Į Vilniaus pagrindinę aikštę užsukę žmonės džiaugiasi vienos gražiausių pasaulyje Kalėdų egle, o kartu smalsiai landžioja po Kalėdų mugės namelius, žiūrėdami, ką siūlo šventinei mugei pasiruošę prekybininkai.

Savaitgalį sostinės Kalėdų mugėje Katedros aikštėje apsilankęs vilnietis Dainius liko nustebintas maisto ir gėrimų kainomis.

Tikino, kad užsienyje pigiau

„Žmonių mugėje buvo, tačiau palyginus su užsienio mugėmis, kurias yra tekę lankyti, jų tikrai nėra daug“, – savo pastebėjimais dalijosi sostinės gyventojas.

Vyras prisiminė, kad jį itin nustebino viliojančio maisto ir gėrimų kainos Kalėdų mugėje.

„Buvome penkiese: trys suaugusieji ir du vaikai. Vaikams, kaip visada, norisi to, ką jie mato. Nusprendėme nusipirkti blynelių. Už keturis blynus, kurie kainavo po 5 eurus, dvi arbatas ir vieną karšto vyno sumokėjome 28 eurus. Kainos šokiravo“, – įspūdžiais dalijosi Dainius.

 Vyras įsitikinęs, kad lietuviškos Kalėdų mugės kainos tikrai didesnės nei užsienyje. Visai neseniai jis kaip tik lankėsi vienoje iš Ispanijos miestų mugėje ir ten jo kainos taip nenustebino.

„Ten, pavyzdžiui, kalėdiniai žaisliukai pardavinėjami po 1–2 eurus. Jei jau brangesni, tai tikrai jau labai ypatingi. O čia… Žinoma, versti kainas į litus gal jau nebereikėtų, bet, pagalvokite, vienas blynas – 17,5 lito. Anksčiau akis pardavėjoms išdraskytų už tokias kainas“, – emocingai kalbėjo Dainius.

Kainos Vilniaus Kalėdų mugėje

Po brangiai išėjusių blynų su arbata vyras teigė daugiau nieko ir nebedrįsęs pirkti kalėdinėje mugėje. Todėl užkandęs blynu su draugų šeima patraukė namo.

Baltarusių kainos nenustebino

Į Kalėdų miestelį Katedros aikštėje gyventojai užsuka ne tik susišildyti šilta arbata ar pasmaguriauti kalėdinių vaflių, bet ir įsigyti dovanų ar suvenyrų. O iš ko pasirinkti tikrai yra.

Meduoliniu nameliu susižavėję pirkėjai mažesnį gali įsigyti už 25 eurus, didesnis kainuos jau 40 eur. Molinės skulptūrėlės siūlomos už 9–15 eur. Rankų darbo muilo 100 g – 3,6 eur. Namo parsivežti ar dovanų nupirkti skilandį norintieji pardavėjui paliks 9 eur, obuolių sūris – 2,8 eur už 100 g. Širdelės formos meduolis – 4 eur.

Kainos Vilniaus Kalėdų mugėje

Gilių kava ar kiaulpienių šaknų kava norintieji susišildyti už puodelį gėrimo moka 2 eur, karšu vynu ar karštu šokoladu – 3 eur. Kepti kaštonai taip pat pareikalaus 3 eur iš jūsų piniginės, varškės spurgytės 3–5 eur.

Kainos Vilniaus Kalėdų mugėje

Kalėdiniu atributu mugėje tapę olandiški vafliai – 2–2,5 eur. Blynus linksmos pardavėjos kepa už 3,5–5 eur.

Prie vieno iš staliukų keptais kaštonais besimėgaujanti baltarusių pora pasakojo, kad į sostinę užsuko vienai dienai. Vitalijus su žmona atvyko pasigėrėti Vilniaus kalėdine eglute, o kartu apsižiūrėti, ką siūlo Kalėdų mugė.

„Kainos tai visai čia normalios. Kaip ir pas mus Minske“, – prisipažino Vitalijus. Pasak jų, sostinės kalėdinėje mugėje jie nerado nieko ypatingo, ko negalėtų nusipirkti ar paragauti Baltarusijos sostinėje.

Kainos Vilniaus Kalėdų mugėje

„Tik kepintų kaštonų ten neradome“, – juokėsi Vitalijaus žmona.

Prekybininkas: žmonės dovanoms netaupo

Jau ne vienerius metu sostinės Kalėdų miestelyje amatininkų mezginiais prekiaujantis Kęstutis pasakojo, kad šiemet prekyba vyksta panašiai kaip ir ankstesniais metais.

„Kadangi prekiaujame čia jau ne pirmi metai, pažįstame žmones, žinome, ko jie nori. Sulaukiame ir prašymų iš praeitų metų pirkėjų. Tiesiog turime keistis, nes kai kurie raštai atsibosta, ateina nauji vėjai. O vienintelis dalykas, ko trūksta šiemet mūsų prekėms, – sniegas“, – šypsojosi pašnekovas.

Prekybininkas teigė, kad pirkėjai, kaip ir kasmet, labai įvairūs. Nemažą dalį sudaro ir turistai iš užsienio.

Vilniaus kalėdinis miestelis

„Jei turistai iš Pietų, tai perka kojines ar pirštines, tik tuomet, kai jiems šalta. O skandinavai – ir sau, ir draugams, ir giminėms. Lietuviai taip pat aktyviai perka – dovanai niekas netaupo“, – kalbėjo Kęstutis.

Mezginiais vyras prekiauja ir Kaziuko mugėse. Nors vyras pasakojo, kad tiek Kalėdų miestelyje, tiek Kaziuko mugėje prekyba panaši, visgi žiemos švenčių prekyba – malonesnė.

„Prekyba čia užtrunka ilgiau, todėl galima viską labiau planuotis. Žinoma, reikia didesnio pasiruošimo, bet daugiau ir uždirbi. Ir, aišku, per Kalėdų mugę ne taip sunku: nereikia kasdien palapinės statyti. Čia turime namelį – jauku, gražu, nelyja, nakčiai užsirakina“, – džiaugėsi pašnekovas.

Paklaustas, ar į Kalėdų mugę užsukantys pirkėjai jautrūs kainai, Kęstutis tvirtino, kad jau keleri paskutiniai metai kaina nebėra gyventojams tokia jautri tema.

„Žinoma, mes stengiamės, kiek įmanoma, nekelti produktų kainos, nors žaliavos, žinoma, brangsta. Manau, kad jau įprato žmonės prie euro. Pavyzdžiui, kokiais 2015 m. dar žmonės kainas vertė į litus, žiūrėjo, kas brangsta, kas ne, o dabar jau nebežiūri“, – savo pastebėjimais dalijosi prekybininkas.

Jo namelyje pirštinės kainuoja 8-20 eur, kojinės 12-15 eur. Veltos rankinės – po 30 eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)