Viena dėl šventės surengtos komisijos narių, Plungės rajono savivaldybės darbuotoja Vida Saukalienė sako, kad data, kada įžiebti eglutę, renkamasi anksti: miestelėnai ir svečiai gali ilgiau gyventi šventine nuotaika. Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja dirbanti moteris atvirauja, kad žemaičiai paprastai niekur neskuba, tačiau eglutę neplanuodami jau kelintus metus įžiebia pirmieji. Karantino padiktuota švenčių eiga, anot V. Saukalienės, privertė organizatorius gerai pasukti galvas, tačiau aktyvus vietos jaunimas rado išeitį, kaip pasveikinti vieniems kitus nė nesusitikus.

„Turime darbo grupę, intensyviai nuo vasaros darbuojamės dėl miesto puošybos. Pastarieji du mėnesiai priverčia kitaip permąstyti visus planus, nes pandemija įpareigoja. Eglutės įžiebimą planuojame gruodžio 4 dieną, nenurodome laiko, kad žmonės nesibūriuotų. Kultūros įstaigos organizuoja labai daug interaktyvių veiklų“, – sako V. Saukalienė ir priduria, kad dalį idėjų dar norima palaikyti paslaptyje.

Pašnekovė neslepia, kad šiais metais kviečiami visi, tiek verslininkai, tiek pavieniai žmonės, nušviesti miestą girliandomis ir kita puošyba. Be to, originaliausios ir gražiausios puošybos autoriai gali sulaukti netikėtų Kalėdų Senelio dovanų, mat miestiečiai ir atvykusieji svečiai kviečiami fotografuoti gražiausias vietas, kurių puošėjai bus apdovanoti.

„Šiais metais bus didysis ir mažasis kalėdiniai ratai. Mažasis ratas – mieste, žmonės kviečiami fotografuoti, filmuoti gražiausiai papuoštas vietas ir siųsti „įrodymus“. Už tai bus išdalyti prizai. O didysis ratas jau sieks ir mūsų seniūnijas, jų tradicines eglutes“, – šių metų šventiniais planais dalijasi V. Saukalienė.

Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis atskleidžia, kad laukia ir daugiau smagių idėjų, kurios dovanos žmonėms šilumą. Viena tokių – visi norintys vietos gyventojai kviečiami nufilmuoti savo sveikinimus. Tikimasi, kad sveikinimų gausa pasidalys nuo darželinuko iki senjoro, žmonės nepabijos būti žaismingi ir išradingi.

„Tai – viena iš kalėdinių idėjų, kurią padiktavo pandemija: daug kas greičiausiai negalės gyvai susitikti. Netrukus paskelbsime žinutę sukurti sveikinimus. Norime netikėčiausiose vietose skelbti vaizdo sveikinimus, galbūt sutiks prisidėti ir prekybos centrai. Norime, kad vieni kitus sveikintų nuo mažo vaiko iki mero. Kodėl turi sveikinti tik politikai? Norisi, kad dalyvautų įvairūs žmonės, nesvarbu, ar tai – pardavėja, ar atsitiktinis praeivis mieste. Aikštėje šie sveikinimai suksis dešimt dienų. Tokia idėja kilo, nes negalima būriuotis, tad jei žmogus, eidamas gatve stabtelėjęs išgirs sveikinimą, gal jam pasidarys smagiau“, – apie idėją suartinti visus gyventojus pasakoja R. Matulis.

Pašnekovas sako, kad šiais metais labai norisi, jog žmonės, kurie nesulauks artimųjų, nesijaustų vieniši. Tai padiktavo dar vieną mintį – kiekvienas plungiškis, net gyvenantis užsienyje, gali užsakyti asmeninį žaisliuką miesto eglei ir skirti jį savo šeimai, tėvams, artimiesiems.

„Yra tikslas ir didelis noras, kad žmonės nenuleistų rankų, nepultų dvasiškai ir nenusimintų, o pabandytų kartu sukurti šventę, paieškotų kitų galimybių, išeitų pasivaikščioti, o jų lauks netikėtumai. Norisi, kad žmonės rastų galimybę pasidžiaugti. Pavyzdžiui, jau galima mūsų svetainėje išsirinkti vardinį žaisliuką, kuris bus pakabintas ant pagrindinės Kalėdų eglutės. Žaisliukus gali susikurti visa šeima, gali, tarkim, Niujorke gyvenantys vaikai Plungėje likusiems tėveliams padaryti staigmeną ir jį padovanoti. Tai tikrai džiaugsmas vyresniam žmogui“, – kalėdinės dovanos idėją R. Matulis atskleidžia tiems, kurie dar nesugalvojo, kaip nustebinti mylimus žmones.

Tradicinio kalėdinio miestelio šiais metais kol kas neplanuojama. Visgi tikimasi, kad originalių rankdarbių ar kitų išskirtinių dovanėlių mugę visgi pavyks suorganizuoti. Plungėje šventės rengėjai sako, kad kiekvienais metais šventės suartina artimus žmones, tad šiemet pasitelkus technologijas norima dar labiau išlaikyti šventinę nuotaiką ir išsklaidyti niūrias nuotaikas.

Nebus pamiršti ir mažiausieji laiškų Kalėdų Seneliui rašytojai. Jų šalia pagrindinės miesto eglutės lauks Kalėdų Senelio paštas su mažyte paslaptimi: vos laiškas pasieks dėžutę, eglutė kaipmat pakeis spalvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)