Gruodžio 6-osios vakarą vartus lankytojams atvėręs I. Simonaitytės kiemelis kasdien sulaukia lankytojų. Ši vieta vis dar išlieka išskirtine tuo, kad eglučių giraitė yra ne atviroje aikštėje, o uždarame nedideliame kiemelyje. Kone visi kalbinti žmonės neslepia, kad išrinkti favoritę išties sudėtinga, mat visos čia esančios eglutės skirtingos ir įdomios.

„Visos gražios, sunku net pasakyti, kuri gražiausia. Ateiname čia kasmet, stebina toks originalumas. Kyla minčių ir pačioms sudalyvauti, bet tam reikia suburti bendruomenę, dar labai plačiai nesidalinome idėja. Bet kasmet ta mintis vis stipresnė, tad ką gali žinot, gal ir sudalyvausime kitąmet“, – šypsosi Ieva, į kiemelį užsukusi su mažaisiais smalsuoliais.

Eglutes apžiūrinėjančios dvi draugės viena kitai ima rodyti eglutes ir vardija, kad viena už kitą gražesnės.

„Atėjome pirmą kartą. Vau, turbūt girdisi, koks įspūdis, – juokiasi Lauryna ir Sandra, užsukusios į kiemelį su vaikais, Sandra pasidalija ir pirmomis emocijomis. – Man tik atėjus į akis krito medinė, vaikui – su morkomis. Dar gerai nė nespėjome visų ir apžiūrėti, tikrai balsuosime, kuri gražiausia. Kažkaip vis nepavykdavo užsukti, dabar jau eisime kasmet“.

Kiemelyje bėgiojantys vaikai kaip mat atranda ir dar vieną įdomią eglutę. Tai būgnas, kuriuo galima ir pagroti, tad jo garsai tuoj ima aidėti visame kiemelyje.

Dar viena šeima svarsto, kad originalumu nurungtų viena, grožiu – kita. Sutuoktinių pora su mama ir vaiku sako, kad dvi ypač krito į akį.

„Graži ir su karūna ir ta, kaip kaktusas. Ateinu kasmet, mama tik pirmą. Kasmet vis skirtingų eglučių padaro“, – sako Judita.

Juditos sutuoktinis Tomas antrina, kad visos eglutės gražios, tačiau neslepia, kad Paupių bendruomenės idėja pretenduoti į rekordų knygą išties įdomi.

„Visos įdomios, savotiškos. Kai kurios paprastesnės, į kitas tikrai daug darbo įdėta. Tačiau visos gražios. Būtų gerai, kad prie eglučių būtų ir pavadinimas, gal tada aiškiau atsiskleistų autoriaus idėja“, – sako Tomas.

Paupių bendruomenės pirmininkė sako, kad sieks didžiausios sagomis skulptūra rekordo. Jų bendruomenei eglutės reiškia kur kas daugiau, nei tik savos bendruomenės pristatymas.

„Idėja, kad reikėtų pabandyti sukurti eglutę iš sagų kilo nedaug laiko praėjus po pernai eglučių pristatymo. Sagas pradėjome rinkti nuo rugpjūčio, jas registravome ir kur ir kiek gavome. Surinkta 115 tūkstančių sagų, šiek tiek jų liko, dar skaičiuosime tiksliai, kiek jų panaudota. O keliavo savos ir iš visos Lietuvos, ir net iš Vokietijos. Vien iš Vokietijos atkeliavo 1161 saga. Jau sukūrus eglutę norėjome viršūnei padaryti gaubliuką, bet kažkaip jau surinkus karkasą sumanėme, kad labai tiktų karūna. Nė nepagalvojome, kad karūnuota eglutė ir Vilniuje, tiesiog kilo tokia idėja. Kai kas greitina su sostinės eglute, kai kas ją vadina ir Egle, žalčių karaliene“, – atvirauja Regina Baguckienė, Paupių bendruomenė asociacijos vadovė.

Į Gineso rekordų knygą eglutė pretenduoja kaip didžiausia skulptūra, sukurta iš sagų. Eglutės aukštis siekia 3,30 metrų, skersmuo – 1,57 metro. Jos matavimus fiksavo nepriklausomi ekspertai. Ar eglutė bus rekordininkė, nuspręs speciali rekordus registruojanti komisija.

Šiais metais miestui eglutes dovanoja: Lietuvos bibliotekininkų draugija, Klaipėdos vaikų laisvalaikio klubas „Saulutė“, Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba, UAB „Frezijų puokštė“, asociacija Paupių bendruomenė, UAB „Rotas“, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras, Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos padalinys, Klaipėdos „Medeinės“ mokykla, Klaipėdos lopšelis-darželis „Linelis“, asociacija Klaipėdos „Berželio“ bendruomenė, UAB „Vetema“, UAB „Aros Marine“, Klaipėdos lėlių teatras, Klaipėdos valstybinė kolegija, Klaipėdos technologijų mokymo centras, viešoji įstaiga Klaipėdos laivų ir statybos remonto mokykla, „Žaliakalnio“ gimnazija, asociacija Klaipėdos „Žvejybos uosto“ bendruomenė, lopšelis-darželis „Linelis“, Klaipėdos socialinių paslaugų centras „Danė“, Klaipėdos lopšelis-darželis „Bangelė“, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentų atstovybė, BĮ Neįgaliųjų centras „Klaipėdos lakštutė“, studija „Grock“, Klaipėdos savivaldybės kultūros centro „Žvejų rūmai“ mišrus choras „Cantare“, asociacija „Mano miestas Klaipėda“, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacija, Laisvės partijos Klaipėdos skyrius, UAB „Garant Safety“, UAB Garant „Safety Boats & Yachts“, lopšelis-darželis „Rūta“, Klaipėdos senamiesčio klubas „Rotaract“, Klaipėdos miesto šeimos ir gerovės centras, ESN KUK, bendradarbystės centras „Spiečius“, Klaipėdos Tautinių kultūrų centras, Vilniaus Goethe‘s institutas, Klaipėdos universiteto Botanikos sodas, kavinė „Pauzė“, Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)