2020-ųjų „Kalėdos sostinėje“ dėl pandemijos bus kitokios: mažiau būriavimosi, bet daugiau šviesos ir papuošimų visame mieste. Pagrindinės šalies eglės įžiebimą kviečiama stebėti per TV, gera žinia ta, kad ją tiesiogiai transliuos „Delfi“ portalas bei „Delfi“ feisbuko paskyra.

Žiemos švenčių sezono pradžią sostinė skelbs lapkričio 28 d., 17:30 val. Kalėdinė eglė miestiečius džiugins iki sausio 7 d.

Karantino ir pandemijos fone šiemet savivaldybei teko priimti vieną sunkiausių per visą žiemos švenčių istoriją sprendimą – siekiant užtikrinti vilniečių saugumą ir sveikatą mases žmonių suburiančius tradicinius renginius ir mugių teko atsisakyti: nebus kalėdinės 3D pasakos, Kalėdų traukinuko, Kalėdų miestelių, Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės, Kalėdinio dizaino skvero. Visi jie sutraukdavo tūkstantines minias žmonių, kur kontroliuoti atstumų laikymąsi būtų itin sudėtinga. Be to, didžioji dalis renginių apskritai yra laikinai uždrausti.

Visa tai viliamasi pakeisti šventiškai nuteikiančiais pasivaikščiojimais po išpuoštą Vilnių.

Dalis kalėdinių pramogų persikels į elektroninę erdvę – dovanų kūrėjai, verslininkai kviečiami registruotis į e. Kalėdų miestelį, kad savo dovanas, suvenyrus ir paslaugas galėtų siūlyti www.kaledossostineje.lt. Skelbiama, kad gruodį virtualioje erdvėje bus galima rasti dar daug kitų labai įdomių alternatyvų, kurias ketinama atskleisti vėliau.

Šventiniam miesto papuošimui, eglei ir kitoms alternatyvioms švenčių idėjoms iš viso miestas šiais metais skirs apie 280 tūkst. Eur.

Nuotaikingas eglutės įžiebimo renginys „Saldžios saldžios Kalėdos Kaune“ šiemet, kaip ir sostinės atveju, keliasi į TV ekranus.

24 metrų aukščio „morenginės“ Kalėdų eglės įžiebimo renginį lapkričio 28 d. 18 val. tiesiogiai transliuos LRT, taip pat šventę tiesiogiai rodys ir „Delfi“ portalas bei „Delfi“ feisbuko paskyra.

Šventinį koncertą vainikuos net 6 Kauno mikrorajonuose dangų nušviesiantys fejerverkai. Šventės organizatoriai žada, kad Kauno kalėdinė pasaka miestiečius pasieks ne tik per televizijos ekranus, bet bus matoma ir per langus bei balkonus.

Renginyje laukia ne tik Kalėdų senelio pasirodymas, bet ir atlikėjų koncertas – čia pasirodys Saulius Prūsaitis, Martynas Kavaliauskas, šeštadienio vakarą kalėdinę dvasią per TV ekranus taip pat skleis Justė Arlauskaitė-Jazzu, „Saulės kliošas“, Justinas Jarutis, Jessica Shy, Monique, „The Roop“ bei Vidas Bareikis.

Dėl karantino Rotušės aikštėje kasmet čia išsirikiuodavusių namelių ir prekybos juose teko atsisakyti.

Klaipėda žiemos švenčių laukimą pradės gruodžio 5 d. 17 val. Skambant šventiniam koncertui, Teatro aikštėje nušvis svarbiausias žiemos švenčių simbolis – eglutė ir visą šventinį laikotarpį papuošianti šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“. Klaipėdos savivaldybė šventinę programą kviečia saugiai stebėti internete.

Internetinės transliacijos metu žiūrovai išvys intriguojančią kelionės Kalėdų link pradžią – specialiai Klaipėdai dedikuotą šventinį koncertą su atlikėjų sveikinimais iš įvairių Lietuvos miestų. Koncertas „Kalėdos atkeliauja į Klaipėdą“ sujungs įvairias sostines: Vilnių – Lietuvos sostinę, Kauną – laikinąją sostinę, Nidą – būsimą Lietuvos kultūros sostinę ir Klaipėdą – būsimą Europos jaunimo sostinę. Šventiniam koncertui diriguos pats Kalėdų senelis.

Gruodžio 5-osios vakarą, Teatro aikštėje, kartu su eglute nušvis ir visą kalėdinį laikotarpį iki Naujųjų lydės šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“. Instaliacijos autorius – šviesos menininkas Arvydas Buinauskas.

Daugiau informacijos ir transliacija – feisbuko ir Youtube paskyrose.

Šiauliuose dėl žmonių saugumo tradicinė Kalėdų eglės įžiebimo šventė su gausiu būriu žiūrovų neįvyks, tačiau savivaldybė ragina šiauliečius nenusiminti – kalėdinė atmosfera mieste tikrai bus.

„Konkrečios datos, vietos ir laiko atskleidimas suteiktų prielaidas miestiečiams traukti gyvai stebėti eglės įžiebimą. Tiesiog kalbėkime apie kalėdinį stebuklą ir netikėtumą. Drąsiai sakome, kad nuo gruodžio pirmo savaitgalio šiauliečiai išvys šventiškai pasipuošusį miestą, pagrindinę jo aikštę, bet nenurodome nei konkrečios dienos, nei konkrečios valandos“, – teigė Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

„Pagrindinė miesto puošmena tikrai bus įžiebta ir kartu su kitomis šviečiančiomis kalėdinėmis dekoracijomis nušvies Šiaulių Prisikėlimo aikštę bei kurs šventišką atmosferą viso kalėdinio laikotarpio metu.

Tikimės, kad išėję pasivaikščioti ir užėję į papuoštą aikštę šiauliečiai bei miesto svečiai prisimins tikrąjį žiemos švenčių grožį, pasisems gerų emocijų, kurios praskaidrins Kalėdų laukimą šiuo įtemptu laikotarpiu. Juk nuo mūsų pačių priklauso, kokia bus nuotaika per šventes, tad šiuo metu svarbu susitelkti, pozityviai nusiteikti ir išmokti džiaugtis mažais bei paprastais dalykais“, – sako D. Bačiulė.

Panevėžio Laisvės aikštėje kalėdinė eglė bus įžiebta lapkričio 28 d., šį šeštadienį, 18 val., tačiau jokio šventinio renginio prie eglės nebus.

Miestiečiai eglės įžiebimą kviečiami stebėti internete – kaledospanevezyje.lt svetainėje bei Panevėžio savivaldybės feisbuko paskyroje.

Alytaus eglė

Alytuje įžiebta kalėdinė eglė miestiečius džiugins nuo gruodžio 4 dienos, kito penktadienio. Konkretaus laiko savivaldybė neskelbia, kad būtų išvengta masinio susibūrimo. Apie tai, kad eglutė jau įžiebta, savivaldybė praneš miestiečiams virtualiai.

Marijampolės eglė

„Joks virusas kalėdinės nuotaikos Marijampolėje nepavogs!“, – tokiu šūkiu šventinį laikotarpį pasitinka Marijampolė.

Kalėdinė žaliaskarė Marijampolės J. Basanavičiaus aikštėje nušvis pirmąjį gruodžio mėnesio savaitgalį. Neskelbiama tiksli data ir valanda, kad būtų išvengta žmonių būriavimosi, kuris šiuo metu yra draudžiamas. Tačiau marijampoliečiams savivaldybės feisbuko paskyroje bus parengta speciali vaizdo transliacija su šventinės eglės įžiebimu.

„Paslaptyje norime palikti ir tai, kaip atrodys šių metų kalėdinė eglė, tačiau jos kūrėjai žada ne vieną staigmeną, kurios turėtų pradžiuginti ir mažuosius, ir suaugusius“, – skelbiama Marijampolės savivaldybės svetainėje.

Mažeikių eglė

Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo, Kultūros ir Sporto skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus teigė, kad šiemet Mažeikiuose, kaip ir kituose šalies miestuose, viešo renginio nebus, o eglės įžiebimo ceremoniją bus galima išvysti virtualiai internetu savivaldybės socialinių tinklų paskyrose, vietinėje televizijoje gruodžio 11 d. 19 val.

„Jei viskas pavyks, galbūt nuo gruodžio pirmo savaitgalio miestiečius džiugins jau šventiškai papuoštas miesto centras. Šiemet žinote, kokia yra situacija, tad norint apsaugoti savo tėvus, kaimynus, draugus, kviečiame nesibūriuoti ir eglės įžiebimą stebėti virtualiai“, – teigė A. Stonkus.

Jonavos eglė

Kalėdų eglės įžiebimą Jonava pažymės 3D vaizdų šou. Jį gyventojai galės pamatyti lapkričio 28 d. Jonavos Kalėdų eglės įžiebimo šventės vakarą ant savivaldybės pastato Santarvės aikštėje.

Vizualizacijų pradžia – 18 val. Jonavos kultūros centras skelbia, kad vaizdai bus rodomi visą vakarą, kas 20 min., todėl nebūtina skubėti ir būti pirmiems.

Pagrindinė Jonavos Kalėdų eglė, kaip visuomet, puikuosis Sąjūdžio aikštėje, dar viena šventinė erdvė bus sukurta Joninių slėnyje, skelbiama savivaldybės pranešime. Stebuklingas, nepakartojamas ir abejingų nepaliekantis Kalėdinių eglučių miestelis bei pagrindinė Jonavos miesto eglė nušvis lapkričio 28 d.

Jonavos Kalėdų eglės ir eglučių miestelio įžiebimo programos tiesioginę transliaciją bus galima stebėti internetu JKC interneto puslapyje.

Utenos eglė

Utenio aikštę jau pasiekė gražuolė žaliaskarė, ji bus įžiebta gruodžio 4 dieną. Taip pat – jokio šventinio renginio, nebus ir tiesioginės transliacijos, tačiau Kultūros centras organizuos du kalėdinius karavanus po miestą ir rajoną. Pirmojo karavano metu važinės po miesto ir rajono miestelius teatralizuotas įvairių personažų karavanas su sveikinimais ir linkėjimais, o antrojo karavano metu važinės Kalėdų senelis su pagalbininkais.

Be to, rengiamas kalėdinis vaizdo sveikinimas su teatralizuotais personažais, jis bus rodomas Utenos miesto mikrorajonuose ir miesteliuose ant pastatų.

Kol kas ne visi miestai yra patvirtinę savo šventinius planus – gavę trūkstamą informaciją, straipsnį papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)