Kurortas uždarytas

Jau trečiadienį ties įvažiavimo į kurortą keliais budėjo policijos pareigūnai ir tikrino atvažiuojančiųjų į Palangą kelionės tikslą, tikrino dokumentus. Nevažiuoti į pajūrį ragino ir Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus, kuris artėjant gražiausioms metų šventėms apeliavo į piliečių sąmoningumą siūlė ir dėl trumpalaikio malonumo ir šventinio uždarbio nerizikuoti savo ir artimųjų sveikata ir gyvybe.

Viešbučiai nedirbs

Nors apgyvendinimo paslaugas teikti leidžiama, tačiau diduma Palangos viešbučių ir restoranų jau trečiadienį buvo priėmę sprendimą per šventes nutraukti veiklą. Tai „Delfi“ patvirtino Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė. Pasak jos, dėl judėjimo tarp savivaldybių apribojimo atvažiuojantieji pramogauti į Palangą negalės patekti.

„Kadangi veikla suvaržyta per judėjimo tarp savivaldybių kontrolę, todėl mūsų svečiai į Palangą jau šiandien negali patekti. Vyriausybės nutarime yra išvardinti argumentai, kurie leidžia keliauti tarp savivaldybių. Tai yra nekilnojamasis turtas, darbo reikalai, planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Galiausiai viskas susiveda į darbo reikalus. Bet viename kambary gali gyventi tik vienas šeimos ūkis, arba vienas asmuo. Įvertinę tokio sprendimo įtaką, manome, kad mūsų potencialūs klientai turės problemų vykstant į Palangą, į kurortą. Didžioji dauguma viešbučių, kiek spėjome apklausti, įvertino tokią perspektyvą, ir iki kitų metų sausio 3 d. užsidaro. Kai bus panaikintas judėjimo tarp savivaldybių ribojimas, kiekvienas individualiai spręs, ką toliau daryti. Žinoma, yra viešbučių, kurie abejoja, stebės, kaip vyksta atvykstančiųjų kontrolė, ir tik tuomet priiminės individualius sprendimus. Kai kurie palauks iki savaitgalio, stebės, kaip vyks atvykstančiųjų kontrolė, kokių dokumentų prašo ir į tai atsižvelgę darys galutinius sprendimus dėl švenčių“, - apie kurorto apgyvendinimo ir maitinimo įstaigų sprendimą pranešė I. Valaitienė.

Ji pripažino, kad užsisakiusieji viešbučius nuolat teiraujasi, kokių dokumentų reikia, kad būtų galima atvykti. „Svečiai mūsų klausia, kokių dokumentų reikės, norint patekti į Palangą. Bet viešbučiai negali rinkti perteklinės informacijos apie savo klientus, todėl mums nerūpi, kodėl žmogus rezervuoja viešbutį. Nes apgyvendinimo paslaugos nėra draudžiamos. Jei numeris rezervuotas, o viešbutis vykdo veiklą, jis priima svečią. Bet jei bus draudžiama atvykti iš kitos savivaldybės ne daro reikalais, tai mes klientų neturėsime“, - prognozavo verslininkė.
Palanga

Atšaukus užsakymus grąžins pinigus

I. Valaitienės teigimu, Palangos viešbučiai ir restoranai dėl tokio sprendimo patirs nuostolių, tačiau už rezervuotus numerius ar apmokėtas paslaugas yra linkę grąžinti pinigus.

„Tiems, kurie sumokėjo ir negalės atvykti, grąžinsime pinigus. Negaliu atsakyti už visus viešbučius, kurie yra atskiros bendrovės, jie spręs atskirai. Per pirmąją pandemijos bangą pavasarį buvo siūloma perkelti viešnagės datą, išnaudoti sumokėtus pinigus vėliau, o tai jau tas pats. Bet jei žmogus nesutinka, turi rašyti prašymą dėl pinigų grąžinimo. Bet jau reikia žiūrėti į užsakymo sąlygas, kiekvienas objektas tas sąlygas turi skirtingas. Ar tai yra rezervacijos mokestis, ar jis grąžinimas, ar tai avansas. Kiekvienas objektas turi teisę nustatyti savas užsakymo sąlygas. Bet laiko dar buvo daug likę, nemanau, kad daug kas bus avansą sumokėję, tai, manau, tragedijos dėl grąžinimo nebus“, - asociacijos narių elgesį prognozavo verslininkė.

Tačiau apgyvendinimo paslaugas Palangoje teikia ir pavieniai fiziniai asmenys.

Dirbs ir per šventes

Tačiau viena įstaiga, įsikūrusi Kretingos rajone, Palangos prieigose, apgyvendinimo paslaugas tiks ir per šventes. Poilsio ir sveikatinimo centro „Atostogų parkas“ direktorius Ričardas Jovaiša „Delfi“ informavo, kad priimti naujausi teisės aktai dėl karantino ir pandemijos suvaldymo jo vadovaujamai įstaigai dirbti nedraudžia.

„Taip, judėjimas tarp savivaldybių yra ribojamas, tačiau išimtis padaryta yykstantiesiems dėl sveikatos priežiūros paslaugų. Šias paslaugas teikiame jau antrus metus, turime sveikatos priežiūros įstaigos licenciją, savo gydytojus. Be to, teikiame apgyvendinimo paslaugas, reabitologo paslaugas, siūlome įvairias reabilitacijos programas. Esame sukūrę reabilitacinę keturių žingsnių programą, susidedančią iš įvairių mineralinio vandens procedūrų. Klientams atvažiuojantiems pas mus gydytis, turime teisę, ir net privalome, užtikrinti maitinimą“, - aiškino „Atostogų parko“ direktorius.

Jis pripažino, kad poilsinių paslaugų teikti neturi teisės, tačiau kviečia pasimėgauti reabilitacine „Keturių žingsnių“ gydomąja programa. Jas gali gauti ir iš kitų savivaldybių atvykstantys asmenys. „Jei važiuojate iš kito miesto, pavyzdžiui, Kauno, turite pas mus rezervuoti gydomąją programą, į kurią įeina viešbutis, gydytojo konsultacija, gydomoji programa, o mes atsiunčiame patvirtinimą, kad rezervavote sveikatos priežiūros paslaugas. O judėti tarp savivaldybių dėl sveikatos priežiūros paslaugų nėra draudžiama. Atvykę pas mus pirmiausia eisite pas reabitologą, kuris jus apžiūrės, užves kortelę ir skirs tam tikras procedūras“, - apie išlygas kalbėjo R. Jovaiša.

Ne pramogų kompleksas, o sanatorija

Jis paaiškino, kad visi „Atostogų parko“ baseinai yra medicininės paskirties. Nes statant „Atostogų parką“ tikslas buvo sukurti gydomąją sanatoriją.

„Kai pradėjome veiklą 2015 m., Palangos regione tokio poilsinio komplekso nebuvo, todėl pirmuosius trejus metus dirbome, kaip poilsinis pramogų kompleksas. Tačiau prieš dvejus metus gavome licenciją, įdarbinome gydytojus. Nes mes turime du natūralius labai gerus dalykus – gydomąjį purvą sapropelį ir iš dviejų kilometrų gylio siurbiamą geoterminį mineralinį vandenį“, - apie gydomąsias procedūras kalbėjo centro vadovas.

Pasak jo, net ir judėjimo tarp savivaldybių suvaržymo metu bus galima patekti į gydomuosius baseinus. Ši paslauga vadinama gydomąja „Keturių žingsnių programa“. Kurios metu gydytojai nukreips į treniruoklių baseiną, kur atliekama mankšta.

„Paskui eisite į hidromasažinę vonią, į karšto-šalto vandens takelius, kad suaktyvintumėte kraujotaką, paskui į mineralinį geoterminį gydomąjį vandenį, po šios procedūros rekomenduojame kelias valandas nesiprausti, kad mineralai susigertų į odą. Jei užsisakysite „Keturių žingsnių“ programą, mes atsiųsime patvirtinimą, kad užsisakėte sveikatos priežiūros paslaugą. Jei komplekso plotas 2000 kv. metrų, tai tą plotą dalijame iš 20 kv. metrų vienam asmeniui ir vienu metu leidžiame būti 100 asmenų“, - sakė R. Jovaiša.

Jis taip pat paaiškino, kad vasaros mėnesiais ir rugsėjį-spalį kompleksą aplankė 100 tūkst. lankytojų, tačiau po apsilankymo neužfiksuota nė vieno susirgimo Covid-19.

„Nes virusas plinta erdvėje. Mūsų baseinų erdvėje oras keičiasi keturis kartus per valandą, todėl viskas, kas iškvepiama, per 15 minučių ištraukiama ir pašalinama į aplinką. Vietoje jo iš lauko tiekiamas šviežias ir švarus išvalytas oras. Tose vietose, kurios laikomos ligos židiniais, senelių namuose, ligoninėse, slaugos namuose visai nėra ventiliacijos. Būtų oras ventiliuojamas, virusas taip neplistų“, - patarimą davė R. Jovaiša.

Vienas atvejis – pavasarį

R. Jovaišas pripažino, kad kovo mėnesį asmeniui, kuris lankėsi „Atostogų parke“, buvo diagnozuotas Covid-19. Tačiau, vadovo teigimu, asmuo buvo iš didelės grupės, kuri tą dieną Palangoje šventė kažkokią šeimos šventę. „Visi jie iš pradžių buvo Palangos bažnyčioje, kur sveikinosi, bučiavosi. O juk virusas plinta sveikinantis, liečiant vienas kitą, ar per orą. Mes po to atvejo uždarėme tas patalpas, kur vyko šventė, viską dezinfekavome“, - sakė poilsio ir sveikatinimo centro vadovas.

Palangos meras ragino negudrauti

Antradienį Palangos savivaldybės meras Š. Vaitkus ragino negudrauti ir pamąstyti apie pasekmes.
„Pabandyti apeiti draudimus, apgauti įvažiavimą į savivaldybes kontroliuojančius pareigūnus gal ir įmanoma, tačiau ar verta apgaudinėti pačius save? Ar uždarbis, gautas už suteiktą apgyvendinimo paslaugą, atpirks mūsų artimųjų sveikatą ar net gyvybę? Juk plačiai atverdami duris svečiams, kartu atveriame duris grėsmei užkrėsti savo šeimos narius bei mus pačius. Niekad nežinome, kuris apsikabinimas, rankos paspaudimas, kurie pietūs prie bendro stalo taps lemiami mums ar tiems žmonėms, kuriuos labiausiai mylime. Todėl nuoširdžiai gerbdamas jus visus, prašau – nesistenkime apgauti patys save, būkime sąmoningi ir atsakingi, per šias žiemos šventės neatverkime savo namų ar viešbučių durų svečiams. Šiais metais žiemos šventes tik su pačiais artimiausiais žmonėmis sutikime saugiai, savo namuose“, - ragino kurorto meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)