Kalėdinėmis eglutėmis prekiaujantys verslininkai jau įsisukę į žiemos švenčių pasiruošimo karštinę.

Gyventojai vis aktyviau dairosi, kurį kalėdinį medį šiemet apkarstys įvairiaspalviais žaisliukais ir girliandomis. Nenorintys savo švenčių sugadinti itin anksti nudžiuvusiu kalėdiniu medžiu, gyventojai turi atkreipti dėmesį į tai, kaip išsirinkti šviežią eglutę.



Nuo kamieno iki spyglių




Eglutėmis ir kėniais prekiaujančios įmonės kaledumedis.lt atstovas Karolis Pagonis pasakojo, kad pirkėjus galima suskirstyti į dvi grupes: tie, kurie renkasi kirstas eglutes, ir tie, kurie renkasi medžius vazonuose.



„Jei gyventojas renkasi kirstą eglutę, labai svarbu, kad ji būtų kuo šviežesnė. Tai pamatyti galima iš kamieno. Jei medis yra neseniai nupjautas, kotas bus baltas, o ne parudavęs ar pasidengęs sakais. Jei vis dėlto pirkėjui sunku suprasti, reikėtų paprašyti pardavėjų, kad jie šviežiai nupjautų 2 cm kamieno. Tokiu būdu eglutė geriau įsisavins vandenį“, – patarė pašnekovas.




Į vieną detalę pirkdami kalėdinį medį gyventojai gali atkreipti dėmesį ir rinkdamiesi iš kėnių. Kaip pabrėžė K. Pagonis, ilgai išsilaikysiančio šio medžio ženklas – nesusitraukę spygliai.



„Kai kėnis džiūva, jo spygliai šiek tiek susitraukia, todėl perkant medį reikia atkreipti dėmesį, kad spygliai būtų minkšti“, – pridėjo jis.



Jei nusprendėte šiemet įsigyti Kalėdų medį vazone, juose eglutės gali būti dviejų tipų: įsodintos į vazoną ar juose augintos.



„Tie gyventojai, kurie nori vazone augintos eglutės, gali paprašyti ištraukti medį iš vazono. Jei jį ištraukus žemės nenukrenta, o visas šaknynas lieka kaip gumulas, vadinasi, eglutė auginta vazone“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.




Taip pat apie tai, kad eglutė yra tik įsodinta, o ne auginta vazone, gali parodyti vazono viršuje esant daug birios žemės. Gyventojas taip pat gali pabandyti ranka pakasti žemę vazone. Jei nepavyksta įkišti į žemę piršto, tikėtina, kad tai yra vazone auginta eglutė.



„Žinoma, renkasi pirkėjai, kokios jie eglutės nori labiau. Jei tiesiog renkamasi eglutė vazone, kad stovėtų ilgiau, o ekologija pirkėjui nerūpi, ar eglutės nenorima vėliau persodinti, tuomet galima rinktis ir pigesnį, įsodintos eglutės variantą. Tačiau jei norima eglutę pavasarį persodinti, vienintelis kelias – vazone auginta eglutė“, – toliau tęsė pašnekovas.



Kaip prižiūrėti namuose?



Šviežia eglutė – dar ne garantas, kad ji džiugins visą šventinį laikotarpį. Norint, kad kalėdinis medis kuo ilgiau puoštų namus, būtina jį teisingai prižiūrėti.

 Pagrindinė taisyklė, pasak K. Pagonio, – nelaikyti medžio arti šilumos šaltinių.



„Šie augalai nėra pritaikyti būti 25 laipsnių ar didesnėje šilumoje. Todėl reikėtų papuoštą medį laikyti toliau nuo radiatorių, tiesioginių saulės spindulių ar šildomų grindų. Jei to padaryti neįmanoma, tai labai svarbu eglutę pakankamai drėkinti“, – patarimais dalijosi kalėdiniais medžiais prekiaujančios įmonės atstovas.




Jei įsigijote nupjautą eglutę, pasirūpinkite, kad ji visuomet turėtų vandens, o kartu ją reikėtų papildomai ir purkšti vandeniu jos šakas ir spyglius. Nepamirškite, kad spygliuočiai drėgmę įsisavina ne tik per šaknis, bet ir per spyglius.



„Jei turite eglutę vazone, pastoviai ją laistykite. Žemė turi būti visada drėgna“, – akcentavo pašnekovas.



K. Pagonis pastebėjo, kad neretai gyventojai dar nežino, kaip teisingai prižiūrėti kėnius. Kadangi jų spygliai atrodo vos ne kaip plastmasiniai, neretai pamirštama medį pakankamai drėkinti, kol nepradeda byrėti spygliai. O tuomet jau medis yra nudžiuvęs ir jokie gelbėjimo veiksmai nebepadės.



„Nepamirškite, kad namus puošiantis kalėdinis medis išsilaikys ilgiau, jei jis turės pakankamai drėgmės. Žinoma, kaip ir gėlės, vienos eglutės nuvysta greičiau, kitos vėliau, bet svarbu tinkamai jas prižiūrėti“, – pabrėžė įmonės atstovas.



Kalėdinis medis ilgiau išsilaikys ir tuo atveju, jei jį laikysite balkone ar terasoje. Taip jis gali žaliuoti ir 3–4 mėnesius.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)