Didžiųjų miestų eglių rinkimai: kuri šiemet gražiausia?

1 vieta – Panevėžys

Didžiųjų miestų egles vertino daugiau nei 26 tūkst. Delfi portalo skaitytojų. Pirmąją vietą užėmė Panevėžys, šis miestas vienas pirmųjų pasipuošė svarbiausią kalėdinį atributą. Už Panevėžio eglutę savo balsą atidavė net 21 proc. balsavusiųjų.

Šįmet Panevėžio eglę galima pavadinti tikra baltaskare, mat ji atrodo kaip iš Hanso Christiano Anderseno pasakos „Sniego karalienė“ ir tviska balta spalva, ši Panevėžyje pasirinkta pirmą kartą. Eglė siekia net 18 metrų, o jai papuošti prireikė per 66 tūkst. šviesos diodų.

Panevėžio eglė

2 vieta – Kaunas

Antrąją vietą užėmė Kauno eglė. Panašu, kad skaitytojams šiais metais tikrai imponuoja balta spalva. Galbūt taip yra todėl, kad lietuviai ilgisi šaltų žiemų ir balto sniego. Laimei, žiemos vaizdus puikiai atvaizduoja kalėdinės eglės. Kauno eglutei atiteko 17 proc. balsų.

Tiesa, ji šiais metais savo grožiu nurungė ir Vilniaus miesto eglę. Iš beveik 27 tūkst. balsavusiųjų skaitytojų 59 proc. jų teigė, kad Kauno eglė gražesnė už Vilniaus žaliaskarę.

Šiais metais Kauno eglė ir visa Rotušės aikštė papuošta saldumynus primenančiomis dekoracijomis. Jos pagamintos iš ekologiškos, netoksiškos medžiagos – izolono. 12 metus iš eilės Kauno eglę puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė pasakojo, kad dangaus debesis primenančius avinėlį, širdelę, cukraus vatą ar pyragėlį panoro nuleisti arčiau žemės.

Šiais metais eglė atrodo kiek aukštesnė, nes jos viršūnę puošia ne tradicinė žvaigždė, bet 3 metrų aukščio senovinį kupolą primenantis elementas. Tad bendras pagrindinės Kauno eglės aukštis siekia apie 25 metrus.

Tiesa, skaitytojų vertinimu, 79 proc. iš beveik 5 tūkst. balsavusiųjų nusprendė, kad šių metų Kauno eglė gražesnė už praėjusiais metais Kauno Rotušę puošusią eglutę.

Kauno eglė

3 vieta – Šiauliai

Garbingąją trečiąją vietą užėmė Saulės miestas – Šiauliai. Prisikėlimo aikštėje eglė papuošta angelų tema. Už Šiaulių eglę balsavo 12 proc. skaitytojų.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė sakė, kad šių metų simbolis – angelas – pasirinktas neatsitiktinai, mat jis simbolizuoja šviesą ir viltį, o būtent Kalėdų eglės tikslas – skleisti ramybę ir kelti vidinį džiaugsmą.

Eglę puošia apie 1,4 tūkst. metrų LED lempučių girlianda, 600 įvairių dydžių bei spalvų burbulai ir daugiau nei 200 dekoratyvinių žaisliukų. Kalėdinė eglė puikuojasi angeliukais, snaigėmis, žvaigždutėmis, šuniukais ir kitomis mielomis dekoracijomis.

Šiaulių eglė

4,5 ir 6 vietos – Vilnius, Klaipėda ir Utena

4-ąją, 5-ąją ir 6-ąja vietas dalijasi 3 miestai – Vilnius, Klaipėda ir Utena. Šioms eglėms atiteko po 9 proc. balsavusių skaitytojų balsų.

Vilniaus miestas savo sumanymais stebina kasmet. Papuošta pagrindinė, Katedros aikštėje besipuikuojanti, eglė sulaukia ir užsieniečių liaupsių.

Išties, šių metų 24 metrų aukštį siekianti eglė tikrai nepalieka abejingų. Ją ruošė net 25 sričių specialistai, o puošyba užtruko apie 2 savaites. Eglės išorė primena siurrealistinį pasakojimą, o viduje slepiasi staigmena – tradicinė kalėdinė eglutė. Kalėdų eglės autoriui Dominykui Koncevičiui eglės idėją padiktavo šie keisti, nenuspėjami, netikėtų pokyčių lydimi metai.

Tačiau iš beveik 4 tūkst. skaitytojų 72 proc. teigė, kad ši eglė nusileidžia pernykštei Katedros aikštę puošusiai šachmatų motyvais tviskančiai žaliaskarei.

Pernykštė eglė taip pat buvo įvertina užsieniečių – BBC interneto puslapio „Newsround“ straipsnyje apie įspūdingiausias egles Vilniaus šachmatų karalienė buvo paminėta pirmoji. Pasigrožėti išskirtine egle kvietė JAV televizijos kanalas „The Fox“ bei didžiausia Kinijos žiniasklaidos organizacija „Xinhua“.

Vilniaus eglė

Klaipėdos miestas, kasmet puošiantis Kalėdų medį, – išskirtinis, mat leidžia konkurse dalyvauti uostamiesčio gyventojams ir patiems pasiūlyti savo puoselėtus medžius, kad šie būtų papuošti Klaipėdos centrinėje aikštėje.

Iš konkurse dalyvavusių 10 gyvų eglių pretendenčių išrinkta 12 metrų aukščio gražuolė išvyko į Teatro aikštę ir buvo papuošta, kad šventiniu laikotarpiu džiugintų miestelėnų akis. O miestui ir miesto svečiams eglutę padovanojusią šeimą aplankė pats Kalėdų Senelis – padėkojo už trisdešimt metų trukusį rūpestį šių metų egle karaliene.

Papuošta žaliaskarė atrodo išties įspūdingai, o šventinės lemputės ant centrinėje uostamiesčio aikštėje stovinčios eglės primena kalėdinę pasaką.

Utenos pagrindinė miesto eglė, siekianti 18 metrų, taip pat atvyko iš čia gyvenančios uteniškės Eglės Šambarienės kiemo. Eglė išties atrodo įspūdingai – itin platus, šakų gausus medis, viršūnėje papuoštas didžiule žvaigžde, o įsižiebus lemputėms tamsiu paros metu ji nustelbia visus aplink esančius pastatus ir kalėdinius papuošimus.

Utenos eglė, Adolfo Sinkevičiaus nuotr.

7 vieta – Marijampolė

7-ąją vietą, surinkusi 8 proc. balsų, užėmė Suvalkijos krašto – Marijampolės – eglė. Šis kalėdinis medis ne tik puošia Basanavičiaus aikštę, bet ir pasižymi itin įdomiais sprendimais.

Kaip rašoma Marijampolės savivaldybės puslapyje, specialiai prie eglės buvo išdėliotos ir interaktyvios platformos, ant kurių užlipus šventinėje girioje prasideda stebuklai: suskamba muzika, girios medžiai pakeičia spalvą ir viskas sužimba dar ryškiau. O užlipus dar kartą spalvos pasikeičia ir pasigirsta kita melodija.

Aukso spalva šviečianti Kalėdų eglė, apsupta šviečiančių medžių ir elniukų, kviečia pasijusti lyg stebuklingoje šventinėje girioje.

Marijampolės eglė

8 vieta – Jonava

8-ąją vietą užėmė Jonavos eglė, jai skirti 7 proc. balsavusių skaitytojų balsų. Gražuolė stovi Sąjūdžio aikštėje. Šių metų žiemos šventes jonaviečiai pasitinka su šūkiu „Uždegam Kalėdas!“, todėl įžiebti pagrindinę miesto eglę rajono mero pavaduotojai Birutei Gailienei padėjo auksinis menininko Andriaus Šukučio skulptūros personažas Žibinčius.

Jonavos miesto eglė taip pat tviska aukso spalva kartu su raudonais papuošimais ir baltomis lempučių girliandomis, o viršūnę puošia unikalios formos žvaigždė.

Jonavos eglė

9 vieta – Mažeikiai

9-ąją vietą užėmė Mažeikių miesto eglė, o jai savo balsus skyrė 5 proc. skaitytojų. Internautus ši eglė maloniai nustebino.

Gruodžio 11 d. nušvitusi eglutė iki įžiebimo gausiai kritikuota dėl neišbaigtumo ir iš jos kyšančių kaminų. Priešais Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią pastatyta eglė stipriai pakito, kai buvo įžiebtos spindinčios lemputės. Virš kaminų suspindo dirbtinės snaigės, tad aistros dėl jų aprimo.

Eglutės įžiebimo šventėje Kalėdų Senelio roges pakeitė visureigis. Neįprastoje šventėje įgyvendinti ir dar keli neįprasti sprendimai – fejerverkus išvysti buvo galima tik virtualiai, o meras Vidmantas Macevičius Kalėdų Senelį iškvietė tiesiog SMS žinute.

Mažeikių eglė, Artūro Širvaičo nuotr.

10 vieta – Alytus

10-ąją, paskutinę, bet ne prasčiausią, vietą užėmė Alytaus eglė, o jai atiteko 4 proc. skaitytojų balsų. Alytaus eglė papuošta įvairaus dydžio auksiniais, sidabriniais ir raudonais žaisliukais. Pastarieji iš tolo atrodo tarsi vienas didelis dovanų kaspinas. Eglė ir šalia esantys medžiai šviečia geltonomis lemputėmis, papildomo žaismingumo suteikia žybsinčios blykstės.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyrius teigė, kad paslaptį, kaip atrodys šių metų eglė, jie stengėsi išlaikyti ilgai. Įsigijo karkasą ir žaisliukų, juos ketina naudoti ne vieną kartą. Eglutės puošimo idėją įgyvendino bendrovė „2MP“, tvarkanti Alytaus miestą, – ji nepabijojo prisiimti iššūkio pirmą kartą papuošti eglutę.

Alytaus eglė

Vilniaus ir Kauno eglės: skaitytojų favoritė jau aiški

Kasmet bene labiausiai aptarinėjamas Vilniaus ir Kauno eglutes kvietėme palyginti ir atskiru balsavimu. Kitaip nei pernai, šiemet daugiau skaitytojų simpatijų sulaukė Kauno eglutė, pasipuošusi saldžius morengus primenančiomis dekoracijomis.

Saldžioji eglė pelnė 59 proc. skaitytojų balsų, o sostinės eglutė surinko 41 proc. balsų. Iš viso balsavo beveik 27 tūkst. skaitytojų.
Vilniaus ir Kauno kalėdinės eglės

Tiesa, pernai Vilniaus šachmatų karalienė buvo aplenkusi Kauno kosminę eglę – surinko 56 proc. balsų.

Palyginome šių metų Vilniaus eglę su pernykšte: karalienė nepralenkiama

Taip pat skaitytojų paklausėme, ar šių metų siurrealistinė eglė jiems patiko labiau už pernykštę šachmatų karalienę.

Skaitytojų balsai šiuo klausimu buvo gerokai palankesni pernykštei karalienei, ją net 72 proc. balsavusių skaitytojų paskelbė esant gražesnę.
Vilniaus Kalėdų eglės, 2019 ir 2020

Šių metų siurrealistinė eglutė labiau už pernykštę patiko 28 proc. balsavusių skaitytojų.

Šiemet Kauno eglutė džiugina dar labiau nei pernykštė

Skaitytojų paklausus, šių ar praeitų metų Kauno eglutė juos džiugina labiau, didžioji dauguma balsavo už šių metų saldžiąją eglę.

Ją palaikė net 79 proc. balsavusių skaitytojų, o štai pernykštę kosminę eglutę gražesne pavadino 21 proc. balsavusiųjų.
Kauno kalėdinės eglės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)