Neringiškis Arūnas Burkšas pastebi, kad Kalėdų ir Kūčių vakaras Neringoje įprastai skiriamas šeimoms, bet Naujųjų metų naktį čia susirenka visa Lietuva.

„Čia žmonės yra dūšios žmonės“, – teigia daugiau nei šešis dešimtmečius Juodkrantėje gyvenanti Aldona Balsevičienė, papildanti, kad nors į šį kraštą kiekvienas atvyko su savo papročiais, šiandien neringiškiai jau puoselėja bendras tradicijas.

Neringiškių nuoširdumas lydi kurorto kalėdinius papuošimus, rengininius bei šventinius patiekalus. Jūra ir žuvis – svarbiausi objektai, be kurių viešnagė Kuršių nerijoje atrodo nepavykusi. Tai patvirtina ir šventinių patiekalų sąrašą rikiuojantys kurorto verslininkai.
Neringa pasiruošė šventėms

Naujųjų metų sutikimui skirtą meniu jau sudėliojo žiemos savaitgaliais Juodkrantėje duris svečiams atveriančio restorano „Juodasis kalnas“ šefas Donatas Kučikas.

Šeimos restorano meniu nuolat kinta, priklauso nuo tądien vietinių žvejų sugauto laimikio ir sezoninių gėrybių. „Pas mane nėra tokio meniu, tą savaitę ką gavau, kas susifantazavo – darom“, – su savo virtuvės subtilybėmis supažindina D. Kučikas.

Toks bus ir šventinis „Juodojo kalno“ meniu – artimas Kuršių nerijai. Ypatinga ir paties D. Kučiko kelionė į Kuršių neriją: „Su žmona susipažinom pietų Italijoje, prie Sicilijos. Ir sako, viskas važiuojam namo. Nebeišlendu iš virtuvės“.

Preilos bendruomenės moterys žiemą pasitiko ruošdamos kalėdinius žaisliukus gyvenvietės eglei.
„Šiemet eglutė taip pat karkasinė, ją puošia rankų darbo žaisliukai, kuriuos gaminame susirinkę. Žaisliukai yra mediniai. Jais mes prisidedame prie iniciatyvos „Ne plastiko bangai Neringoje“ – pasakoja preiliškė Jovita Beržinė.
Neringa pasiruošė šventėms

Darbštumu neatsilieka ir nidiškės – po visą pasaulį keliaus jų rankomis padaryti atvirukai. Atvirukų dirbtuvėms vadovaujanti Jolanda Truikienė pasakoja, kad Neringoje žiemą yra labai gerai, nes gali su savimi pabūti, save surasti. Moteris linki ir šalies miestų žmonėms rasti galimybę į Neringą atvykti žiemos metu: „Kad daugiau tų žmonių galėtų atvažiuoti ir nusiraminti po tų didmiesčių“.

Advento laikotarpiu Neringoje organizuojami žygiai į gamtą, senosioms tradicijoms atminti skirtos vakaronės su vietos folkloro kolektyvais, kalėdinių meduolių kūrimo dirbtuvės.

Stebuklų kraštu tituluojamoje Neringoje įsikurs ir Kalėdų senelio rezidencija. Mažus ir didelius svajotojus Kalėdų senelis priims gruodžio 20-ąją Nidos žvejo etnografinėje sodyboje (nuo 16 val.).
Gruodžio 31-ąją Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro koncertų salėje koncertuos vyrų vokalinis ansamblis „Quorum” (pradžia 20 val.). Ryškiausios jaunosios kartos operos žvaigždės pasitinkant 2020-uosius vienintelį ir nepakartojamą pasirodymą surengs Nidos bendruomenės namuose (pradžia 22 val.). Į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistų koncertą būtina išankstinė registracija el. paštu: culture@visitneringa.lt. Koncertai nemokami.
Neringa pasiruošė šventėms

Naujųjų 2020—ųjų sutikimo vietos – greta šventinių Neringos gyvenviečių eglių. Naujųjų metų svajonių ir planų aptarimas tradiciškai vyks sausio 1-ąją Nidoje ragaujant Kuršišką žuvienę (13 val.). Jei netenkina kurorto siūloma programa, Neringa kviečia peržvelgti patrauklius ir įvairius verslo pasiūlymus.

Neringietiškose šventėse visuomet daug nuoširdumo, šypsenų, netikėtų pažinčių, ilgesingų žvilgsnių į miesto šviesų neužgožtą dangų, skambių pokalbių ir labai dažnai - šokių iki ryto. Neringa kviečia didžiąsias metų šventes švęsti neringietiškai!

Neringos šventinių renginių programą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)