„Nuo vaikystės, kai teko gyventi su tėveliais, močiute ir broliuku mažame kambarėlyje visiems kartu, mane lydi visam gyvenimui įsirėžęs vaizdas – knygų lentyna. Neturėjome daug daiktų ir vietos, bet knygų lentyna buvo. O lentynoje knygos, kurios visos tapdavo mamos rankų viešniomis. Skaitydavo ir tėtis, močiutė,“ – prisiminimais dalinasi kunigas Doveika. – Buvome pratinami prie knygos - prie pagarbaus elgesio su ja. Tad man knyga sakrali tiesa esanti delnuose. Dabar, kai namuose pats turiu daug knygų lentynų suvokiu, kad gili tampa girdėta mintis: „tas, kuris skaito knygas vadovauja tiems, kurie žiūri televizorių“.“

R. Doveika prisimena, kad skaitydavo jiems ne tik mama, ir močiutė, o pratino skaityti ir juos – vaikus: „Esu ypatingai dėkingas savo mamai už įskiepytą meilę knygai ir skaitymui. Pas mus knygos buvo ne dėl grožio lentynoje sudėtos, bet dėl skaitymo išminčiai pasisemti.“

Kunigas R. Doveika taip pat yra vienas iš kalėdinių pasakų skaitytojų specialioje laidoje „Pasakų Kalėdos“, tai viena iš iniciatyvų „Kalėdos sostinėje“ projekte. Kiekvieną vakarą per Delfi TV nuo 20 val. vaikai ir tėveliai gali išgirsti stebuklingą pasaką, skaitomą visiems puikiai žinomų Lietuvos žmonių.
Projekto tikslas - paskatinti tiek tėvus, tiek pačius vaikučius skaityti. Skaitymo nauda neišmatuojama. Skaitymas didina laimės jausmą, mažina stresą, stiprina motyvaciją siekti tikslų, ugdo iškalbą bei pasitikėjimą savimi, empatiją. Šiuo laikotarpiu pandemija apribojo keliavimo, šventinių renginių galimybes, kurios daugeliui buvo tapusios gruodžio mėn. įprastais ritualais, tačiau galimybė keliauti su pasakos herojais per skaitomos knygos puslapius – išliko. Skaitydami galime pajausti nuotykių malonumą, pasimokyti iš knygų herojų išminties, gerumo ir atjautos. Ir pasilikti viltį, kad gėris visada nugali blogį.

R. Doveika skaitys Antoine de Saint-Exupéry kūrinį „Mažasis princas“ gruodžio 26 d. 20 val. per Delfi TV. O paklaustas, kokia pasaka pirmiausiai šauna į galvą, kurią greit galėtų papasakoti vaikams, sako: „Nepatikėsite, bet pakankamai dažnai, ypač prisimenant tėvų namus ir vaikystę, visada atsimenu močiutės sektą pasaką. Ji man ją sekdavo atsigulus šalia jos, sekdavo mintinai - paskui supratau, kad kurdavo ekspromtu ją - kasydama man galvą ir nugarą. Buvo ypatingos tos akimirkos. Bent už vieną vėl išgirstą močiutės pasaką gulint šalia jos ir jaučiant jos pirštų žaismą plaukuose atiduočiau labai daug ką. Ji pasakodavo kaip miško žvėreliai šventę rengė - šią pasaką galėčiau ekspromtu papasakoti, nes ji gimsta kūryboje - čia, dabar, betarpiškai ir ne iš knygos puslapių. Labai didžiuojuosi, kad bent vieną pasaką pasekčiau neskaitydamas knygos. Ji man pati gražiausia, nes išmokta mintinai ant močiutės kelių.“

Kviečiame visus skaityti ir saugoti prisiminus! Kurkite šventinę nuotaiką su „Pasakų Kalėdos“ kiekvieną vakarą nuo 20 val. per Delfi TV. Visą pasakų ir skaitovų sąrašą rasite ČIA.

Projekto organizatoriai: „Kalėdos sostinėje“ organizatorius Vilniaus kultūros centras, Vilniaus miesto savivaldybė, didžiausias naujienų portalas Delfi bei Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Specialiai šiam projektui knygas bei jų ištraukas atrinko Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)