Vilniečiai dar per pirmąją koronaviruso bangą parodė, kad sugeba susitelkti pačiu sudėtingiausiu laikmečiu ir įjungia visą savo kūrybiškumą. Kalėdos sostinėje bus šviesesnės, arčiau namų ir pasiūlys įvairių alternatyvų.

Renginiai ir mugės – atšaukti


Nors Vilnius įvairiems Kalėdų scenarijams ruošėsi dar nuo vasaros ir buvo galvojama apie eglės įžiebimo – koncerto kitokius formatus, tačiau augant COVID-19 atvejų skaičiui šalyje, teko imtis dar rimtesnių priemonių gyventojų saugumui užtikrinti.

Atsižvelgus į naujausias pasaulio bei Lietuvos visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijas, kitų užsienio šalių kalėdinių miestelių organizatorių analogiškus sprendimus, savivaldybei ir projekto „Kalėdos sostinėje“ organizatoriams teko priimti vieną sunkiausių per visą žiemos švenčių istoriją sprendimą – siekiant užtikrinti vilniečių saugumą ir sveikatą mases žmonių suburiančius tradicinius renginius ir muges teko atšaukti: atsisakyti Kalėdinės 3D pasakos, Kalėdų traukinuko, Kalėdų miestelių, Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės, kalėdinio dizaino skvero – visi jie sutraukdavo tūkstantines minias žmonių, kur kontroliuoti atstumų laikymąsi būtų itin sudėtinga, be to, didžioji dalis renginių apskritai yra laikinai uždrausti.

Visa tai pakeis šventiškai nuteikiantys pasivaikščiojimai po gražiai išpuoštą Vilnių ir alternatyvios idėjos, į kurias jau įsitraukė ne vienas menininkas, aktyvios bendruomenės, ir visa tai miestas pristatys dar iki eglių įžiebimo mieste.

„Išbūkime atsakingai šį karantiną, kad sveiki pasitiktume Šv. Kalėdas sostinėje, kurios šiemet bus dar šviesesnės, dvasingesnės, labiau suartinančios. Esamomis aplinkybėmis būtų neatsakinga tęsti masinančius renginius, kai neturi galimybės užtikrinti atstumų laikymosi ar kitų reikalavimų. Turime būti ryžtingi, nes žmonių sveikata ir saugumas mums yra pagrindinis prioritetas“, – sako Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Daugiau šviesos dekoracijų


Vilniečių lauks daug šventinių papuošimų visame mieste – nušvis ne tik Senamiestis ir centras, kur bus išpuoštos Katedros ir Rotušės eglės, Lukiškių aikštės medžių masyvai, Odminių skvero medžių lajos, Šventaragio slėnio centrinė dalis, Vingio parko prieigos nuo Čiurlionio gatvės, bet ir atokiau nutolusių rajonų erdvės arčiau namų: rajonuose bus daugiau šviesos dekoracijų, bus įžiebtos bendruomenių eglės, šviesomis tarpusavy varžysis kvartalai, namai, vitrinos, kur bus smagu pasivaikščioti ir grožėtis drauge su artimiausiais žmonėmis, laikantis visų rekomendacijų ir saugių atstumų.

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet pirmąkart buvo paskelbusi konkursą šventinės gatvių puošybos profesionalams, kuriame renkant laimėtoją buvo skaičiuojami ir visuomenės apklausos balsai, lėmė 50 proc. galutinio įvertinimo. Puošybos konkursą įmonė UAB „Adam Decolight“ laimėjo trejiems metams, o metams bus skiriama daugiau kaip 179 tūkst. eurų.

Eglės įžiebimas – per televiziją


Žiemos švenčių sezono pradžią Vilnius skelbs lapkričio 28 dieną, kai bus įžiebta pagrindinė Lietuvos eglė Katedros aikštėje. Tradiciškai, eglės puošybos idėja nebus atskleista iki pat iškilmingo momento, kurį visi išvys ekranuose, jaukioje ir saugioje savo namų aplinkoje.

Gruodžio 5 dieną nušvis ir antroji eglė Rotušės aikštėje. Pasivaikščioti po miestą nesibūriuojant ir saugiai grožintis žaliaskarėmis bus galima iki pat sausio 7 dienos.

„Tradicinių renginių atšaukimas – liūdna žinia tiems, kas jas ilgai planavo, organizavo ir investavo, tačiau „Kalėdas sostinėje“ mes paversime kitokia šventimo forma, grįšime su spalvinga naujų idėjų ir pasiūlymų programa, o svarbiausia – visi dabar turime pasistengti, kad atlaikius antrą bangą ji ir būtų paskutinė, kad gyvybė grįžtų į miesto gyvenimą ir daugelį suplanuotų ir jau sukurtų šaunių projektų mes galėtume įgyvendinti kitą žiemą“, – žada „Kalėdos sostinėje“ organizatoriaus Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis.

Vilniaus savivaldybė ketina paskelbti ir keletą konkursų verslui bei gyventojams, kurie kvies šventiškai pasipuošti įstaigas, įmones, gyvenamąją aplinką, langus ir drauge kurti šventišką nuotaiką mieste. Šįmet konkurso organizatoriai už dalyvavimą žada atsidėkoti dosniais prizais.

Šventiniam miesto papuošimui, eglei ir kitoms alternatyvioms švenčių idėjoms iš viso miestas šiais metais skirs apie 280 tūkst. eurų.

Kalėdinė prekyba keliasi į internetą


Kalėdų miesteliai iš Vilniaus Katedros ir Rotušės aikščių ar Dizaino skvero žiemos švenčių metu persikels į elektroninę erdvę – Vilnius kviečia verslininkus registruotis į e. Kalėdų miestelį, kad savo dovanas, suvenyrus ir paslaugas galėtų skelbti www.kaledossostineje.lt. Gruodį virtualioje erdvėje taip pat bus galima rasti dar daug kitų įdomių alternatyvų.

„Šiemet tokie jau metai, kai įprastoms miestą džiuginančioms veikloms reikia ieškoti alternatyvų. Vasarą meno kūrinius iš galerijų iškėlėme po atviru dangumi į akciją „Menas be stogo“, žiemą Kalėdų miestelius dėl saugumo keliame į internetą – nors emocija ir nebus ta pati, tačiau tai bent dalinai kompensuos pandemijos sukurtus ribojimus ir leis vilniečiams pasidžiaugti įdomiomis kalėdinėmis dovanomis“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

E. Kalėdų miestelyje kiekvienas, nekeldamas kojos iš namų, galės apsipirkti saugiai ir patogiai. Tai bus puiki abipusiai naudingų mainų galimybė visiems – ir verslininkams, kurie visus metus rengėsi šventiniam sezonui, ir įpratusiems ieškoti dovanų tradicinėse kalėdinėse mugėse.

Specialioje www.kaledossostineje.lt svetainės skiltyje e. Kalėdų miestelis bus pateiktas prekybininkų sąrašas bei nuorodos į jų svetaines, kur kiekvienas lankytojas turės iš ko pasirinkti ir bus šiltai ir saugiai aptarnautas. Virtualusis e.Kalėdų miestelis veiks nuo 2020 metų gruodžio 1 dienos iki pat šventinio sezono pabaigos 2021 metų sausio 7 dienos.

Atšaukiamos tradicinės mugės pasaulyje


Susirūpinimas dėl COVID-19 jaučiamas visame pasaulyje ir Vilnius, atšaukdamas masinius susibūrimus ir muges čia neišsiskiria. Daugelyje Europos didmiesčių masiškai atšaukiami ilgai planuoti renginiai: kalėdinės mugės, karnavalai, eitynės, eglių įžiebimo šventės bei įvairūs pasirodymai.

Seniausias Kalėdų šventimo tradicijas turinčios šalys šįmet skausmingai, bet ryžtingai nusprendė susilaikyti ir nusižengti amžius puoselėjamai tradicijai – organizuoti kalėdines muges.

Oficialiai paskelbta, jog pirmą kartą nuo 1982 metų atšaukta seniausia Jungtinės Karalystės Linkolno kalėdinė mugė, garsiausios pasaulyje Niurnbergo, Strasbūro bei Paryžiaus Eliziejaus laukų kalėdinės mugės.

Frankfurto stiliaus Birmingemo kalėdinė mugė, kuri per pastaruosius kelerius metus pritraukdavo daugiau nei 5 milijonus lankytojų, buvo atšaukta dar rugsėjo mėnesį. Nevyks jauki Naujųjų metų šventė „Winter Wonderland“ Haid parke Londone ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)