Nedemonizuokime maisto

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Valgymų sutrikimo skyriaus gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė teigė, kad žmonėms laikas persiorientuoti ir apie maistą pradėti galvoti kitaip. Pasak jos, skirstyti maistą į sveiką ir nesveiką – netikslinga.

„Mūsų sveikatai svarbiau kasdienė mityba ir kaip mes maitinamės kasdien. O šventinis stalas, natūralu, bus kitoks ir jame bus kitokie produktai, nei mes valgome kasdien. Todėl laikas atsisakyti klišių, skirstančių maistą į sveiką ir nesveiką.

Šventės nėra mūsų kasdienybė. Šventinių patiekalų nederėtų supriešinti ir sakyti, kad jie bus blogi ir sveikatai žalingi. Tikrai taip nėra. Žmogus gali mėgautis įvairiais patiekalais ir produktais, o tai – jo sveikatai nekenks“, – teigia specialistė.

Pasak jos, nėra nė vieno mokslinio tyrimo, bylojančio apie baltosios mišrainės žalą mūsų organizmams, tad jei ją vartojame per šventes – tikrai neturėtume baimintis dėl sveikatos sutrikimų.

„Jei žiūrėtume iš medicininės pusės, nėra nė vieno mokslinio tyrimo, bylojančio apie įtaką mūsų sveikatai. Vėlgi, kai mes kalbame apie mitybą – svarbu mityba apskritai, o ne atskiros jos dalys, kaip vienas ar kitas patiekalas.

Nematau nieko blogo baltoje mišrainėje ir priežasčių, dėl kurių ji galėtų būti peikiama ar kodėl jos nebūtų galima valgyti. Tai tikrai nėra kažkas tokio, kas pakenktų žmogui“, – teigė A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė

Svarbiausia – saikas

Neretai prieš šventes pasigirsta įvairių svarstymų, teigiančių, neva derėtų vieno ar kito produkto atsisakyti. Tarp jų minima ir baltoji mišrainė, atkeliavusi iš Rusijos, o tradiciškai ji gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo. Būtent dėl paskutinio ingrediento šis patiekalas sulaukia kritikos strėlių.

„Majonezas – riebalai. Tačiau jie yra svarbi mūsų mitybos dalis ir labai svarbu, kad jų būtų. Koks riebalų kiekis bus suvalgytas – individualus dalykas. Nėra tokios normos, kurią suvalgę vieną kartą ar valgę kelias dienas pakenktume organizmui“, – kritikams atsakė gydytoja dietologė.

Išvirtos, atšaldytos bulvės, pasak specialistės, tampa kur kas vertingesnės, nei ką tik paruoštos bulvės.

„Jos vertingesnės dėl rezistentiško krakmolo, kuris yra geras prebiotikas. Prebiotikai – skaidulos, kuriomis maitinasi gerosios žarnyno bakterijos ir padeda joms palaikyti pastovią sudėtį“, – teigė ji.

Morkos, gydytojos dietologės teigimu, net neturėtų kelti klausimo, ar tai – sveikas ar nesveikas ingredientas, mat jos – organizmui naudinga daržovė.

Balta mišrainė

„Žirneliai – ankštinis produktas. Naujose mitybos rekomendacijose rekomenduojama bent jau tris kartus per savaitę valgyti ankštinių produktų. Rauginti agurkai turi probiotikų, gerųjų bakterijų, tačiau jeigu mes vieną kartą pavalgysime raugintus ar marinuotus agurkus, sveikata nuo to nepasikeis.

Kasdienybėje turėtume valgyti raugintus produktus dėl gerųjų bakterijų ir B grupės vitaminų, tačiau vienkartinis pavalgymas tikrai neturi skirtumo, kuriuos agurkus rinktis“, – aiškina gydytoja dietologė.

Pasak A. Jauniškytės-Ingelevičienės, svarbiausia – valgyti saikingai, tačiau tai galioja ir bet kuriam kitam patiekalui, neišskiriant būtent baltosios mišrainės.

„Kalbant apie kiekius, kaip ir bet kuris maistas, – jei mes valgysime patį sveikiausią produktą, pavyzdžiui, obuolį, ir jei valgysime tik jį bei dideliais kiekiais, taip pat tai nebus sveikatai palanku.

Nepavyktų nurodyti ir konkrečių normų ar mišrainės kiekių pamatuoti šaukštais. Visa tai priklauso ir nuo individualių savybių, tokių kaip sotumo jausmas, ir nuo kartu valgomų produktų. Nesveika būtų sėdėti prie stalo ir skaičiuoti kalorijas ir svarstyti, ar galima valgyti baltąją mišrainę. Vieno patiekalo vienkartinis pavalgymas visiškai nieko neatspindi“, – pabrėžia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)