės idėja nepasirodė patraukli, greičiau – nepagarba paryžiečiams. Nors eglutė buvo šiuolaikinio meno parodos dalis ir menininkas savo kūrinį vadino abstrakcija, vietinių tai neįtikino. Autorius netgi buvo ne kartą sumuštas dėl tokios eglutės intepretacijos.
Paryžiaus Kalėdų eglė 2014

2014 m. Pensilvanija (JAV)
Redingo miestas irgi turėjo pačią liūdniausią visų laikų eglutę. Dėl jos keistai pakilusių į viršų šakų ji nebuvo panaši į tradicinę eglutę, papuošta įprasta žibintų girlianda, tad buvo vadinama apgailėtina, bjauria, gėdinga, liūdna. Nors iš pradžių miesto valdžia buvo nusižiūrėjusi gražesnį medį, prie jo buvo neįmanoma privažiuoti, tad teko imti tą, kuris buvo pasiekiamas. Gyventojai ne kartą sakė, kad eglė turi kelti pozityvumą ir šventinę nuotaiką, o stebint šią eglutę, jiems darėsi graudu. Diskusijos, ar pakeisti medį, kai kuriuos vietinius erzino dar labiau nei negražus medis.
Pensilvanijos Kalėdų eglė 2014

2014 m. Lismore (Jungtinė Karalystė)
Tais metais ji buvo tituluojama blogiausia šalies eglute. Lismore taryba pateko į ugnį dėl gana nevykusių bandymų mieste įžiebti šventinę dvasią. Ir nors 10 metrų pušis buvo stipriai sukritikuota dėl dešimtmečio senumo dekoracijų ir vadinama pačia tikriausia miesto gėda, kiti teigė, kad šis medis toks pats sulenktas kaip ir pats miestas, kas jam priduoda žavesio.
Lismorės Kalėdų eglė 2014

2015 m. Beirutas (Libanas)
Nors Beiruto miesto centre tais metais stovėjo įspūdinga eglutė, visas Libanas aptarinėjo kitą Kalėdų medį, stovintį sostinės Rafic Hariri tarptautiniame oro uoste. Šia egle norėta atkreipti dėmesį į aplinkos apsaugą ir atliekų rūšiavimą. Tai buvo „Middle East Airlines“ aplinkosauginė idėja. Medis, kuris tik savo forma priminė eglę, buvo padarytas iš metalo, ugnies gesintuvų, gelbėjimosi liemenių, kitų perdirbtų orlaivių dalių. Eglė susilaukė tokios kritikos, kad buvo išardyta ir išvežta.
Beiruto Kalėdų eglė 2015

2017 m. Roma (Italija)
21 metro aukščio žaliaskarė, pagrindinė Romos Kalėdų eglutė, taip sparčiai metė savo spyglius, kad tapo miesto gyventojų pajuokos objektu. Kalėdų simbolis ėmė žarstyti savo spyglius beveik iš karto po pastatymo vidury Romos judrios pagrindinės Venecijos aikštės. Romos gyventojai eglutę vadino „Spelacchio“ (ital. Plikė, Nuskurėlė) ir gan garsiai priekaištavo Romos merei Virginiai Raggi dėl šio spygliuočio, kurio atvežimas iš Italijos Alpių regiono Pietų Tirolio kainavo 48 tūkst. eurų. Nepaisant to, prie „liūdnosios eglės“ plūdo daug žmonių ir turistų ir darėsi asmenukes.
Romos Kalėdų eglė 2017

2017 m. Monrealis (Kanada)
Du metus iš eilės antras pagal dydį Kanados miestas įžiebė ne pačią gražiausią eglutę. 2016 metais dėl savo negražumo susilaukusi tarptautinio dėmesio, 2017 metais eglutė nulinkusia viršūne ir vėl tapo apkalbų objektu. Tiesa, šį kartą apkalbos buvo kiek kitokios. Jeigu anąkart Monrealiui buvo gėda dėl tokios negražios eglutės, tai šį kartą jie ja didžiavosi. Ieškant jos netgi buvo tikimasi rasti ją ne tiek gražią, kiek unikalią, taip simboliškai pagerbiant praėjusių metų eglutę. Organizatoriai norėjo sukurti netobulų eglučių tradiciją, kuomet eglutė yra tiesiog autentiška. Ta proga net buvo įkurtas „Village du Vilain Sapin“ – šventinių netobulybių Kalėdų kaimelis, kur buvo galima rasti unikalius savo išvaizda vaisius bei daržoves, kurie neįtiko prekybos centrams, bet puikiai tiko tobulai netobulam Monrealiui.
Monrealio Kalėdų eglė 2017

2017 m. Kornvalis (Didžioji Britanija)
Tų metų Kalėdų medis Kornvalyje buvo sumenkintas iki blogiausio Didžiojoje Britanijoje ir prilygintas „apverstam ledų kaušeliui“. Gyventojai tvirtino, kad šis dirbtinis medis Kamborno miesto aikštėje eglės jiems net neprimena - trūksta ne tik šakų, bet ir dekoracijų. Jie net galvojo kitais metais įsteigti fondą, kad galėtų pasistatyti bent kažkiek į eglę panašų medį.
Kornvalio Kalėdų eglė 2017

2020 m. Niujorkas (JAV)
Pačiame Niujorko centre esančioje Rokfelerio aikštėje šiais metais stovinti kalėdinė eglė sulaukė itin skeptiškų miestiečių vertinimų. Taip laukta eglutė, ją vos pamačius išvadinta baisia, nušiurusia, kreiva. „2020-ųjų bėdų metafora. Bet gal medžiui reikia truputį laiko atsigavimui“, – ši „The New York Times“ žurnalisto Edo Shanahano frazė nuvilnijo po visą pasaulį. Įdomu tai, kad eglutė ne viena atkeliavo iš Oneonto regiono, esančio apie 320 km į šiaurę nuo Niujorko, - joje rasta pelėda, kuri, manoma, keliavo visas dvi paras kartu į Niujorką. Rasta pelėda atsidūrė saugiose veterinarų rankose.
Niujorko kalėdinė eglė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)