Sostinės paslaptis atskleista: Katedros aikštė nušvito ryškiomis šviesomis

Vilniaus Katedros aikštėje įžiebtos eglės tema, kaip ir kasmet, iki pat paskutinės minutės buvo laikoma paslaptyje. Šviesesnes nei bet kada anksčiau Kalėdas žadėjusi sostinė pažadą ištesėjo – ryškiai nušvitusi pagrindinė šalies eglė iškilmingai pradėjo šventinį laikotarpį.

Sostinės eglės įžiebimo renginį gyventojai buvo kviečiami stebėti tiesiogiai televizijos eteryje bei portale Delfi. Savivaldybės atstovai akcentuoja, kad šiemet Kalėdas svarbu pasitikti saugiai.

„Išbūkime atsakingai šį karantiną, kad sveiki pasitiktume Šv. Kalėdas sostinėje, kurios šiemet bus dar šviesesnės, dvasingesnės, labiau suartinančios. Esamomis aplinkybėmis būtų neatsakinga tęsti masinančius renginius, kai neturi galimybės užtikrinti atstumų laikymosi ar kitų reikalavimų. Turime būti ryžtingi, nes žmonių sveikata ir saugumas mums yra pagrindinis prioritetas“, – sakė Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Siekiant išvengti būriavimosi, kalėdinė nuotaika šiemet sukurta skirtingose sostinės vietose. Vilniečiai ir miesto svečiai gali pasigėrėti kalėdiškai išpuoštu Senamiesčiu, Lukiškių aikštės medžiais, Odminių skvero medžių lajomis, Šventaragio slėnio centrine dalimi, Vingio parko prieigomis nuo Čiurlionio gatvės. Kalėdinę nuotaiką vilniečiai galės jausti ir arčiau namų, mat daugiau šviesos dekoracijų persikėlė į rajonus.

Šventiniam miesto papuošimui, eglei ir kitoms alternatyvioms švenčių idėjoms iš viso miestas šiais metais skyrė apie 280 tūkst. eurų.

Kauno eglė primena saldumynus: įkvėpimu tapo morengai

„Saldžios saldžios Kalėdos Kaune“ – tokiu šūkiu Kaunas pasitinka šventinį laikotarpį, Rotušės aikštėje įžiebdamas cukrinę, morengus primenančiomis dekoracijomis pasipuošusią eglę. Jos įžiebimą gyventojai buvo kviečiami stebėti tiesiogiai televizijos eteryje bei portale Delfi.

Kasmet kauniečius ir miesto svečius unikaliais eglutės įvaizdžiais stebinanti menininkė Jolanta Šmidtienė šventinės nuotaikos kūrimo ėmėsi ir šiemet. Pernai pristačiusi ryškiaspalvę kosminę eglę, šįkart Rotušės aikštėje menininkė sukūrė švelniomis kalėdinės pasakos spalvomis dvelkiančią nuotaiką.

Kaip anksčiau atskleidė J. Šmidtienė, įkvėpimas šių metų Kalėdų simboliui ją aplankė netikėtai. Namuose, smaližiaudama morengais, ji atkreipė dėmesį į dailią deserto tekstūrą. Menininkė tiki, kad saldumynai yra neatskiriama švenčių dalis, ypač šių dienų kontekste, kai žmonės namuose praleidžia itin daug laiko.

„Norėjosi sukurti tokią, kuri būtų saldi, lengva ir kvepianti namais. Bandėme išgauti skirtingas tekstūras ir galiausiai atradome vieną, kuri ypač primena morengą ar plaktą grietinėlę. Dabar iš to ir gimsta Kauno Kalėdų eglė“, – pasakojo menininkė.

Pasak savivaldybės atstovų, Rotušės aikštės papuošimas kainavo apie 59 tūkst. eurų, eglutė – 78 tūkst. eurų. Kalėdinė nuotaika tvyro ir šventiškai išpuoštoje Laisvės alėjoje – joje esančios puošmenos kainavo 75 tūkst. eurų.

Eglės įžiebimo renginyje pasirodė Monique, Vidas Bareikis, Jazzu, Justinas Jarutis, „Saulės kliošas“, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Martynas Kavaliauskas ir Girmantė Vaitkutė.

Kaip ir kasmet, eglės įžiebimas neįsivaizduojamas be fejerverkų. Tam, kad kauniečiai galėtų jais pasigėrėti neišeidami iš namų, šiemet nuspręsta juos šaudyti iš šešių skirtingų vietų, leisiančių daugumai kauniečių juos stebėti pro savo langus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (836)