Tinkamiausias metas valgyti

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, dabar – pats mandarinų sezonas. O tai reiškia, kad šiuo metu jie patys vertingiausi – švieži, užauginti natūraliai, be papildomų skonį ir augimą skatinančių medžiagų.

„Skaniausi ir vertingiausi savo maistinėmis savybėmis mandarinai yra nuo lapkričio iki sausio mėnesio. Be to, net ir mūsų juslės labai aiškiai jaučia, kai, baiginėjantis sezonui, mandarinai tampa nebe tokie skanūs. Tai ypač gerai jaučia vaikai, kurie neretai šių vaisių vėliau tiesiog atsisako“, – pastebi sveikos mitybos specialistė.

Egzistuoja daug mandarinų rūšių – vieni rūgštesni, kiti – saldžiarūgščiai, treti – saldūs. O vis labiau populiarėjantys klementinai – malonesnės struktūros ir juose yra daugiau vitamino C.

„Mandarinai turi daug vitamino C. Jeigu mes suvalgome, sakykime, keturis nedidelius mandarinus, gauname reikiamą vitamino C paros normą. Tai yra ypač aktualu šiuo laikotarpiu, kai aplink siaučia pavojingi virusai“, – sako V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė / Karinos Krisikaitytės nuotr.

Atvėsus temperatūrai, kai prasideda šildymo sezonas, dideli temperatūrų pokyčiai ir išsausėja oras, vitaminas C, esantis mandarinuose, padeda palaikyti odos drėgmę. Tačiau dietistė pabrėžia, kad derėtų neužmiršti, jog suvartojamų skysčių kiekis vis tiek išlieka svarbus.

Šiuose vaisiuose taip pat yra vitamino B6, kuris padeda virškinti baltymus, gerina smegenų veiklą. Taip pat nedidelis kiekis kalcio, kuris padeda stiprinti kaulus, raumenis, sąnarius bei suteikia dantims tvirtumą, spartina medžiagų apykaitą bei magnio, kuris palaiko normalų širdies ritmą, apsaugo nuo aterosklerozės, stiprina imunitetą.

Gausu antioksidantų

V. Kurpienė teigė, kad vaisiai mums naudingi savo antioksidantais, kurie mūsų organizmui padeda
apsisaugoti nuo uždegimų, lėtinių ir ūmių ligų. Mažai kas žino, kad mandarinuose yra 5 rūšių antioksidantų flavonoidų. Kai kurių iš jų mandarinuose yra net penkis kartus daugiau, lyginant su apelsinais.

„Mandarinuose gausu ir beta karotenų, kurie mūsų organizme virsta į vitaminą A, o šis veikia kaip antioksidantas prieš įvairius uždegimus ir virusus, kas ypač aktualu šiuo metu“, – pabrėžė V. Kurpienė.

Mandarinai turi ir nedidelį kiekį maistinių skaidulų, padedančių palaikyti gerą žarnyno veiklą. Labai vertinga ir mandarino žievelė. Ją reikėtų vartoti tik ekologišką, lygiai taip, kaip apelsino žievelę, – tarkuoti į maistą tik oranžinę dalį.

O jeigu mandarinai ne ekologiški, žievelės reikėtų atsisakyti, mat šie vaisiai dažniausiai apdorojami cheminėmis medžiagomis, padedančiomis išlaikyti jų šviežumą, bet kenksmingomis vartoti. Tokiu atveju derėtų valgyti tik vaisiaus minkštimą.

Visais atvejais vartojant mandarinus, prieš lupant, būtina juos gerai nuplauti po karštu vandeniu.

Mandarinai

Kiek vartoti?

Iš 100 g mandarino esančių 47 kcal – 43 kcal sudaro cukrai. Tad šių vaisių derėtų vartoti saikingai, mat cukrai, net jei gaunami iš vaisių, – dideliais kiekiais nėra sveika.

„Jeigu valgysime be saiko, pavyzdžiui, kilogramą vaisių per dieną, kas tikrai lengvai įveikiama, suvartosime itin didelį kiekį cukrų, kas sudarys net 430 kcal. Todėl reikėtų šiuos vaisius valgyti saikingai, geriausia – per užkandį, vieną kartą per dieną, suvalgant ne daugiau kaip 4 mandarinus“, – sako sveikos mitybos specialistė.

Jei mandarinų suvalgoma per daug, pasak dietistės, gali sureaguoti skrandis, mat mandarinuose yra gana daug organinių rūgščių, o tai gali sukelti rėmenį.

„Be to, jeigu valgysime dideliais kiekiais, gali pradėti augti svoris. O jeigu suvalgome labai didelius kiekius, net jei esame nealergiški, gali pasireikšti bėrimai ar virškinimo sutrikimai“, – atkreipė dėmesį ji.

Yra žmonių, kurie mėgsta vartoti džiovintus vaisius. Tačiau dietistė V. Kurpienė pabrėžė, kad iš džiovintų mandarinų pasišalina vanduo, sumažėja vitamino C kiekis, bet cukrai ir kalorijos lieka.

„Viena dažniausių klaidų yra tada, kai žmonės prisidžiovina įvairiausių vaisių, o juos suvalgę sako, kad nieko nevalgė. Nors suvalgius saują, ypač, jei ji stipriai išdžiovinta iki visiško sausumo, suvartojamas didelis kiekis cukrų, tačiau sotumo jausmo nejaučiama“, – atkreipė dėmesį ji.

Desertas su mandarinais

Tad ji pataria džiovintus mandarinus palikti desertams ir jų puošybai, mat taip suvartojamas saikingas kiekis. Tačiau, jei valgysime saujomis ir prilyginsime džiovintą mandariną šviežiam mandarinui, darysime didžiulę klaidą.

Jei šį vaisių vartosime saikingai ir tinkamai, tikrai gausime daug naudos. O mandarinų kvapas į namus padės atnešti kalėdinę dvasią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)