Kauno rajone įsikūrusio gėlininkystės ūkio „Sodo rožė“ bendrasavininkas Justinas Virbickas teigia, kad didmeninę prekybą kalėdinėmis eglutėmis pradėjo jau spalio mėnesį – tuo metu paprastai užsakinėja įvairūs prekybos centrai.

„Lapkričio pradžioje paprastai sulaukiame kavinių, restoranų ir viešbučių užsakymų, tačiau šįmet dėl koronaviruso pandemijos jų sulaukėme mažiau nei įprasta. O gruodžio pradžioje jau „atsibunda“ ir tie, kurie perka eglutes namams. Jaučiame jų dėmesį – domisi, užsakinėja iš anksto“, - „Delfi“ pasakojo jis.

Sidabrines egles vejasi kėniai

Anot J. Virbicko, daug metų populiariausia buvo sidabrinė eglutė vazonėliuose, bet pastaraisiais metais vis labiau perkami kirstiniai kėniai iš Danijos. Jie lietuvių namuose jau įsitvirtino.

„Juos mėgsta dėl minkštų šakų, jie „nesikandžioja“, nešiukšlina, nemeta spyglių. Ne veltui tai yra populiariausias kalėdinis medelis pasaulyje. Natūralu, kad auga jo pardavimai ir Lietuvoje. Tačiau vis dar populiarios pas mus sidabrinės eglutės vazonėliuose“, - kalbėjo pašnekovas.

„Sodo rožė“ užsiima ne tik pardavimu, bet ir eglučių nuoma, kurios idėja labiau yra ne finansinė, o ekologinė.

„Daug kas klaidingai supranta – tai ne finansinė akcija, o ekologinė. Mes atvežame eglutes su vazonais ir iš žmonių po švenčių jas susirenkame. Jei matome, kad jos gyvybingos, atsodiname surinktas eglutes į gruntą. Tiesa, tokia jau niekada daugiau netaps kalėdine eglute – ją tiesiog sugrąžiname į gamtą“, - tęsė pašnekovas.

Pasak jo, eglučių kainos po truputį kyla, bet didelių pokyčių šįmet nereikėtų laukti – lyginant su paskutiniais metais, eglutės brangs vos keliais procentais.

„Pas mus kaip ir visur kaina priklauso nuo aukščio. Sidabrinė eglutė nuo 0,8 iki 2 m kainuos nuo 15 iki 50 eurų, o 1,5 iki 3 m aukščio kėnis kainuos atitinkamai nuo 20 iki 90 eurų. Jei žmonės nusprendžia šventinę eglutę nuomotis, tai bus ta pati eglutės kaina, tik pridedama nemokama paslauga – mes jas surenkame ir atsodiname“, - pasakojo J. Virbickas, nuomos paslaugas kol kas teikiantis tik Kaune ir Vilniuje.

Prekybos centre – nuo vazoninių eglučių iki vainikų

Didžiuosiuose prekybos centruose prekyba eglutėmis turėtų startuoti paskutinį lapkričio mėnesio savaitgalį.

„Dar vasarą iš Lietuvos augintojų užsakėme eglutes, kurias žmonės galėtų įsigyti Kalėdoms, - „Delfi“ kalbėjo „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. - Didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pasirodys vazonuose augančios eglutės. Tokios eglutės yra itin populiarios, nes praėjus Kalėdoms ir žiemos sezonui, žmonės jas gali persisodinti šalia savo namų, soduose ar sodybose“.

Anot jos, pirkėjai galės rinktis įvairaus dydžio ir rūšių vazoninių eglučių – paprastų, sidabrinių ar „Conica“ veislės.

„Beje, mažosios dekoratyvinės „Conica“ eglutės tampa vis populiaresnės, nes jomis žmonės puošia šventinį stalą, kambarių palanges. Taip pat prekiausime kirstais kėniais bei lietuviškomis žaliaskarėmis. Žmonės galės įsigyti ir kėnių šakų bei iš šakų padarytas eglutes, vainikus“, - sakė E. Dapkienė.

Pasak pašnekovės, dirbtinės kalėdinės eglutės yra pradedamos pirkti šiek tiek anksčiau, o gyvų eglučių didžiausia paklausa tradiciškai būna gruodžio mėnesio pradžioje. „Eglučių kainos šįmet yra panašios kaip ir pernai“, - teigė ji.

Nerimavo, ar leis prekiauti užsienyje

Ištisas eglių plantacijas Žagarėje auginantis „Baltic x–mas trees“ vadovas Daivanas Pranciulis neabejojo, kad koronaviruso pandemija įnešė korekcijų šiame versle. „Tačiau Kalėdos ateina ir eglę pasipuošti vis tiek reikės“, – juokėsi didmenine prekyba ir šventinių eglių eksportu užsiimantis vyras.

„Vienu metu tikrai buvome sunerimę, nes užsienyje daug kur viskas buvo sustoję apie 2 savaites, net atsakė užsakymus, nes nežinojo, ar galės pardavinėti. Dabar panašu, kad Prancūzijoje ir Vokietijoje viskas atsigauna, leidimai pardavinėti eglutes yra, viskas į gera“, - kalbėjo D. Pranciulis.

Daugiausiai į užsienį „Baltic x–mas trees“ eksportuoja lietuviškas egles.

„Tokias auginame. Ta eglė – nuo senų laikų, tradicinė, nors pasaulyje populiariausi yra kėniai, bet pas mus kėniai neauga, o jei ir auga, nėra labai gražūs“, - tęsė jis, pridurdamas, kad ir dabar situacija nėra labai dėkinga dėl karantino pančių. - Baiminasi visi, galvoja, kas čia toliau bus. Bet galvoju, kad žmonės daug kur negali išeiti, liks namuose, tai ta eglė tikrai pravers“.

Užsakinėja – nusiteikę Kalėdoms

D. Pranciulis pasakojo, kad anksčiau šventėms daug kas išvažiuodavo atostogauti į užsienį ir dėl eglučių ir jų puošimo net nesuko galvos: „Šiais metais vargu ar pavyks kam išvažiuoti, tai gali būti, kad tų eglių reikės daug. Visoje Europoje didėja eglučių pardavimai.

Jei pas mus, Lietuvoje, prekyba prasideda gruodžio mėnesį, tai tokioje Prancūzijoje jau lapkričio viduryje didžiausios apsukos, papildomai užsakinėja. Vadinasi, viską išperka. Gal dabar visi prisimins, kad Kalėdos – šeimos šventė, namuose reikia pasipuošti eglę, o ne po visą pasaulį važinėti“.

Iš esmės pandemijos sąlygos D. Pranciulio verslui didelės įtakos dabar neturi, mat visi užsakymai buvo atlikti dar rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

„Dabar pjauname, ruošiame ir eksportuojame daugiausiai į Angliją, Švediją, Suomiją, Estiją. Vertinant tai, kad žmonės ieško, užsakinėja, vadinasi, žmonės nusiteikę Kalėdoms. Kai išeiti niekur negali, tai bent šventę namie susikurs, gal gi neuždraus prekybos eglutėmis. Tokiomis mintimis ir gyvename“, - teigė „Baltic x–mas trees“ vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)