Pagrindinė Vilniaus Kalėdų eglutė jau ne pirmus metus stebina ir žavi ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio gyventojus. Pernai sostinės kalėdinė eglutė net pateko į gražiausių pasaulio Kalėdų eglių sąrašus. Tačiau gyventojai pastebi, kad sostinės Kalėdų eglei naudojama konstrukcija ir ją puošiantis girliandų apsiaustas nėra originali idėja.

Panašiai atrodanti Kalėdų eglė prie vieno iš prekybos centrų Bogotoje sužibo dar prieš penkerius metus. Kaip pastebi skaitytojai, tuomet kartu šalia eglės buvo pastatytos ir šachmatų dekoracijos. Būtent šiemet Vilniaus eglei ir pasirinkta šachmatų tema.

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad šįkart Kalėdų eglės Katedros aikštėje papuošimui pasirinkta šachmatų tema. Būtent šį žaidimą eglutė ir primena. Iš viso sostinės eglę puošia 100 tūkst. šviesos diodų, o šventinio medžio konstrukcijos apačioje įžiebtos spindi šachmatų figūros.

Jau minėtame prekybos centre Bogotoje šachmatų tema buvo tęsiama ir pernai. Tiesa, praėjusiais metais eglutė pakeitė spalvas ir baltas lemputes pakeitė geltonos.

Kalėdų eglutė Bogotos prekybos centre 2018m.

Teigia, kad šachmatų idėja kilo dėl archeologinio radinio

„Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis teigė, kad visiškai suprantama, jog skirtingose pasaulio kraštuose gali gimti panašios idėjos, tačiau dažnai jos užgimsta skirtingai.

„Šachmatai, žinia, yra laikui nepavaldus intelektualus stalo žaidimas, kurį senųjų civilizacijų atstovai jau žaidė VI amžiuje, siekdami lavinti protą. Skirtingose pasaulio šalyse gali gimti panašios idėjos, tačiau dažnu atveju jų inspiracijos būna skirtingos. Pagrindinės Lietuvos Kalėdų eglės idėjos ištakos – Lietuvos istorijoje, šachmatų bokšto figūrėlė, kuri buvo rasta dar 2006 m. atliekant archeologinius tyrimus Vilniaus pilių komplekse“, – pasakojo jis.

Kaip tvirtino sostinės Kalėdų festivalio organizatorius, šachmatų formos eglė neatsitiktinai rado vietą Vilniaus širdyje, greta Valdovų rūmų.

„Šachmatai – žaidimas, kurį šiandien žaidžia beveik pusė milijardo žmonių pasaulyje, o tais laikais, kai Vilnius dar tik kūrėsi, jau buvo pamėgta didikų ir valdovų pramoga. Atliekant archeologinius tyrinėjimus, Valdovų rūmų teritorijoje buvo rasta medinė šachmatų figūra – įspūdingai ornamentuota ir puošnumu išsiskirianti karalienės figūrėlė. Tai labai unikalus radinys ne tik Lietuvoje, bet ir visame rytiniame Baltijos regione. Ji ir tapo pagrindiniu šių metų Kalėdų eglės Katedros aikštėje įkvėpimo šaltiniu“, - pridėjo P. Jurgutis.

Vilniaus pagrindinė Kalėdų eglė lempučių skraiste apsidengė 2016 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)