Prekybininkai didžiausiais metuose mandarinų kiekiais rūpinasi nuo lapkričio iki sausio mėnesio. Tūkstančiai tonų šių vaisių atsiduria ant lentynų, o vėliau jau ir pirkėjų rankose. Šiandien prekybos tinkluose apie vieną eurą už kilogramą kainuojantys mandarinai intensyviausiai metuose šluojami iš parduotuvių lentynų.

Mandarinai mėgstami ne tik Lietuvoje

Citrusinių vaisių tėvynė – Kinija, jie čia auginami apie 3 tūkst. metų. Į Europą mandarinai atkeliavo XIX amžiaus pradžioje - 1805 metais Anglija gavo pirmuosius mandarinų sodinukus. Po beveik penkiasdešimties metų jie iš britų pasiekė italus ir masiškai išplito Viduržemio jūros pakrantėje. Tada mandarinai taip išpopuliarėjo, kad iki šiol pagal suvartojimą užima antrą vietą tarp citrusinių vaisių. Šiandien Kinija - didžiausia mandarinų augintoja pasaulyje – čia nuskinama beveik pusė viso pasaulio derliaus. Antra pagal užauginamų mandarinų kiekį pasaulyje - Ispanija.

Kinijoje mandarinas – turto ir sėkmės simbolis. Nuo seno ant šventinio stalo ratu išdėliojami aštuoni mandarinai, kurie simbolizuoja begalybę ir pritraukia į namus finansinę sėkmę. Tradiciją per Kalėdas dovanoti mandarinus iš japonų emigrantų perėmė ir amerikiečiai. Taip daugiau kaip šimtmetį mandarinas tapo neatsiejamas kalėdinio ar naujametinio stalo atributas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pasaulyje skaičiuojama keliasdešimt mandarinų rūšių. Mandarininis citrinmedis ir jo vaisius yra tikrasis mandarinas. Karališkasis citrinmedis plačiai paplitęs Pietų Azijoje. Gluosnialapis citrinmedis plačiai auginamas Viduržemio jūros regione, o likerinis citrinmedis vaisius - Japonijoje.

Tarp Lietuvos pirkėjų, pasak prekybininkų, populiariausios trys rūšys - klementinai, likeriniai ir paprastieji mandarinai. Klementinai išvesti XX a. pradžioje Alžyre, kryžminant mandariną su vienu iš citrusų. Šie vaisiai pasižymi saldumu, neturi sėklų ir dažniausiai yra didesni, nei tikrieji mandarinai. Klementinų žievė stipriau suaugusi su vaisiaus minkštimu nei kitų rūšių mandarinų.

Likeriniai mandarinai – rūgštesni, geltonesni, plonesnės žievelės, vidutinio dydžio vaisiai. Paprastieji mandarinai – saldūs su vos juntamu rūgštumo poskoniu, ryškiai oranžinės spalvos, plokštesni, jų žievelė nėra stora, lengvai lupasi.

Beje, mandarinus auginti namų sąlygomis galima ir patiems, besidomintiems šiais vaisiais, pravers vieno iš žymiausių Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės specialistų, biomedicinos mokslų habilituoto daktaro, profesoriaus Vidmanto Stanio išleista knyga „Citrusai“.

Gydytojai vertina mandarinų savybes, bet perspėja dėl saiko

Mandarinai, priskiriami saldiesiems citrusiniams vaisiams, pasižymi ne tik maloniu kvapu, geru intensyviu skoniu, tačiau ir turi daug naudingų mūsų organizmui maistinių medžiagų, be to, gerina nuotaiką. Pakramčius mandarino žievelės aprimsta pykinimas, be to, šie vaisiai mažina patinimą – rekomenduojama mandarinų sultis ir gerti, ir daryti su jomis kompresus. Džiovintų mandarinų žievelių nuoviras lengvina atsikosėjimą. Mandarinuose taip pat gausu vitamino A, kuris naudingas akims, gleivinei bei odai.

Pasak Dalios Vaitkevičiūtės, VUL Santaros Klinikų gydytojos, visų pirma mandarinai yra puikus vitamino C šaltinis: „Viename dideliame arba 2 įprasto dydžio mandarinuose yra visa reikalinga vitamino C dienos dozė. Mandarinai taip pat gausūs B grupės vitaminais, kaliu, fosforu, magniu. Be to, tai nekaloringas produktas - viename mandarine yra apie 35 kcal.”.

Valgant mandarinus, gydytojos teigimu, gerėja virškinamojo trakto veikla, nes suvartojama pakankamai skaidulų, esančių šiuose vaisiuose. Skaidulos naudingos ir tiems, kurie turi padidėjusį cholesterolį, serga nutukimu ar mažinantiems svorį. Skaidulų paprastai suvartojame per mažai.

„Mandarinai priskiriami produktams, kurie mažina tikimybę susidaryti inkstų akmenims, gerina širdies veiklą dėl juose esančio kalio, magnio bei vitamino. Jie taip pat turi priešvėžinių savybių, dėl juose esančių antioksidantų bei beta kriptoksantino, stiprina visą imuninę sistemą, veikia priešuždegimiškai”, - sako D. Vaitkevičiūtė.

Gydytoja primena, kad ir kokie skanūs šie vaisiai, reiktų nepamiršti jų valgyti saikingai, nes gali sukelti alergines reakcijas: „Šių vaisių per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau 200 g.“.

Jei vienas mandarinas sveria 45 g., tai daugiausiai per dieną galima suvalgyti 5.

Mandarinų reiktų vengti tiems, kurie skundžiasi skrandžio ligomis, padidėjusiu rūgštingumu, inkstų uždegimu ir pan.

Išbandykite mandarinus kitame amplua

Nors mandarinai dažniausiai valgomi švieži, paįvairinus jais kompotus, sultis, uogienes, desertus, salotas ar garnyrus patiekalų skonis įgauna naujų spalvų. Mandarinų žievelės tinka įvairiems antpilams, sirupams, ekstraktams, kepiniams (prieš naudojant, vertėtų pamirkyti vaisius geriamojoje sodoje). Mandarinai naudojami ne tik kulinarijoje, vaisvandeniams, bet ir likeriams bei degtinei gaminti.

Kūčių stalui, kaip nuostabus garnyras prie šviežios skumbrės ar lašišos, tiks burokėliai, marinuoti mandarinų sultyse. Kelis nevirtus burokėlius supjaustykite smulkiais griežinėliais, užpilkite stikline šviežiai spaustų mandarinų sulčių, užberkite pusę šaukštelio rupios druskos, sudėkite į dubenėlį ir palikite nakčiai šaldytuve.

Kiek kitokia burokėlių mišrainė su mandarinais taip pat puikiai tiks šventiniam stalui. Virtus burokėlius supjaustykite kubeliais. Dėkite į tris dalis perpjautos mandarino skilteles, džiovintus vaisius, pakepintas saulėgrąžas. Viską sumaišykite su keliais šaukštais apelsinų sulčių. Jei mandarinai sultingi, apelsinų sulčių galima ir nebedėti.

Mandarinai puikiai tinka prie kalakuto. Kalakutieną nuplaukite ir nusausinkite. Kas 2 - 3 cm padarykite apie 2 cm įpjovas. Įtrinkite mėsą prieskoniais bei druska. Mandarinus supjaustykite griežinėliais. Sukaišiokite juos į kalakutienos įpjovas, suvyniokite kepsnį į foliją ir kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Paimkite dar kelis mandarinus, išspauskite iš jų sultis, liekite jas į prikaistuvį, dėkite medų ir, pamaišant, kaitinkite, kol jis ištirps. Atidenkite folijos kraštus, apliekite kepsnį mandarinų glajumi ir dar pakepkite 10 - 15 min atidengtą. Patiekite su ryžiais, daržovėmis, salotomis.

Pabandykite pagaminti jautieną su mandarinais ir kriaušėmis: jautienos gabaliukus ištepkite medumi bei alyvuogių aliejumi. Apkepkite ant keptuvės-grilio. Likus 5 min. iki kepimo pabaigos šalia sudėkite mandarinų skilteles ir kriaušės gabaliukus.

Iškeptą mėsą pasūdykite ir apibarstykite mėgstamais prieskoniais.

Mandarinų salotos su aguonomis: aguonas užpilkite karštu vandeniu.

Mandarinus padalinkite skiltelėmis, nulupkite odelę, supjaustykite. Į salotinę dėkite rukolą, mandarinus, svogūno žiedus. Mandarinus šiek tiek paspaudykite su šakute, kad išsiskirtų truputis sulčių. Nuo aguonų nupilkite vandenį ir užberkite ant salotų. Salotas apšlakstykite vienos citrinos sultimis, aliejumi, pasūdyti, įberti pipirų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)