„Eglučių rezervacija šiemet prasidėjo labai anksti, tačiau tam mus paskatino patys žmonės. Pernai išsinuomoti nespėję, šiemet suskubo tai padaryti anksčiau. Džiugu tai, kad išsinuomoję ir pasižymėję eglutę ją pas mus dar palieka ir atvyks pasiimti tik prieš didžiąsias metų šventes“, - pasakojo Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė.

Šiuo metu didžioji dalis eglučių jau yra išnuomotos, bet dar apie 50 žaliaskarių yra laisvos, tad klaipėdiečiai vis dar turi galimybę išsinuomoti jas šventėms.

„Iš viso šiais metais buvome nuomai paruošę 300 eglučių. Daugiau nei pernai, tačiau dabar medelių jau liko labai mažai“, - sakė A. Klimienė.

Kiekviena eglutė turi savo kainą, kurią už išsirinktą medelį moka klientas. Po švenčių pusę sumokėtų pinigų grąžinama, jeigu medelis grįžta į Botanikos sodą sveikas ir gyvas.

„Pernai, kai mums jas grąžino, mirusių eglučių buvo labai nedaug, bet kai kurios buvo truputį išsigandusios. Todėl apie 20 eglučių šiemet nenuomojome, jos atsigaus, sustiprės ir kitais metais turbūt vėl džiugins žmones. Taip pat yra galimybė eglutes pasilikti ir sau, bet jas pasiliko tik apie 10 proc. žmonių", - tikino A. Klimienė.

Direktorė pasakojo, jog šiemet buvo ir tokių, kurie norėjo išsinuomoti tą pačią eglutę kaip ir pernai.

„Yra eglučių, kurios pernai buvo nuomojamos, ir žmonės šiemet vėl išsirinko tą pačią, savo eglutę. Buvo tokių, kurie specialiai norėjo vėl tą pačią eglutę pasiimti, tad atvažiavo vieni iš pirmųjų ir, pasirodo, turėjo eglutę kažkaip pasižymėję ir buvo įsiminę išskirtinius jos bruožus“, - pasakojo A. Klimienė.

Vazonėlyje esančią eglutę Botanikos sodo darbuotojai rekomenduoja prižiūrėti kaip kambarinį augalą. Jei namuose yra šildomos grindys, rekomenduojama eglutės labai anksti nenešti į kambarį, geriau palikti ją balkone ir tik prieš pat didžiąsias metų šventes atnešti į namus. Jei labai norima eglutę papuošti anksčiau, tai padaryti galima lauke ar balkone.

„Įnešus į kambarį reikėtų pakelti eglutę šiek tiek nuo grindų, nes tai ne tik grindims sveikiau, bet ir eglutei. Žaliaskarę reikia palaistyti, tad po vazonėliu reikia pakišti padėkliuką. Kaip ir visus augalus, eglutes reikėtų laikyti atokiau nuo radiatorių„, - sakė A. Klimienė.