Praėjusią savaitę prieš Kalėdas sostinės Katedros aikštėje kalėdinį miestelį aplankęs Dainius portalui DELFI skundėsi, dėl, jo nuomone, didelių kainų, kurių po Europą keliaujančiam vyrui neva neteko matyti niekur kitur. Su draugų šeima sostinės Kalėdų mugę aplankęs vyras piktinosi, kad už keturis blynus su įdaru, dvi stiklines arbatos ir vieną karšto vyno jis su draugais sumokėjo 28 eurus.

Apsilankė mugėje žurnalistai užfiksavo, kad kalėdinis meduolinis namelis kainavo 40 eurų.

Vis dėlto ne visiems Kalėdų mugių kainos Lietuvoje atrodo per daug išpūstos. Vilnietis Kęstutis nori pasidalinti visai kita patirtimi po viešnagės Vilniaus kalėdiniame miestelyje.

Nesupranta, kodėl piktinasi

„Nesuprantu, kas ten taip pasirodė brangu. Gal ten koks vienas meduolių namukas ir brangus, ir žmogus baisiai tuo pasipiktino“, – savo pastebėjimus žėrė pašnekovas.

DELFI primena, kad sostinės Kalėdų mugėje siūlomų meduolių namelių kainos siekia 25 eur už mažesnį namelį arba 40 eurų – už didesnį.

„Man kainos pasirodė mugėje nedidelės. Bent to, ką aš pirkau. Nereikia tikėtis itin mažų kainų, čia – ne „Maximos Bazė“. Kalėdinis miestelis – tai šventinė mugė, kuri yra specialiai įrengiama, prekybininkai nuomoja patalpas, stovi lauke visą dieną, šąla, tai natūralu, kad kainos šiek tiek didesnės nei parduotuvėje“, – argumentavo Kęstutis.

Vilniaus Kalėdų mugės

Po Europą taip pat nemažai keliaujančiam lietuviui per kelerius metus pavyko aplankyti ir keletą užsienyje esančių kalėdinių mugių. Vilnietis teigė pastebėjęs, kad nei Berlyno, nei Briuselio Kalėdų mugėse kainos nėra didesnės nei Lietuvos sostinėje.

„Už 5 eurus nusipirkome didelį kiekį spurgyčių, kurių mes, trys žmonės, nesugebėjome visų suvalgyti. Manau, kad parduotuvėje tiek už tokią kainą nenusipirksi. Jei karštas vynas kainuoja kokius tris eurus, kas čia keisto. Nueikite į sostinės Islandijos ar Vilniaus gatvėje ir pažiūrėkite, kokios gėrimų kainos ten. Už kokteilį galite ir 12 eurų sumokėti“, – tęsė pašnekovas.

Vyras pridėjo, kad sostinės Kalėdų mugėje jam kainos nepasirodė nė kiek ne didesnės nei Vilniaus nebrangiose kavinėse.

„O ir palyginus su pernai muge, kainos nepakilusios, tai nesuprantu, ko čia reikėtų piktintis“, – kalbėjo jis.

Teigia, kad Varšuvoje pigiau

Prieš pat Kūčias kalėdiniame miestelyje apsilankiusi Kristina šventinį miestelį Katedros aikštėje paliko su kitokia nuomone nei Kęstutis.

Mergina su draugu Kalėdų mugėje pirko karšto vyno, rūkytos mėsos užkandžiams ir spurgyčių.

„Kainos tikrai pasirodė truputį neadekvačios: viename namelyje didesnė karšto vyno taurė kainavo 6 eurus. Tai parduotuvėje gal du butelius galėtum nusipirkti, o skonis – tas pats. Aišku, buvo galima rasti ir už pigiau – 3 eurus, bet vis vien kainos nustebimo“, – komentavo pašnekovė.

Tuo metu jau minėtų spurgyčių kainos merginai pasirodė ne šokiruojančios. Pora pasidalijo indelį spurgyčių už 3 eurus.

Vilniaus kalėdinis miestelis

„Tai dviems žmonėms užkąsti buvo visai neblogai. Man atrodo, kad net toje pačioje mugėje gali rasti labai skirtingų pasiūlymų: priklauso nuo to, prie kurio namelio prieisi. Prie vieno priėjus kainos atrodo normalios, prie kito – akys ant kaktos iššoks“, – pastebėjimais dalijosi Kristina.

Prieš porą savaičių lietuvė buvo nuvykusi ir į Varšuvos kalėdinę mugę. Ten jai kainos pasirodė gerokai mažesnės nei lietuviškame kalėdiniame miestelyje.

„Karštas vynas ten kainavo 2 eurus, o rankų darbo vilnones pirštines nusipirkau už 8 eurus“, – Lenkijos sostinės mugės kainomis dalijosi mergina.

Kaip DELFI jau rašė, sostinės Kalėdų miestelyje vilnonės pirštinės kainuoja 8–20 eurų, kojinės 12–15 eurų. Veltą rankinę galima įsigyti už 30 eurų.

Rankų darbo muilo 100 gramų – 3,6 euro. Obuolių sūrio 100 gramų – 2,8 euro, skilandis – 9 eurai. Didelę meduolinę širdelę artimam žmogui įteikti galima už 5 eurus. Giliu ar kiaulpienių šaknų kava norintiems susišildyti kainuos 3 eurus. Tiek pat teks sumokėti už keptus kaštonus.

Olandiškai vafliais vienos gražiausių Europos kalėdinių eglių pašonėje galima pasivaišinti už 2–2,5 euro, o blynelių kainos svyruoja nuo 3,5 euro iki 5 eurų už blynelį.

Kaina nekito trejus metus

Kiek prekybininkams kainuoja Katedros aikštėje esantys šventiniai mugės nameliai, BĮ „Vilniaus kultūros centro“ vadovas Paulius Jurgutis neatvirauja, tačiau teigia, kad nuomos kainos skiriasi pagal tai, kas juose pardavinėjama – ar tai suvenyrai, ar gėrimai, ar maisto produktai.

Kiekvienais metais dar liepos mėnesį prekybininkai ir amatininkai kviečiami dalyvauti atrankoje prekybai kalėdiniame miestelyje.

Vilniaus Kalėdų mugės

„Kasmet yra organizuojamas kvietimas dalyvauti kalėdinėje prekyboje. Dar vasarą prekybininkai kviečiami pildyti paraiškas, o atranka vyksta rugsėjo pradžioje. Atranką vykdo komisija, sudaryta iš savivaldybės, mūsų – organizatorių ir „Go Vilnius“ atstovų. Ir po atrankos skelbiami rezultatai“, – procesą, kaip atrenkami prekeiviai Kalėdų mugei, aiškino pašnekovas.

Pasak jo, šiemet pretendentų prekiauti kalėdiniame miestelyje buvo šiek tiek mažiau nei pernai. Praėjusiais metais norinčiųjų pasidalinti savo produktais ar gaminiais su šventinėmis nuotaikomis pasipuošusiais gyventojais buvo apie 200. Iš viso Kalėdų mugėje yra įrengti 44 namukai.

„Manau, kad galime teigti, jog esame mažiausias kainas regione teikiantys mugės organizatoriai. Paskutinius trejus metus kaina už namelius nesikeitė“, – tikino P. Jurgutis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)